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Dear Mr. DeBerry: 

You have requested our opinion regarding the authority 
of the Texas Department of Highways and Public Transportation 
to restrict bidding on contracts for highway projects to 
persons licensed to do business in Texas. Competitive 
bidding is statutorily required for highway contracts and 
the Highway Department is not permitted to attach conditions 
which restrict the field of bidders beyond restrictions 
imposed by the Legislature. V.T.C.S. art. 6674h; Texas 
Xi;hwaaxCo~63~ Texas e. of Steel Importers, 372W.2d 

Article 8.01 of the Texas Business Corporation Act 
provides: 

No foreign corporation shall have the 
right to transact business in this 
State until it has procured a certificate 
of authority so to do from the Secretary 
of State. 

Sec. A. The statute then, '[wlithout excluding other activities," 
lists thirteen acts which specifically do not constitute 
"transacting business." Sec. B. Bidding on contracts is 
not among the listed activities. You ask, therefore, whether 
bidding should be deemed "transacting business" for purposes 
of article 8.01. 
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No Texas court has ever ruled directly on this question, 
but other jurisdictions have addressed the problem. In 
Hogan v. City of St. Louis, 75 S.W. 604, 605 (MO. 19031, the 
Supreme Court z Missouri explained its rationale thus: 

Now, when our statutes say that a foreign 
corporation shall not "transact business" 
here until it establishes a public office 
in this state, where books are kept and 
process may be served, and until it pays 
its quasi incorporation tax, and takes 
out its license, do they mean that the 
corporation must do all those acts before 
it can lawfully enter into a contract to do 
any business here? Does our law mean that, 
when advertisements inviting bids on public 
or private works in this state are read 
by foreign corporations, they are to under- 
stand that they have not the right to bid and 
have their bids accepted unless they shall 
have already complied with the terms of 
our statute to enable them to transact 
business here?.. No; that is not the meaning 
of our statutes. No such policy of exclusion 
has ever been shown in any of our legislative 
acts. Foreign corporations have always been 
invited and encouraged to come. The obtaining 
of a desirable contract is sometimes an 
inducement for a foreign corporation to come 
into the state. It is not bound to establish 
itself here before it can obtain such a 
contract. -Entering into a contract like the 
one in question undoubtedly is "transacting 
business," within the unlimited meaning of the 
term, but that is not the sense in which the 
term is used in the statute just quoted. As 
there used, it means carrying on the work for 
which the corporation was organized, and, in 
its application to the facts of this case, it 
means performing the work called for by the 
contract. 

See also Automotive Material Co. v. American Standard Metal -- 
Products Corp., 158 N.E. 698 mlT1927); State v American L 
Book c, 76 P. 411 (Kan. 1904). 
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On the basis of the rationale from other,jurisdictions, 
it is our opinion that the Texas Supreme Court would probably 
hold that the mere bidding on a contract is not embraced 
within the meaning of "transacting business" in article 8.01 
of the Texas Business Corporation Act. As a result, while 
the Department of Highways and Public Transportation may 
require reasonable qualifications relating to a bidder's 
responsibility, it may not, in our opinion, restrict bidding 
on contracts to persons licensed to do business in Texas. 

SUMMARY 

We believe ina case of first impression 
in Texas, the Texas Supreme Court would 
probably hold that bidding on a contract 
is not included within the meaning of 
"transacting business" in article 8.01 of 
the Texas Business Corporation Act and thus, 
a state agency may not restrict bidding 
On contracts to persons licensed to do 
business-in Texas. 

gzg# 

Attorney General of Texas 

-ROVED: u 

Opinion Committee 

jwb 

P. 4050 


