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Dear Senator Mauzy: 

You have requested our opinion regarding the authority of a school 
district to assist teachers called before a Hearing Committee of the 
Professional Practices Commission. The Commission is a board composed of 
15 members appointed by the Governor and “selected from the several 
professional groups.” Sections 13.203, 13.205, Texas Education Code. The 
Commission is authorized, inter alia, to receive complaints against teachers, 
administrators and other professionals for alleged violation of the ‘code of 
ethics and standard practices”; to hold hearings thereon; and to present its 
recommendations to the Commissioner of Education, who makes the 
determination. You first ask whether a school district is required to deduct 
paid leave for an employee called as a witness before the Commission. 

Article 5, section 2d of the 1977-79 General Appropriations Act 
provides, in pertinent part: 

None of the moneys appropriated under this Act 
shall be used for the payment of salaries to any 
employee who accepts witness fees in contravention of 
the following provisions: 

Any state official or employee called to appear in 
his official capacity in any judicial action or legisla- 
tive investigation shall neither accept nor receive any 
witness fees for such a governmental appearance; 
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Rut if the appearance as a witness is not in an official 
capacity but is to testify from personal knowledge concerning 
matters related to the inquiry, then such employee or official 
shall be entitled to any customary witness fees; 

And any state employee or official appearing as an expert 
witness shall be entitled to accept compensation for his 
appearance only when such appearance shall be made on his 
own time; . . . . 

General Appropriations Act, Acts 1975, 65th Leg., ch. 872, art. V, S2d, at 3142. These 
provisions clearly imply that an employee who does not accept a witness fee may be paid 
his regular salary during his appearance before a committee of the Commission, and that 
even an employee who accepts a witness fee may be paid his regular salary so long as his 
“appearance as a witness is not in an official capacity but is to testify from personal 
knowledge concerning matters related to the inquiry.” Even though this provision of the 
Appropriations Act may not apply to teachers, we believe it expresses the public policy 
determined by the Legislature, and accordingly a school district would be able to act in a 
manner which is consistent with this policy. Thus, within the limitations described, we do 
not believe that a school district is required to deduct paid leave for an employee called 
before the Commission or its subordinate body. 

You also ask whether a school district may pay the attorney’s fees before the 
Commission for an employee against whom a complaint is brought. In Attorney General 
Opinion H-887 (19761, we held that a city council may pay the attorney’s fees for an 
officer or employee who is sued in his individual capacity, provided it believes that the 
city’s legitimate interests - and not merely the personal interests of the employee - are 
at stake in the action. The propriety of such expenditure of public funds depends upon the 
governing body’s good faith belief that vital public interests are at issue. Attorney 
General Opinions H-544 (1975); H-70 (1973); Letter Advisory No. 24 (1973). Since you have 
not presented us with a particular factual situation, we are unable to answer more 
specifically. 

Your final question is whether a school district may unilaterally release personnel 
files of either party to either attorney in a hearing before the Commission. A school 
district is not a party to such a hearing, and we are not aware of any specific statute 
requiring the district to furnish information to the parties. The Open Records Act, article 
6252-17a, V.T.C.S., does not generally prohibit the release of government records. Open 
Records Decision No. 177 (1977). Any document should be reviewed to determine if it 
would fall within the exception set out in section 3(a)(l) of the Act. If it does fall within 
that exception it should not be released. Without having an opportunity to examine the 
specific material we cannot say whether it falls within the exception. 
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SUMMARY 

Within certain limitations, a school district is not required to 
deduct paid leave for an employee called before a hearing 
committee of the Professional Practices Commission. Whe- 
ther a school district may pay the attorney’s fees before the 
commission for an employee against whom a complaint is filed 
depends upon whether the board of trustees believes in good 
faith that the district’s legitimate interests are at stake. 

Attorney General of Texas 

Opinion Committee 

p. 5169 


