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Dear Mr.’ Murphy: 

You have asked a number of questions regarding the administration of 
the judicial retirement system. 

Recent amendments to article 200a, V.T.C.S., provide that a former 
district judge who is not yet retired is eligible for assignment as a special 
judge so long as he is not more than 70 years of age and has not been defeated 
for reelection or removed from office. The amendment declares that such an 
individual, during the period of his assignment as a special judge, shall be paid 

the same amount of compensation, salary, and 
expenses that the regular judge is entitled to receive 
from the county and from the state for such services. 

Section 5a. In Attorney General Opinion H-1021 (19771, we held that the 
“compensation” of a former district judge assigned as a special judge includes 
the accrual of creditable service toward retirement. When the Legislature 
added former district judges to the group available for special assignment, 
however, it did not alter the relevant portions of artidle 62284 the judicial 
retirement statute, to conform therewith. We are therefore obliged to apply 
the requirements of article 6228b to this class of persons without the benefit 
of legislative guidance. 

You first ask whether a’ erson on assignment may retire from %gular 
active service” under section 2 i a) of article 62284 and if so, whether such an 
individual may be eligible for the additional ten percent benefit payable 
thereunder. Section 2(a) provides: 
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Any judge in thii state may, at his option, retire from 
regular active service after attaining the age of sixty-five 
(65) years and after serving on one or more of the courts of 
this state at least ten (10) years continuously or otherwise, 
provided that hi last service prior to retirement shall be 
continuous for a period of not less than one year. Any 
person who has served on one or more of the courts of this 
state at least twelve (12) years, continuously or otherwise, 
regardless of whether he is serving on a court at such time, 
shall after attaining the age of sixty-five (65) years, be 
qualified for retirement pay under this Act. Any person 
retiring in accordance with this Act after the effective date 
of this amendment shall, during the remainder of such 
person’s lifetime receive from the State of Texas monthly a 
base retirement payment equal to fifty percent (50%) of the 
salary being received by a judge of a court of the same 
classification last served by such person as judge. An 
additional ten percent (10%) of the applicable salary shall be 
added to the base retirement payments to the following 
judges: (0 those eligible for retirement under any provisions 
of thii Act as amended who retire at or before age seventy 
(70); and (2) those who are not eligible by length~of service 
to retirement benefits at age 70 but who retire immediately 
upon becoming eligible. However, the additional ten percent 
(10%) benefit shall not be paid to any judge who has been out 
of office for a period of longer than one (1) year at the time 
he applies for retirement benefits under thii Act, except 
that any provisions in any statute to the contrary notwith- 
standing, a judge who on the effective date of this 
amendment has retired at or before age seventy (70) and 
who is now serving as the presiding judge of an administra- 
tive judicial district is entitled to the additional ten percent 
(10%) provided in this section. Any judge drawing retirement 
at the effective date of this Act shall receive the same 
retirement pay as judges of the same classification who have 
retired on the current pay scale; that said judge shall be 
entitled to any raises based upon increases in current salary. 

In our opinion, there is one instance in which a former district judge may 
retire while on special assignment under article 2008. Section 2(a) makes eligible 
for retirement any person who is 65 years of age and who has 12 years cumulative 
service, without regard to “whether he is serving on a court” at the time of his 
retirement. However, the statute also provides that a judge may retire from 
regular active service at age 65 with 10 years total service, provided that “his last 
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service prior to retirement Ihas been] continuous for a period of not less than one 
year.” Siie a special judge is not on regular active service, he may not retire 
under this provision. 

Section 2(a) also establishes an additional 10 percent benefit for judges who 
retire by the age of 70 or as soon thereafter as they become eligible to do so. The 
statute provides that, under most circumstances, the additional benefit is not 
available to “any judge who has been out of office for a period of longer than one (1) 
year at the time he applies for retirement benefits.” Section 5(a) of article 2008 
states that a former district judge, while on assignment “shall have all the powers 
of a judge....” It does not, however, provide that a former district judge who 
accepts an assignment “shall continue as a judicial officer,” as does a retired judge 
under sections 7 and IA of article 6228b. Furthermore, in Werlein v. Calvert, 460 
S.W.2d.398 (Tex. 1970), the Supreme Court held that, a retired judge 

is authorized to exercise the powers of an office while 
serving on assignment. He does not by virtue of the 
assignment, however, hold an office . . . . 

460 S.W.2d at 40L We do not believe, therefore, that a former district judge 
serving on special assignment occupies an “office” for purposes of section 2(a) of 
article 6228b. In our opinion, the benefit is available only to judges who retire 
from office, not those who retire from special assignment. Thus, any creditable 
service he aocrues while on assignment will not affect his eligibility to the 
additional ten percent benefit created by section 2(a). 

Your next question is whether a person assigned as a special judge may apply 
for a disability benefit under section 3, which provides: 

If a judge has served on one (1) or more of the courts of 
this state at least seven (7) years, continuously or otherwise, 
and because of disability can no longer perform his regular 
judicial duties as such judge, he shall be retired from regular 
active service, irrespective of .his age, and shall be entitled 
to retirement pay during the remainder of his lifetime or 
during the period of such disability, under the same 
conditions and limitations as provided in Section 2 of this 
Act. 

