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The Attorney General of Texas 
June 15, 1978 

JOHN L. HILL 
Attorney General 

Honorable Tom Massey 
Chairman 
House Committee on Public 

Education 
State Capitol 
Austin, Texas 787ll 

Dear Representative Massey: 

Opinion No. Ii- 1184 

Re: Multiple elections between 
the Optional Retirement 
Program and the Teacher 
Retirement System. 

On behalf of the Committee on Public Education you have asked if a 
person may again elect to participate in the Optional Retirement Program - 
a special ‘program for faculty members of Texas institutions of higher 
education - after having been required, because of a change in employment, 
to transfer from an Optional Retirement Program to the Teacher Retirement 
System. 

Participation in the Optional Retirement Program is limited to “faculty 
members” as defined in the Texas Education Code. Educ. Code SS 51.353, 
51.352(4). Persons who teach in the public school system of the state are 
ineligible for such participation; they are required to become members of the 
Teacher Retirement System as a condition of their employment. Educ. Code 
s 3.03. 

You advise that while employed as a faculty member at a public 
institution of higher education, an individual timely elected to participate in 
the Optional Retirement Program. Subsequently he accepted employment as 
a teacher in the public schools and became a member of the Teacher 
Retirement System, as required by law, terminating his Optional Retirement 
Program participation. Now, he has left the public school position and has 
again become a “faculty member” within the meaning of the Optional 
Retirement Program provisions. He wishes to drop his Teacher Retirement 
System membership and resume participation in the Optional Retirement 
Program. 

An identical situation was considered in Attorney General Opinion M- 
1027 (1971) prior to the adoption of title three of the Education Code. It 
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construed the statutes then in force (former articles 2922-13 and 2922-1.03, 
V.T.C.S.) to prohibit a series of elections between retirement systems; it concluded 
that persons who leave faculty-member positions to become public school teachers 
must at that time become members of the Teacher Retirement System Andy must 
remain Teacher Retirement System members if they later return to “faculty 
member” status. The opinion was based principally upon the language of the 
statutes, and upon a previous Attorney General Opinion, M-647 (1970), which held 
the Optional Retirement Program to be for “faculty members” only. Opinion M-647 
also held that public school employees who were former “faculty members” were 
not within that definition. 

The statutes upon which Attorney General Opinion M-1027 was based were 
incorporated into the Texas Education Code as sections 3.03 and 51.355 in 
substantially unaltered form. The legislative acts so incorporating them provided 
that no change in substantive law was intended, but that only a recodification of 
current laws was contemplated. See Acts 1971, 62nd beg., ch. 405, at 1449; Acts 
1971, 62nd Leg., ch. 1024, at 3072FWe noted in Attorney .General Opinion H-371 
(1974) that the Legislature, though presented with several opportunities to change 
the M-1027 result, had not done so, and we there reiterated the conclusion that the 
statutes allow only a single opportunity to elect between retirement systems. 

Nothing has come to our attention that would require a result different from 
that reached by those opinions. In liiht of the earlier opinions, the administrative 
construction and the Legislature’e failure to amend the statute, it is our view that 
under the present statute a person may exercise the option to participate in the 
Optional Retirement Program only once. 

SUMMARY 

Under current law a person may exercise the option to 
participate in the Optional Retirement Program only once. 

APPROVED: 
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