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Dear President Leach: 

You inform us that the Texas State Board of Examiners of 
Psychologists, which administers the Psychologist’s Certification and 
Licensing Act, article 4512c, V.T.C.S., has issued a rule requiring applicants 
for certification to take coursework from professors who are Boardqertified 
psychologists. General Ruling 400.02.00.010. The rule affects applicants for 
qualification as “sub-doctoral personnel,” who must have a master’s degree. 
V.T.C.S. art. 4512c, S 19. After certification, these persons use titles such as 
psychological assistant or psychological technician. Id. If the applicant’s 
coursework does not comply with the Board’s rule, he is&eligible to take the 
certification examination. You ask whether the Board may require that 
professors of psychology at state colleges and universities be certified in 
order to teach in the program which prepares students for Board-administered 
certification examinations. 

Article 4512c, V.T.C.S., prohibits anyone from representing himself to 
be a psychologist within the state unless he is certified or licensed by the 
Board or exempted by the statute. Sec. 25. We determined in Attorney 
General Opinion H-879 (1976) that the employees of state colleges and 
universities were exempted by section 22(a) from any licensing requirement 
imposed by the Act. The Board has submitted a brief stating that it does not 
require any university faculty member to be certified or licensed as a 
psychologist, and that it does not have statutory authority to promulgate such 
a requirement. It asserts, however, that the rule merely establishes a 
standard for the qualification of sub-doctoral personnel as authorized by 
section 19 of article 4512~. 

P. 4952 



President Duane M. Leach - Page 2 (H-1245) 

Although section 19 of article 4512~ authorizes the Board to set standards for 
qualification of such personnel, it also states that they must have a master’s degree 
in a program primarily psychological in nature from “an accredited university or 
college.” Accreditation is done by a private professional or educational body, not 
by the Board. See Ex parte State Board of Law Examiners of Florida, 193 So. 753 - 
(Fla. 1940) (law school); Louisiana Board of Pharmacy v. Smith, 65 So.2d 654 (La. 
Ct. of App. 19531, aff’d, 76 So.2d 722 (La. 1954) (college of pharmacy). We believe 
the Legislature chose to rely on the judgment of the accrediting body as to the 
qualifications of faculty members and did not authorize the Board to reject degrees 
from accredited institutions on the ground that faculty members were not Board- 
certified. 

In contrast, section 21, which provides for the licensing of a person who offers 
psychological services for compensation, requires that 

(2) he has had at least two year’s experience in the field of 
psychological services, at least . . . one year of which was 
under the supervision of a psychologist licensed under the 
provisions of this Act. 

‘When the Legislature intended the applicant’s preparation to include work with a 
Board-qualified psychologist, it said so expressly. We believe, therefore, the 
Board’s rule constitutes the imposition on subdoctoral personnel of a requirement 
not contemplated by the statute. Cf. Bloom v. Texas State Board of Examiners of - 
Psychologists, 492 S.W.2d 460 (Tex. 1973) ( Board may not impose additional 
requirements for applicant under the grandfather clause). 

SUMMARY 

The Texas State Board of Examiners of Psychologists may 
not require that applicants for certification as subdoctoral 
personnel have taken coursework from Board-certified 
psychologists. 

DAVID M. KENDALL, First Assistant 
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