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Dear Mr. Haynie: 

You have asked whether the Open Meetings Act applies to proceedings 
under the Administrative Procedure Act. 

You advise that the Private Employment Agency Regulatory Board has 
adopted Rule 399.OLOO.O04(h) which provides in part: 

A quorum of the Board necessary to transact any 
business, including the holding of any hearing in a 
contested case, is six (6). Any order or decision issued 
by the Board under these hearing rules shall be 
approved by a majority in attendance. Such orders or 
decisions shall be stated either in the record or shall 
be voted on in executive session immediately following 
the close of the hearing by vote of the members in 
attendance. 

(Emphasis added). You argue that the decision-making process under the 
Administrative Procedure Act, V.T.C.S. article 6252-13a, is exempted from 
the requirements of the Open Meetings Act, V.T.C.S. article 6252-17, and you 
urge us to reach the same conclusion. 

We fiid no support for the proposition that the Administrative 
Procedure Act was in any way designed to permit state agencies to avoid the 
requirements of the Open Meetings Act. The Open Meetings Act is designed 
for the purpose “of assuring that the public has the opportunity to be 
informed concerning the transactions of public business” and should be 
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liberally construed to effect that purpose. Toyah Ind. Sch. Dit. v. Pecos-Barstow 
2nd. Sch. Dit., 466 S.W.Sd 377 (Tex. Civ; App. - San Antonio 1971, no writ). We 
believe the Open Meetings Act requires deliberations to be held in public unless 
specifically exempted in section 2 of that Act. Corpus Christi C.T.A. v. Corpus 
Christi Ind. Sch. Uist., 535 S.W.2d 429 (Tex. Civ. App. - Corpus Christi 1976, no 
writ). AR votes are required to be held in open session. V.T.C.S. art. 6252-17, g 

SUM~MARY 

The Administrative Procedure Act does not provide any 
exception to the requirement that governmental bodies meet 
in open session. 

APPROVED: 

C. ROBERT HEATH. Chairman 
Opinion Committee 
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