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14.10, Election Code, prohibit the 
use of names which are similar 
to the names of political parties. 

Dear Mr. Lewis: 

You have provided us with newspaper clippings which indicate that two 
organizations, the Harris County Democrats and the Tarrant County 
Democrats, have endorsed candidates for election in the democratic primary. 
You ask if such endorsements violate either article 13.57 or article 14.10 of 
the Election Code. Article 13.57 provides: 

No new political party shall assume the name of any 
preexisting party; and the party name printed on the 
official ballot shall not consist of more than three 
words. As used in this section, the term “preexisting 
party” does not include a political party ‘which is no 
longer in existence. 

The term political party is not specifically defined in the Election Code; 
however, it is clear that the term is meant to refer to an organization which 
nominates individuals for election on a general election ballot. See, e.&, 
Election Code, 13.01a, 13.02, 13.45, 13.54;~ Attorney General Opinion M-215 
(19681 (holding that a political party no longer existed when it had not 
appeared on the general election ballot since 1920). We believe that 
organizations such as the ones you name which do not nominate candidates 
for a general election ballot are not political parties. Accordingly, article 
13.57 is inapplicable to them. 

Article 14.10, Election Code, provides in part: 

(A) (1) It is unlawful for an individual to misrepresent 
his identity or, if acting or purporting to act as an 
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agent for any person, to misrepresent the identity of that 
person in any written or oral communication relating to the 
campaign of the candidate for nomination or election to a 
public office or election to the office of a political party or 
relating to the success or defeat of any ballot measure with 
the intent to injure any candidate or to influence the vote on 
the measure. 
(2) It is unlawful for any person to issue any communication 
relating to the candidacy of a person for nomination or 
election to a public office or election to the office of a 
political party or relating to the.success or defeat of any 
ballot measure, which purports to emanate from any source 
other than its true source. 

While we do not resolve disputed questions of fact, in the examples you pose 
there is no indication that the organizations used anything other than their rightful 
names in publicizing their endorsements or issued any communication purporting to 
emanate from a source other than its true source. We are not prepared to indicate 
that any use of a word such as “democrats” or “republicans” in an organization’s 
name when the organization is not an official political party is unlawful. 

SUMMARY 

Mere use of the term ‘democrat” or “republican” in an 
organization’s name is not a violation of articles 13.57 or 
14.10 of the Election Code. 

APPROVED: 

NDALL, First Assistant 

Opinion Committee 
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