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Honorable A. R. Schwartz Opinion No. H-1947 
Chairman, Jurisprudence Committee 
Senate of the State of Texas Re: Whether the Open Meetings 
Austin, Texas Act prohibits a governmental 

body from choosing its officers 
in closed session. 

Dear Senator Schwartz: 

You ask two questions regarding the phrase "public of- 
ficer or employee" in section 2(g) of article 6252-17, V.T.C.S., 
the Texas Open Meetings Law. The Open Meetings Law requires 
that deliberations of governmental bodies be conducted publicly, 
after notice. See Attorney General Opinion R-238 (1974). Dis- 
cussion of certn subjects may, by express exception, be held 
in closed session. Subsection 2(g) makes such an exception: 

Nothing in this Act shall be construed 
to require governmental bodies to hold: 
meetings open to the public in cases in- 
volving the appointment, employment, 
evaluation, reassignment, duties, dis- 
cipline, or dismissal of a public officer 
or employee or to hear complaints or 
charges against such officer or employee, 
unless such officer or employee requests 
a public hearing. 

You ask whether a city council may select a mayor pro tern 
in closed session. You also ask whether a governmental body 
may choose officers for its governing board in closed session. 
In essence, you inquire whether the Open Meetings Act permits 
a governing body to discuss the appointment or reassignment of 
one of its own members in closed session. 

A city council is, of course, subject to the Open Meetings 
Act. See V.T.C.S. art. 6252-17, 9 l(c). Although subsection 
2(g) ofhe Act is commonly referred to as the personnel 
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exception, the actual term used in the subsection is 'public 
officer or employee.' We believe the mayor pro tern chosen by 
a city council is a public officer within subsection 2(g), and 
that the Open Meetings Act does not require his selection to 
take place in open session. The language of 2(g) does not 
distinguish between officers who are members of the govern- 
mental body and other officers. The Open Meetings Act does not, 
therefore, require the council to meet in open session when it 
discusses the appointment of a mayor pro tern. unless the person 
under consideration requests a public-hearing. 
Christi Classroom Teachers Ass'n v. 

See Corpuk 
Corpus ChrisTIndependent 

School Dist., 5,35 S.W.Zd 429 (Tex. Civ. App. 
1976 

-- Corpus Christi 
, no wrrt). The meetinu must be Dublicised as reauired bv 

section 3A, and any closed session must first be announced in 
open meeting as specified in section 2(a). All formal action 
must be taken in public. 
H-496 (1975). 

Sec. 2(L); see Attorney General Opinion - 

A city council must, of course, comply with any charter 
provision requiring it to select officers in open meeting. 
Black v. Tobin, 250 S.W. 251 (Tex. Civ. App. -- San Antonio 
1923, no writ). Other governmental bodies may also conduct 
closed meetings to discuss selection of public officers and 
employees without violating the Open Meetings Act. Of course, 
there may in some cases be other statutes and regulations 
relevant to the question of closed sessions which ought to be 
considered in conjunction with the Open Meetings Act. 

In conclusion, we note that while section 2(g) of the Open 
Meetings Act generally permits public bodies to consider the 
selection of officers of a governing board in a closed session, 
it certainly does not require that a meeting of this kind be 
closed. Rather, such a meeting may be opened to the public 
either by request of a prospective appointee, by charter or 
rule, or by a determination by the public body that the process 
of selecting its officers should be fully open to public scru- 
tiny. 

SUMMARY 

The Open Meetings Act does not prevent 
a city council from meeting in closed ses- 
sion to discuss the selection of a mayor 
pro tern, unless the person under consid- 
eration objects. Other governmental bodies 
may meet in closed session to discuss the 
appointment of public officers. A meet- 
ing to consider selection of the officers 
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of a city council or governing board may 
be opened by request of a prospective 
appointee, by charter or rule, or by the 
council or board itself. 

ry truly yours, 

AL+ 

P 

JOHN L. HILL 
Attorney General of Texas 
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c. ROBERT HEATH, Chairman 
Opinion Committee 
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