Any judge coming within the purview of thii Statute who 
shall apply for retirement by reason of physical incapacity 
shall file with the Supreme Court of Texas written reports 
by two (2) licensed physicians of the State of Texas fully 
reporting the claimed physical incapacity; and the Chief 
Justice of the Supreme Court of Texas is hereby vested with 
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the authority to appoint a licensed physician of the State of 
Texas to make any additional medical investigation they 
deem necessary. Provided, however, that if such physical 
disability is caused or results from the intemperate use of 
alcohol or narcotic drugs, such facts shall be grounds for 
denial of such benefits. 

Thii provision is applicable when a judge is no longer able to perform his “regular 
judicial duties.” Since a person assigned as a special judge does not have regular 
judicial duties, section 3 does not apply. 

You also ask whether a judge on assignment may qualify for retirement 
benefits under that portion of section 4 which states: 

Any person who has served on one (l) or more Courts of this 
State as defined herein for twenty (20) years or more at any 
time,’ continuously or otherwise, provided that his last 
service prior to the date of retirement shall have been 
continuous for a period of not less than ten (10) years, shall 
likewise be entitled to retirement pay under the provisions 
of thii Act. 

Section 4 permits a judge with 20 years cumulative service to retire if his last 
period of service prior to retirement has been continuous for at least 10 years. 
However, he must remain on assignment for a continuous period of ten years. Just 
as with a regular judge, ncontfnuous service” is not, of course, tantamount to a 
daily courtroom appearance, and we believe that the special judge and the 
appointing authority may agree to an arrangement which accomplishes the intent of 
the ‘%ontinuous service” requirement. 

Next, you ask whether a judge who accepts a special assignment should pay in 
retirement contributions an amount equal to six percent of the monthly judicial 
salary, or six percent of the salary he is actually paid. While on special assignment, 
a former district judge is entitled to receive “the same amount of compensation, 
salary and expenses” as a regular judge. Section 5 of article 6228b directs that 
every judge “shall contribute the same percentage of his annual salary paid to him 
by the State which is contributed by each member of the Employees Retirement 
System.” In Attorney General Opinion H-667 (1975), we construed this provision to 
mean that judges ere to “contribute six percent (6%) of their annual compensation 
paid by the State to the Judicial Retirement System,” the “same rate as other 
employees in general.” The Employees Retirement System has interpreted section 
8A of article 62288 to require that the 6 percent contribution of state employees 
should be applied only to that portion of their salary actually paid. In our opinion, 
such a construction is equally applicable to the retirement contributions of a 
former district judge who accepts a special assignment. We are of the opinion, 
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therefore, that such an individual should contribute an amount equal to 6 percent of 
the salary he is actually paid. 

Your final question is whether a former district judge with more than 10 but 
leas than 12 years creditable service is eligiile for the death benefit plan under 
section 2(a-1) of article 6226b, which provides: 

Prior to retirement any contributing member with ten (10) or 
more years creditable service, and any noncontributing member 
with twelve (12) or more years creditable service, may select a 
Death Benefit Plan and designate a nominee to receive a reduced 
monthly annuity either for life, or for a ten (10) year guaranteed 
period, to become effective and payable, in lieu of the refund of 
the member’s contributions, to such nominee beginning the day 
following the death of such member. If the qualified member 
dies without having made such Death Benefit Plan Selection, the 
surviving spouse may choose the plan in the same manner as if 
the member had completed the’selection; otherwise, contribu- 
tions shaR be refunded to the designated beneficiary. 
Application for such plan shall be on forms prescribed by the 
State Board of Trustees. The reduced benefits shall be computed 
in the same manner as for a member’s service retirement as 
provided elsewhere in this Act. The ages of the member and the 
nominee at the date of the member’s death shall be used in 
determining the reduced annuity. The plan selected shall become 
null and void upon the effective date of the member’s retire- 
ment, provided, however, that any member with seven (7) or 
more years of creditable service who is required to retire on 
disability, as provided elsewhere in this Act, shall be eligible to 
select a reduced annuity in the same manner as that provided for 
members retiring on a service retirement. 

Section 2(8-D applies to any ‘contributing member with ten (10) or more years 
creditable service.” Contributions to the retirement system are made on a monthly 
basis. V.T.C.S. art. 6228b, S 5. In our opinion, a judge is a “contributing member” 
if, during a particular month, he makes any contribution to the Judicial Retirement 
System. So long as a judge accepts a special assignment during any part of a 
month, he receives compensation and thus makes a contribution for that month. 
Accordingly, we believe that the death benefit plan is available to R judge who has 
served on special assignment during the month of his death. 

SUMMARY 

A former district judge who is not yet retired is eligible 
for assignment as a special judge under the circumstances 
stated in article 2008, V.T.C.S. 
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A judge on special assignment does not qualify for a 
disability benefit under article 6228b, section 3 if the 
disability occurs while he is serving on special assignment. 

A judge on special assignment should pay in retirement 
contributions an amount equal to six percent of the salary 
actually paid him. 

The death benefit plan in article 62284 section 2(8-l) is 
available to a judge who serves on special assignment during 
the month of his death and who otherwise qualifies 

APPROVED: 

Opinion Committee 

jst 
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