
AUSTIN. TEXAS 78711 

June23., 1977 

Honorable Henry Wade 
District Attorney 

Opinion No. H-1019 

Dallas County Government Center Re: Whether a county may 
Dallas, Texas 75202 pave a city parking lot. 

Dear Mr. Wade: 

You have requested our opinion regarding whether Dallas 
County may, pursuant to the Interlocal Cooperation Act, article 
4413(32c), V.T.C.S., enter into a contract to pave a parking 
lot owned by a municipality or an independent school district. 
That statute, after defining "local government" to include, 
inter *, any county, municipality or school district, autho- 
rizes any local government to 

contract or agree with one or more local 
governments to perform governmental 
functions and services under terms of this 
Act. 

V.T.C.S. art. 4413(32c), S 4(a). Section 4(b) of article 
4413(32c) requires that any governmental function or service 
performed be one 

which all parties to the contract are 
legally authorized to perform. . . . 

In our opinion, this provision means that Dallas County is 
authorized to pave a school district or a municipal parking 
lot if Dallas County possesses any authority to pave parking 
lots. See Attorney General Opinion H-28 (1973). 

Counties of 150,000 or more are empowered to construct, 
equip and operate "a parking station adjacent to or near the 
courthouse of the county." V.T.C.S. art. 2372s-2, 9 2. See 
also articles 2372s, 2372s-1, V.T.C.S. Counties of 500,000 
or more may construct, equip and operate "parking stations 
in the vicinity of . . . coliseums and auditoriums." V.T.C.S. 
art. 2372d-4. 
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More significantly, the authority to construct, maintain 
and operate parking lots may be inferred as an incident to 
other, more specific county powers. In County of Cameron v. 
Wilson, 326 S.W.2d 162 (Tex. 1959), the Supreme Court 
construed article 6079c, V.T.C.S., by which certain counties 
were authorized to establish and maintain public parks. The 
Court held that 

[als an incident thereto . . . [the county1 
may . . . provide parking space for motor 
vehicles. . . . 

326 S.W.Zd at 167. In our opinion, therefore, there is ample 
authority by which to conclude that Dallas County possesses 
the authority to pave a parking lot, either by virtue of a 
particular statute, such as article 2372s-2, or as an inci- 
dent to another county power, as in County of Cameron v. 
Wilson. See also Attorney General Opinion H-45 (1973). If -- 
a county may pave a parking lot for itself, we believe it 
may do so for another governmental entity under the Interlocal 
Cooperation Act, so long as such governmental entity could it- 
self perform that function. 

In Hayden v. City of Houston, 305 S.W.2d 798 (Tex. Civ. 
App. -- Fort Worth 1957, writ ref'd n.r.e.), the court held 
that, even without statutory or other authority, a municipality 
may operate a parking facility whose purpose "is to provide 
a convenience for that portion of the public desiring to 
visit a municipal establishment. . . ." 305 S.W.2d at 802.. 
The trustees of an independent school district are authorized 
to "acquire and hold real and personal property" and "to 
manage and govern the public free schools of the district." 
Education Code 9 23.26. We believe that these statutory 
provisions, together with the principle established in 

supra, Hayden, empower an independent school district to 
construct and maintain parking lots for itself. Thus, it 
is our opinion that Dallas County may pave a parking lot for 
either a municipality or for an independent school district. 
Of course, the county must receive adequate consideration in 
return for performing such work, in order to avoid any 
violation of article 3, section 52 of the Texas Constitution. 

You also ask whether competitive bidding would be re- 
quired on such a contract. In Attorney General Opinion H-93 
(1973), we held that a school district need not accept com- 
petitive bids on a contract with a city for the transfer of 
park land to the city and the construction of recreational 
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improvements thereon. We characterized the contract,"as an 
agreement reached between two political subdivisions, each 
having the power of eminent domain and condemnation, respecting 
the paramount public use of land owned by one of them." 
Attorney General Opinion H-93 (197;) at 4. Likewise, in the 
present instance, we have held that governmental entities 
may contract under the Interlocal Cooperation Act to do only 
such acts as both are legally authorized to perform. Since 
competitive bidding would not be necessary in order for a 
municipality to pave its own parking lot, we do not believe 
it is required when the county performs the work on behalf 
of the city. In our opinion, therefore, a contract between 
Dallas County and an independent school district or a 
municipality pursuant to the Interlocal Cooperation Act does 
not require competitive bidding. 

SUMMARY 

Dallas County may contract to pave a 
parking lot for either a municipality or 
an independent school district, pursuant 
to the Interlocal Cooperation Act, arti- 
cle 4413(32c), V.T.C.S., so long as Dallas 
County receives adequate compensation for 
performing such work. Competitive bidding 
is not required on such a contract. 

Attorney General of Texas 

APPROVED: w 

DAVID M. KENDALL, Firs Assistant 

C. ROBERT HEATH. Chairman 
Opinion Committee 
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