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Dear Mr. Prewitt: 

You have requested our opinion regarding whether a local school district 
may pay the required employee contribution to the Teacher Retirement 
System. You state that a recent ruling indicates the intention of the Internal 
Revenue Service to exclude from gross income any portion of a teacher’s 
contribution to a state pension plan which is “picked up” by the school 
district. 

Section 3.57(b) of the Education Code requires that every employer 

shall deduct from the salary of each member [of the 
Teacher Retirement System] 6.65 percent of his 
compensation for each payroll period. 

In our opinion, this provision clearly means that the member is liable for 
payment of his own contribution. Other portions of section 3.57 support this 
view: 

(c) These deductions shall be made although they 
reduce a member’s minimum compensations provided by 
law. Every member shall be deemed to consent to the 
deductions made and the payment of his compensation, 
less said deductions, shall constitute a complete 
release of all claims, except for benefits provided 
under this chapter for service rendered by him during 
the payment period. 
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(g) If deductions which should have been made from any 
member’s salary were not in fact made, the member must 
pay these deductions, plus a five percent per annum fee on 
the unpaid amount from the end of the school year such 
deductions were due until the date of payment, on terms 
prescribed by the State Board of Trustees. . . . 

The Legislature has unequivocally expressed its intent that the member himself 
make the required contribution. As a result, we do not believe the statute can be 
construed, to permit an employer to assume that burden. We express no opinion as 
to the validity or effect under the tax ruling of a proposal by which a district would 
reimburse an employee for the deduction required by section 3.57(b). 

SUMMARY 

A local school district may not pay the required employee 
contribution to the Teacher Retirement System. 

Very truly yours, 

/ 
Attorney General of Texas 
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