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Dear Mr. Pfeiffer: 

You have requested an opinion regarding article 15.71 of the Election 
Code which provides: 

Whoever hires any vehicle or hires any person to 
operate a vehicle for the purpose of conveying voters 
to the polling place, or rewards any person in money or 
other thing of value for procuring a vehicle or a driver 
for such purpose, shall be fined not exceeding five 
hundred dollars. This article shall not be construed to 
prohibit a voter from paying for the services of a 
vehicle or a driver for the purpose of conveying him to 
the polling place or to prevent him from allowing other 
voters to ride in the vehicle with him while he is going 
to the polling place in order to vote or returning 
therefrom after having voted. 

You ask whether an attempt or offer to pay someone to drive voters to the 
polls is unlawful. An attempt to commit an offense must be specifically 
made unlawful. Blanchette v. State, 125 S.W. 26 (Tex. Crim. App. 1910). 
There is no provision in Texas statutes which provides that an attempt to 
violate article 15.71 of the Election Code is unlawful. Section 15.01 of the 
Penal Code, which defines and makes punishable criminal attempts, does not 
apply to offenses outside of the Penal Code by reason of section 1.03(b). The 
criminal attempt provision appears in Title 4 of the Penal Code and therefore 
does not extend to article 15.71 of the Election Code. 
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SUMMARY 

The Legislature has not established an offense of attempt to 
violate article 15.71 of the Election Code, concerning 
transporting voters to polls. 
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