
September 27, 1977 

Honorable Dorman H. Winfrey 
Director & Librarian 
Texas State Library 
Box 12927, Capitol Station 
Austin, Texas 78711 

Opinion No. H-1061 

Re: Whether the State 
Library may authorize 
receipt of fewer than 150 
copies of a state publi- 
cation. 

Dear Mr. Winfrey: 

you have requested our opinion concerning whether the 
State Library may authorize the printing of fewer than 150 
copies of state publications. 

Article 5442a, V.T.C.S., provides: 

On the requisition of the State Librarian 
therefor, the Board of Control shall cause 
to be printed and furnished to the State 
Library for distribution and exchange the 
following publications, or such additional 
number as said librarian shall request: 
150 copies of all annual, biennial and 
special reports of state departments, 
boards and institutions, findings of all 
investigations, bulletins, circulal.s, laws 
issued as separates, and legislative 
manuals, and 150 copies of all other publi- 
cations, except routine business forms and 
court reports. No accounts for such printing 
shall be approved and no warrants shall be 
issued therefor, until the Board of Control 
is furnished by the contract printer with 
the receipt of the Librarian for such 
publications. 

The statute expressly requires 150 copies "or such 
additional number as said librarian shall request." 
added).urthermore, 

(Emphasis 
article 5442a, section 3 provides: 
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Each state agency shall furnish the 
Texas State Library or the legislative 
reference library with state documents 
in the quantity specified in Article 
5442, Revised Civil Statues of Texas, 
1925, as amended. 

Since the "quantity specified in article 5442" is 150 or more, 
in our opinion, the clear words of the Legislature require the 
printing of a minimum of 150 copies for the State Library, 
where the State Librarian requisitions a document from the Board 
of Control. Of course whether a document is to be requisitioned 
is a matter within the discretion of the State Librarian as 
limited by law. See V.T.C.S. art. 5441. - 

SUMMARY 

The State Library may not authorize the 
printing and furnishing of fewer than 150 
copies of state publications other than 
routine business forms and court reports; 
where the State Librarian has requisitioned 
a document, at least 150 copies must be 
furnished. 

/vlery truly yours, 

L. HILL 
Attorney General of Texas 

APPROVED: 
/ 

DAVID M, KENDALL, First Assistant 

C. ROBERT HEATH, Chairman 
Opinion Committee 
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