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The Attorney General of Texas 
December 28, 1978 

JOHN L. HILL 
Attorney General 

Honorable William W. Day 
Criminal District Attorney 
Calhoun County 
Port Lavaca, Texas 77979 

Opinion No. H- 13 10 

Re: Whether a commissioners 
court may grant a permit to 
close a beach which the public 
has used over a long period of 
time. 

Dear Mr. Day: 

You inquire about the authority of any person to block off a beach, or 
any portion thereof, which has been used by the public without interference 
for approximately 65 years. You state that the landowner acquired the 
property in 1912 and never formally dedicated it to the public. Your brief 
indicates that neither the landowner nor his heirs, if any, have attempted to 
prevent public use of the area. The commissioners court recently gave the 
Chamber of Commerce a permit authorizing it to hold a festival on the 
beach. The Chamber of Commerce charged admission to a portion of the 
beach during the festival. 

You ask whether the owner impliedly dedicated the beach to the public, 
and whether the public acquired a prescriptive right or easement to use it as 
a public beach. Whether or not the public has acquired rights in a beach by 
dedication or prescription is a fact question, which cannot be resolved in the 
opinion process. See Seaway 375 S.W.2d 923 (Tex. 
Civ. App. - HoGn 1964, writ ref’d n.r.e.) (discussion of evidence to 
establish public rights in beach through dedication or prescription). See 
generally Comment, The Texas Open Beaches Act: Public Rights to Beach 
Access, 28 Baylor L. Rev. 383 (1976). 

You next ask whether the commissioners court may permit any person 
or organization to close this beach. Even if the beach has been dedicated to 
the public, we find no statute authorizing the commissioners court to issue a 
permit for the purposes you state. The commissioners court may exercise 
only those powers conferred by the constitution and statutes. Canales v. 
Laughlin, 214 S.W.2d 451 (Tex. 1948). Consequently, it has no authority to 
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permit exclusive use of a beach by any person or organization. See Zachry v. City of San 
Antonio, 305 S.W.2d 558 (Tex. 1957) (where land has been dedicated for park, city cannot 
authorize inconsistent use as long as public uses it for park). But see V.T.C.S., Nat. 
Resources Code § 61.022. 

You ask whether en individual or organization may take possession of the beach and 
charge admission to other persons. The individuals or organizations you inquire about do 
not assert ownership of the beach; hence, their right to use the beach depends upon the 
public having rights in it and is the same right enjoyed in common with other members of 
the public. They may not obstruct public access to a beach in which the public has 
acquired rights or otherwise divert it from the purposes for which it was dedicated. See, 

7 
Zachry v. City of San Antonio, su ram Clement v. City of Paris, 175 S.W. 672 (Tex. 

1915 ; Kalteyer v. Sullivan, 46 S.W. 288 Tex. CIV. App. 1898, writ ref’d.). --P. 

You finally ask whether the commissioners court has authority to prevent vehicular 
traffic from using this beach. Section 61.122 of the’Natura1 Resources Code provides in 
part: 

The commissioners court of a county bordering on the Gulf 
of Mexico or its tidewater limits, by order, may regulate 
motor vehicle traffic on any beach within the boundaries of 
the county. . . . 

However, the definition of “beach” has been taken from the Open Beach provisions, Nat. 
Resources Code §§ 61.001 - 61.024. See Nat. Resources Code gg 61.012, 61.121. “‘[Bleach’ 
means state-owned beaches to which the public has a right of ingress and egress bordering 
on the seaward shore of the Gulf of Mexico. . . if the public has acquired a right of use or 
easement to or over the area. . . . ” Nat. Resources Code § 61.012. You state in your brief 
that the beach you inquire about does not fit within the statutory definition since it does 
not border on the Gulf of Mexico. Assuming that this interpretation is correct, the 
commissioners court would have no authority under section 61.122 to regulate traffic on 
the beach you inquire about. But see Gulf Holding Corp. v. Brazoria County, 497 S.W.2d 
614 (Tex. Civ. App. - Houston [14th Dist.1 1973, writ ref’d n.r.e.) (treating as fact issue 
whether beach which did not front on Gulf was actually a Gulf beach). We find no other 
statute authorizing the commissioners court to establish traffic regulations for this type 
of beaches. See V.T.C.S. art. 67Old-21, 5 1 (establishing speed limit on beaches defined to 
include the shore adjacent to the inlets and bays of the Gulf); Attorney General Opinion 
V-429 (1947). Consequently, it would probably be held that the commissioners court has no 
authority to prevent vehicular traffic from using this bay front beach. 

SUMMARY 

Whether the public has acquired rights in a beach by implied 
dedication or prescription is a fact question. The commis- 
sioners court has no authority to permit exclusive use of a 
beach by any person, whether the beach has been dedicated 
to the public or remains under private ownership. The court 
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has authority to regulate motor vehicle traffic on a beach as 
defined by section 61.012 of the Natural Resources Code but 
would probably be held to have no authority to regulate 
traffic on other beaches. 

Attorney General of Texas 

APPROVED: w 

DAVID _M. KENDALL, First Assistant 

Opinion Committee 
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