
Honorable Wilson E. Speir Opinion No. H- 
Director 
Texas Department of Public Safety Re: Application of article 
5805 North Lamar Boulevard 
Austin, Texas 78773 

67011-4, V.T.C.S. 

Dear Col. Speir: 

You have asked our opinion with regard to several as- 
pects of article 67011-4, V.T.C.S., which prescribes a mis- 
demeanor offense for Traffic violations by certain minors. 
That article provides in part: 

Section 1. Any male minor who has passed 
his 14th birthday but has not reached his 
17th birthday, and any female minor who has 
passed her 14th birthday but has not reached 
her 18th birthday, and who drives or operates 
an automobile or any other motor vehicle on 
any public road or highway in this state or 
upon any street or alley within the limits 
of any city, town or village, or upon any 
beach . . . while under the infiuence of 
intoxicating liquor, or who drives or oper- 
ates an automobile or any other motor vehicle 
in such way as to violate any traffic law of 
this state, shall be guilty of a misdemeanor 
and shall be punished by a fine of not more 
than One Hundred Dollars ($100.00). . . . 

Sec. la. No such minor may plead guilty 
to any offense described in Section 1 of this 
Act except in open court before the judge. 
No such minor shall be convicted of such an 
offense or fined as provided in this Act ex- 
cept in the presence of.one or both parents 
or guardians having leg~al custody of the 
minor. . . . 
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Section 2. No such minor, after convic- 
tion or plea of guilty and imposition of fine, 
shall be committed to any jail in default of 
payment of the fine imposed, but the court 
imposing such fine shall have power to suspend 
and take possession of such minor's driving 
license and retain the same until such fine 
has been paid. 

Section 3. If any such minor shall drive 
any motor vehicle upon any public road or 
highway in this state or upon any street or 
alley within the limits of any corporate 
city, town or village, or upon any beach 
. . . without having a valid driver's li- 
cense authorizing such driving, such minor 
shall be guilty of a misdemeanor and shall 
be fined as set out in Section 1 hereof. 

Section 4. The offenses created under 
this Act shall be under the jurisdiction 
of the courts regularly empowered to try 
misdemeanors carrying the penalty herein 
affixed, and shall not be under the juris- 
diction of the Juvenile Courts; but nothing 
contained in this Act shall be construed to 
otherwise repeal or affect the statutes 
regulating the powers and duties of Juvenile 
Courts. The provisions of this Act shall be 
cumulative of all other laws on this subject. 

Your first question asks: 

1) Are juveniles charged under Art. 67011-4, 
V.T.C.S., subject to the same laws on 
bonds as adults and may they be incarce- 
rated upon failure'to make bond? 

Attorney General Opinion WW-547 (,1959) considered this ques- 
tion with regard to the predecessor statute of article 67011-4. 
Opinion ~~-547 concluded that a minor prosecuted under that- 
statute should be treated as an adult and "may be confined in 
jail" upon failure to make bond. In the eighteen years since 
that opinion was written the Legislature has not changed the 
substance of the statute, and we have found nothing to ques- 
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-tion the continuing efficacy of that opinion. 
however, 

We believe, 
that any confinement of minors charged under article 

67011-4 is subject to the provisions of Family Code 5 51.12, 
requzring the segregation of minors from adult detainees. 
See Attorney General Opinion M-327 (1968). - 

Your second and third questions ask: 

2) Can a juvenile 14, 15, 16 or 17 years of 
age be arrested for a traffic offense on 
an out-of-county warrant? 

3) Can a juvenile who is unable to make bond 
when arrested and taken before,a magis- 
trate on an out-of-county warrant be trans- 
ported back to the county where the warrant 
was issued? If your answer is yes, must 
the juvenile be accompanied by one or both 
of his parents? 

