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Dear Mr. Murphy: courts. 

You have requested our opinion regarding the consti- 
tutionality of the Family District Court Act, V.T.C.S. 
art. 1926a, Acts 1977, 65th Leg., ch. 859, at 2144, and a 
number of related questions. 

The purpose of the Act is to substitute 

district courts of general jurisdiction, 
to be called family district courts, for 
the existing domestic relations courts and 
special juvenile courts. 

Sec. 1.02(a). The statute also purports to transfer retire- 
ment credit accrued by former domestic relations and juve- 
nile court judges from the County and District Retirement 
System to the Judicial Retirement System. Section 1.08(b) 
provides: 

Each judge, at his option, may pay into 
the State Treasury no less than six percent 
plus interest of that salary that would 
have been paid to him had he been paid by 
the state for his full tenure on any court 
of domestic relations or special juvenile 
court. Upon such payment and the compli- 
ance with the transfer herein provided the 
judge will be given full credit for such 
tenure toward state judicial retirement. 
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In addition for such full credit to apply, 
any judge of the family district court who 
elects to secure credit in the judicial re- 
tirement system pursuant to this section 
shall forfeit all rights to any county and 
district retirement system other than the 
reserves for the additional funds, if any, 
paid to district judges by the state, for 
the tenure for which credit is sought. Such 
county and district retirement systems shall 
transfer to the judicial retirement system 
all sums credited to the account of such 
judge except the amount paid in for such 
additional salary, if any, whether paid by 
the judge or by the employer, plus accumu- 
lated interest thereon, in such county and 
district retirement system. Such sum paid 
into the judicial retirement system by any 
county and district retirement systems 
shall be first applied against the judges' 
required six percent payment herein set out 
and any remainder shall remain in the General 
Revenue Fund. 

You first ask whether section 1.08(b) is constitutional. 

In Attorney General Opinion M-830 (1971), this office, in 
considering similar legislation, held that the Legislature could 
not constitutionally authorize benefits under the Judicial 
Retirement System to be based in part on services rendered as a 
member of the County and District Retirement System. That 
Opinion was premised upon section 62(a) of article 16 of the 
Texas Constitution, which provided that persons participating 
in a retirement system under article 5, section l-a, i.e., the 
Judicial Retirement Sytem, were not eligible to partizte in 
any fund authorized by article 16, section 62(a), &, the 
County and District Retirement System. But see Letter Advisory -- 
No. 5 (1973). 

In April, 1975, the voters repealed article 16, section 62, 
and substituted article 16, section 67 therefor. The latter 
amendment now authorizes the Legislature to 

enact general laws establishing systems 
and programs of retirement and related 
disability and death benefits for public 
employees and officers. 

Tex . Const. art. 16, 5 67(a) (1). In our opinion, the repeal of 
article 16, section 62, together with the ratification of article 
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16, section 67, removes any doubt regarding the constitutional- 
ity of the kind of retirement provisions contained in the Family 
District Court Act. 

Section 1.08(b) authorizes a judge to "pay into the State 
Treasury no less than six percent plus interest of that salary 
that would have been paid to him had he been paid by the state 
for his full tenure on any court of domestic relations or special 
juvenile court." (Emphasis added). You ask what rate of interest 
should be applied. In providing for the transfer of funds from 
county and district retirement systems, the statute requires pay- 
ment of "all sums credited to the account of such judge except 
the amount paid in for such additional salary, if any, whether 
paid by the judge or by the employer, plus accumulated interest 
thereon." (Emphasis added). We believe this provision means 
that interest should be charged on the transferred funds at the 
rate it actually accrued while the funds were in the custody of 
the county and district retirement system. Under that system, 
interest accrues at varying statutory rates. V.T.C.S. art. 
6228g, SS 2(27) and 2(28). If the service was performed prior 
to the creation of the county and district retirement system, 
we believe that the system's policy to apply the legal rate of 
interest, defined by statute as "six percent per annum," V.T.C.S. 
art. 5069-1.03, is not unreasonable. 

Section 1.08(b) of article 1926a makes clear that all sums 
credited or attributable to the account of a judge should be 
transferred into the State Treasury to the credit of the Judicial 
Retirement System, whether such sums were "paid by the judge or 
by the employer." Furthermore, all transferred funds, regardless 
of source, should be credited to each member's account in that 
amount which would be standing to his credit if his service had 
actually been performed under the Judicial Retirement System. 
Any remaining balance is to remain in the General Revenue Fund. 

SUMMARY 

That portion of the Family District Court 
Act, V.T.C.S. art. 1926a, Acts 1977, 65th 
Leg., ch. 859, at 2144, which transfers 
retirement credit accrued by former domes- 
tic relations and juvenile court judges 
from the County and District Retirement 
System to the Judicial Retirement System, 
is constitutional. 
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Very truly yours, 

APPROVED: 

DAVID M. KENDALL, First Assistant 

jst 

Texas 
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