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Dear Mr. Resweber: 

You ask two questions regarding the filing of an affidavit of heirship 
with a certified copy of a death certificate attached thereto in the public 
record3 of real property of Harris County. You first ask whether the Open 
Records Act prevents the county clerk from accepting the death certificate 
and making it available to the public. 

Section 3(a)(15) exempts from public disclosure “birth and death 
records maintained by the Bureau of Vital Statistics in the State of Texas.” 
In Attorney General Opinion H-115 (1973) this office CoILStNed the provision 
ss applicable to birth and death recor& of the type maintained by the 
Bureau of Vital Statistics and thus determined that the Act applied to birth 
and death records maintained by the county clerk. Of course, even if the 
records are excepted from required disclosure, the custodian is not 
prohibited from releas% them. Texas Open Records Act, V.T.C.S. art. 
625~Da, S 3(c); Open Recor& Decision No. 177 (1977). 

Moreover, although a particular record may be expressly excepted 
from disclosure when in the custody of one state agency, the exception does 
not apply to the record when a private party voluntarily makes it available 
to another public body. In Open Record Decision No. 157 (1977) this office 
determined that a college transcript In an e@neer% licensing file held by 
the State Board of Registration for Professional Engineers was available to 
the public under the Open Records Act. The transcript would have been 
excepted from public disclosure pursuant to section 3(a)(l4) of the Act while 
in the possession of any “educational Institutions funded wholly, or In part, 
by state revenue” However, the ergineei’s transcript held by the Board at 
his request was available to the public. We believe the death certificate 
offered for filing by a member of the public may be accepted by the clerk 
and will be available for public inspection in the clerk’s files. 

Section 6600, V.T.C.S., provides In part: 
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The county clerk shall give attested copies whenever demanded of 
all papers recorded in his office. . . . 

The clerk is thus required to give certified copies of the affidavit with attached death 
certificate to persons requesting it. 

SUMMARY 

The Open RecorQ Act does not prevent the county clerk from 
accepting for filing in real property records a death certificate 
attached to an affidavit of heirship. The clerk is required to give 
certified copies of the affidavit with the attached death certificate 
to persons who request it. 
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