
. - 

THE ATBXDRNEY GENERAL 
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October 26, 1977 

Honorable Joe Resweber Opinion No. H-1078 
County Attorney for Harris County 
Houston, Texas 77002 Re: Duties of a hospital 

district in preparation of 
birth certificates. 

Dear Mr. Resweber: 

you have requested our opinion on three questions regard- 
ing the duties of a hospital district in the preparation of 
birth certificates. you first ask how the district should. 
treat the question of legitimacy in the preparation of birth 
certificates. 

The 65th Legislature enacted two bills amending the pro- 
visions of article 4477, V.T.C.S., relating to birth certifi- 
cates for illegitimate children. S.B. No. 30, Acts 1977, 
65th Leg., ch. 14, at 30; H.B. No. 1784, Acts 1977, 65th Leg., 
ch. 837, at 2089. Formerly, rule 47b of article 4477 required 
that the item on legitimacy status be recorded on the standard 
birth certificate form under the section entitled "For Medical 
and Health Use Only," and that section was not "considered a 
part of the legal certificate of birth." Senate Bill 30 de- 
leted the provision on recording of legitimacy status. Later 
in the session, the Legislature adopted House Bill 1784, which 
also deleted the item on legitimacy and in addition amended 
rule 47a to allow any person to have any indication of ille- 
gitimacy removed from his or her birth certificate. The bill 
analysis for House Bill 1784 referred to Senate Bill 30 "which 
removed any mention of illegitimacy from birth records" but 
made no provision regarding existing records. We believe 
that the Legislature in enacting Senate Bill 30 and House Bill 
1784 intended that information about legitimacy status should 
no longer be included on birth,certificates. The Department 
of Health Resources has revised the standard certificate of 
birth to delete the legitimacy item, thus carrying out the 
Legislative intent. The hospital district should therefore not 
record any information about legitimacy status on birth certi- 
ficates. 

Senate Bill 30 amends rule 47a to provide that if the 
mother "was not married at the time of conception or birth of 
the child or has not subsequently married the father, and no 
man has been declared the father by court order," 
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the name of the father, or any informa- 
tion by which he might be identified, 
shall not be written into the birth . . . 
certificate. . . . 

House Bill 1784 makes the same provision in affirmative language: 
where the mother was married at conception or birth, or where 
paternity has been established in a judicial proceeding, the 
"name of the father or any information by which he might be 
identified may be written in the birth . . . certificate." 
Although House Bill 1784 uses different language from Senate 
Bill 30, the legislative history indicates an intent to permit 
inclusion of the father's name on the birth certificate of an 
illegitimate child only under the stated circumstances. The 
bill analysis states that the language of House Bill 1784 
conforms with Senate Bill 30. The hospital district should 
not write the father's name into the birth certificate of an 
illegitimate child except under the circumstances stated in 
rule 47a as amended by House Bill 1784. 

Your next question is whether a hospital district may enter 
on a birth certificate a last name for a child that is not the 
same as the last name of the mother. The Department of Health 
advises registrars of births that in cases where rule 47a re- 
quires the exclusion of the father's name from the certificate, 
they should not record his surname as the child's surname, since 
that would tend to identify him. In view of the well established 
custom of giving a child the family name of his father, see 
Presley v. Wilson, 125 S.W.Zd 654 (Tex. Civ. App. -- Dal= 1939, 
writ dism'd judgmt car.); Young v. State, 17 S.W. 413 (Tex. Civ. 
App. 1891); In re Cohen, 255 N.Y.S. 616 (Sup. Ct. 1932), we cannot 
say that the Departmental construction of the statute is unwar- 
ranted. Thus, the child should not be given the father's sur- 
name on the birth certificate, where that will tend to identify 
the father. Of course, whether or not the name will identify 
the father depends on all the surrounding facts. 

The statute does not require the mother to give her child 
any particular surname. Nor does the Department have any policy 
or regulation with respect to the naming of illegitimate children. 
The courts of some states have indicated that anillegitimate 
child takes its mother's surname, Buckley v. State, 98 So. 362 
(Ala. Ct. App. 19231, while others have noted that this does 
not necessarily happen, People v. Gray, 96 N.E. 268 (Ill. 1911); 
In re Garr's Estate, 86 P. 757, 760 (Utah 1906). The law in 
Texas remains unsettled. See Pintor v. Martinez, 202 S.W.2d 
333 (Tex. Civ. App. -- Austin 1947, writ ref'd n.r.e.); Presley 
v. Wilson, supra. In Pintor v. Martinez the court noted that 
at common law an illegitimate child might acquire a surname in 
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baptism, and that a decree changing the child's name from her 
mother's surname to the baptism name might not have amounted to a 
change of name. Since no statute, regulation, or case requires 
an illegitimate child to be given its mother's surname, the hos- 
pital district may enter on the birth certificate a surname for 
the child that is different from the mother's surnamed 

Finally, you ask whether a hospital district has the autho- 
rity to change the names on a birth certificate. Nothing in the 
statute prohibits the alteration of information recorded on the 
birth certificate prior to its "acceptance for registration by 
the local registrar." After such time, 

no record of any birth . . . shall be 
altered or changed. 

Rule 51a. Ifs the record is incomplete or in error at the time 
it is accepted for registration, the statute provides for the 
filing of an "amending certificate," which shall "be attached 
to and become a 'part of the legal record of such birth." See - 
Attorney General Opinion O-4854 (1942). 

SUMMARY 

A hospital district should not record 
any information about legitimacy status 
on a birth certificate. A hospital dis- 
trict may not record a surname for an 
illegitimate child that is the same 
surname as his father where that will tend 
to identify the father. Otherwise, the 
district may enter on the birth certificate 
a surname for the child that is different 
from the mother's surname. A hospital 
district may alter information on a birth 
certificate prior to its acceptance for 
registration by the local registrar, but 
not thereafter. 

"~ ery truly yours, CLk ,LU 
'JOHN L. HILL 
Attorney General of Texas 
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APPROVED: 

DAVID MAKENDALL, First assistant 

C. ROBERT HEATH, Chairman 
Opinion Committee 
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