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Opinion No. H- 1145

Dear Mr. Wade:

You have requested our opinion regarding the manner of ecompensation
of a former distriet judge who is assigned to hear cases.

Prior to 1977, section 5a of article 200a, V.T.C.S., provided for the
special assignment of retired district judges. The 65th Legislature added to
the group available for assignment former district judges not yet retired,
provided they meet certain requirements. You first inquire about the status
of a former district judge who meets the tenure requirements for retirement
but has not yet reached retirement age.

For purposes of article 200a, a "retired district judge" is one who has
retired pursuant to article 6228b, V.T.C.S. If a former distriet judge is not
fully eligible for retirement under the terms of that statute, he is clearly not
a "retired distriet judge." So long as he fulfills the other requirements of -
section 5a of article 200a, we believe that such an individual occupies the
status of "former distriet judge." See Attorney General Opinion H-1021 (1977).

You next ask what amount of compensation is to be paid by the state
and what amount is to be paid by a county when a former district judge is
assigned to a district court in that county. Article 200a provides:

On certification of the presiding judge of the adminis-
trative judicial distriet that a former distriet judge has
rendered services under the provisions of this Aect, the
former district judge shall be paid, out of county funds
and out of money appropriated by the legislature for
such purpose, for services actually performed, the
samie amount of compensation, salary, and expenses
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that the regular judge is entitled to receive from the county
and from the state for such services.

Section 5a. We believe it is clear that a former district judge assigned to a
particular court should be paid, for each day of service, the daily salary of a
regular district judge who serves on that court. The respective contributions of the
state and county to his salary should be in the same proportion as in the case of a
z'egular judge. See V.T.C.S. arts. 6813b, 6819a-25a; Attorney General Opinion H-123
1973).

Your last question is whether the county must assume the entire burden of
the judge's salary when state funds appropriated for that purpose have been
depleted. Although article 200a states that a former district judge serving on
assignment shall be paid "out of money appropriated by the legislature," the 65th
Legislature failed to make a special appropriation for this purpose. Retired district
judges who serve on special assignment are paid from the $57,000 appropriation
under item 3, "Judiciary Section - Comptroller's Department":

3. Special District Judges' salaries and For the Years Ending
regular District Judges' expenses when
holding court out of their district, August 31,1978 August 31, 1979
including the per diem for judges tem-
porarily assigned outside their Admin-
istrative Judicial Districts or counties
pursuant to Senate Bill No. 349, Acts
1961, Fifty-seventh Legislature, Regular
Session, estimated to be

57,000 57,000

General Appropriations Act, Acts 1977, 65th Leg., ch. 872, at 2719. The amount of
this appropriation was not increased from the 1975-77 biennium, and it is apparent
that the Legislature, in making it, did not consider the additional funds which would
be required by the amendment to article 200a. Nevertheless, item 3 represents the
only funds available to pay the state's portion of the salary of a former district
judge serving on special assignment.

When this amount has been depleted, it is our opinion that a judge's only
recourse for collection of the state's portion of his salary is a claim against the
state. See V.T.C.S. arts. 4349, 435Ib. It would be inequitable to require the county
to assume the entire expense of one judge's salary, merely because of legislative
oversight in providing adequate funding for a statutory amendment. Furthermore,
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we do not believe that such a result can reasonably be harmonized with the
language of article 2008, which clearly contemplates that the state and county will
share this burden. Accordingly, it is our view that a county is not required to
assume the full expense of a former district judge's salary when state funds
appropriated for that purpose have been depleted.

SUMMARY

A person who meets the tenure requirements for retirement
but has not yet reached retirement age is a "former distriet
judge" rather than a "retired district judge™ for purposes of
article 200a, V.T.C.S. The respective contributions of the
state and county to the salary of a former distriet judge
serving on special assignment should be in the same
proportion as in the case of a regular judge. A county is not
required to assume the full burden of the salary of a former
district judge serving on special assignment when state funds
appropriated for that purpose have been depleted.

Very truly yours,

~
/’/% '

JOHN L. HILL

f.f" Attorney General of Texas

APPROVED:

DAVID M. XENDALL, First Asdistant

C. ROBERT HEA
Opinion Committee
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