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Dear Mr. Kelley: 

You have requested our opinion as to whether the Texas Pawnshop Act, 
artic?e 5069-51.01, e; seq.,, V.T.C.S., is applicable to state banks which take 
physlcal possesslon o tangible personal property as collateral for loans. 

The Pawnshop Act prohibits any person from ” engag[ingl in business as 
a pawnbroker without first obtaining a license from the [Consumer Credit1 
Commissioner.” V.T.C.S. art. 5069-51.03. “Pawnbroker” is defined as “any 
person engaged in the business of lending money on the security of pledged 
goods,” and “person” includes every “corporation . . . or any other legal entity 
however organized.” V.T.C.S. art. 5069-51.02. We have been advised that a 
borrower occasionally secures a large loan from a bank by pledging valuable 
jewelry or a rare coin collection. As a rule, such collateral is held in the 
physical possession of the bank and in those instances, you ask whether the 
bank must qualify as a “pawnbroker.” 

Under the Banking Code, a state bank is empowered to ‘lend money 
with or without security at interest.” V.T.C.S. art. 342-301(a). In its 
statement of purpose, the Banking Code provides: “This code provides a 
complete system of laws governing the organization, operation, supervision 
and liquidation of state banks. . . ” . V.T.C.S. art. 342-101 (emphasis added). In 
Robertson v. State, 406 S.W.2d 90 (Tex. Civ. App. - Fort Worth 1966, writ 
ref’d n.r.e.1, the court held that, by virtue of this statement of purpose, a 
provision of the Texas Business Corporation Act regarding cumulative voting 
is not applicable to the election of directors of a state bank: 

Surely the Legislature has in plain words with clear 
meaning spelled out its intent that the operation of 
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state banks shall be controlled by the ‘complete’ provisions 
of the Texas Banking Code, subject to such future legislation 
as may be enacted by it for the ‘regulation of such banking 
institutions.’ 

406 S. W.2d at 94. 

Although we need not determine the outer boundaries of the Robertson 
doctrine, we believe the court’s language in Robertson requires the conclusion that 
the Pawnshop Act is not applicable to state banks. A number of restrictions which 
the statute places on pawnshops are not present in the Banking Code, and are 
contrary to banking practice. A pawn loan, for example, may not exceed the sum 
of $2,500, whereas no limitation is placed on the amount of a secured loan made by 
a state bank. V.T.C.S. art. 5069-51.12. See Attorney General Opinion H-49 (1973). 
The pledgor in a pawn loan has no personal obligation to repay the amount 
borrowed, while one who borrows from a bank assumes personal liability for 
repayment. V.T.C.S. art. 5669-51.U. Finally, the default of a pawn loan transfers 
title to the pledgee, regardless of the amount of money originally paid to the 
pledgor, whereas a bank, following default, must account to the debtor for any 
amount which exceeds the amount of the loan, plus an additional amount for 
interest, costs, and attorneys fees. It is our opinion, therefore, that the Texas 
Pawnshop Act is not applicable to state banks which under normal banking 
practices take physical possession of tangible personal property as collateral for 
loans. 

You also ask whether lenders regulated by chapter 3 of article 5069, other 
than state banks, must comply with the provisions of the Pawnshop Act if they take 
physical possession of tangible personal property as collateral for loans. Unlike the 
Banking Code, chapter 3 of article 5069 does not purport to furnish a “complete 
system of laws” governing the transactions described therein. Thus, it would 
appear, absent some other statute, that any lender which is regulated under chapter 
3 of article 5069, must also comply with the provisions of the Pawnshop Act if it is 
“engaged in the business of lending money on the security of pledged goods.” 

SUMMARY 

The Texas Pawnshop Act, article 5069-51.01, et seq., 
V.T.C.S., is not applicable to state banks which under normal 
banking practices take physical possession of tangible 
personal property as collateral for loans, but it is applicable 
to other lenders regulated by chapter 3 of article 5069, 
absent some other statute. 
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Attorney General of Texas 

APPROVED: 

C. ROBERT HEATH, Chairrian 
Opinion Committee 
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