As noted in Opinion WW-547, article 67011-4 constitutes a 
"departure from the general policy for handling juvenile of- 
fenders," by creating a special class of offenses for which 
minors may be,prosecuted as adults. We believe, therefore, 
that a warrant issued by a county or district clerk for arrest 
of an individual charged under article 67011-4 extends "to 
any part of the State," and may be executed-by a peace officer 
to whom it is directed ",in any county in this State." Code 
Crim. Proc. art. 15.06. Of course,, a person arrested under 
a warrant issued by a county other than the one in which he 
is arrested must be taken before a magistrate in the county 
of arrest and given an opportunity to post bail. Code Crim. 
Proc. art. 15.18. If the accused fails to post bail, he is 
to be committed to jail until transferred to the county in 
which the offense is alleged to have been committed. Code 
Crim. Proc. arts. 15.19-15.21. We believe these provisions 
to be generally applicable to persons arrested for offenses 
under article 67011-4. 

Recent court decisions and amendments to the Penal Code 
have, however, eliminated, persons 'in some of the age groups 
about which you inquire from the scope of some provisions of 
article 67011-4. Females who are 17 years of age are no 
longer subje& to prosecution under article 67011-4. Ex 
parte Tullos, 541 S.W.2d 167 (Tex. Crim. App. 1976); AEorney 
General Opinion H-232 (1974). Moreover, section 8.07(a) (2) 
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of the Penal Code now prohibits criminal prosecution of a 
person for driving while intoxicated or under the influence 
of intoxicating liquor or drugs if the offense is committed 
by a person younger than fifteen years of age. A person who 
commits such an offense before reaching 17 years of age may 
be prosecuted criminally only if the juvenile court waives 
jurisdiction and certifies the individual for criminal pro- 
secution. Penal Code § 8.07(b)(2). 
supra note 3, at 170. 

See Exarte Tullos, -- - -.~- 
The juvenile court now has exclusive 

original jurisdiction over proceedings arising from charges 
against a child for driving while intoxicated or under the 
influence of liquor or drugs. Family Code §§ 51.03(b) (4); 
51.04. 

Thus, article 67011-4 now applies to 14, 15, 16 and 17 
year old offenders as follows: 

Fourteen year old persons -- may be prose- 
cuted only fortraffic offenses not in- 
volving charges of driving while intoxi- 
cated or under the influence of intoxi- 
cating liquor or drugs. 

Fifteen and sixteen 
mav be nrosecuted fo~~~~v~~c 
charges-of driving while intoxicated or< 
under the influence of intoxicating liquor 
or drugs only if juvenile court waives 
jurisdiction and certifies the individual 
for criminal prosecution: may be prose- 
cuted for other traffic offenses under 
article 67011-4 without regard to waiver 
of juvenile court jurisdiction. 

Seventeen year old persons -- are no longer 
subject to prosecution under article 67011-4. 

In response to the latter portion of your third question, 
we do not believe a juvenile must be accompanied by his parents 
if he is transferred from one county to another. Section la 
of article 67011-4 requires the presence of a parent or guar- 
dian only at court proceedings. We do not believe a minor 
charged under article 67011-4 should be transferred in the 
company of adult detainee~s, however, to avoid any conflict 
with Family Code § 51.12. 
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Your fourth question asks: 

4) C.an the juvenile pay a pre-stated fine 
in either the county where he is or in 
the county of his residence rather than 
appearing in "open court"? 

Section la of article 67011-4 specifically requires the ap- 
pearance of the accused minor and a parent or guardian in 
open court as. a requisite to any conviction. Attorney General 
Opinion M-163 (1967) concluded that this provision precludes 
a minor charged under article 67011-4-from disposing of his 
case without a personal appearance-in open court. We also 
believe that to be the proper interpretation of the statute. 

SUMMARY - _- 

Juveniles charged with traffic offenses 
under article 67011--4, V.T.C.S., are sub- 
ject to the same,laws with regard to bail 
as adults, and may be incarcerated upon 
failure to make bond. Any minors so de- 
tained must be segregated from adult de- 
tainees and may, if arrested on a warrant 
outside the county of the alleged offense, 
be transported to the county where charges 
are pending. Juveniles charged under 
article 67011-4 may not dispose of the 
charge by paying a predetermined fine 
without an appearance in open court with 
a parent or guardian. 

Very truly yours, 

JOHN L. HILL 
Attorney General of Texas 

APPROVED: 

DAVID Mu. KENDALL, First Assistant 
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