
MARK WHITE 
Attorney General 

The Attorney General of Texas 

January 28, 1980 

Honorable Max C. Butler, M.D. Opinion No. ~~-131 
Texas State Board of Medical Examiners 
211 East Seventh Street Re: Authority of Board of 
Austin, Texas 78701 Medical Examiners to promulgate 

rules relating to issuance of Basic 
Science Certification. 

Dear Dr. Butler: 

You have requested our opinion regarding the authority of the Board of 
Medical Examiners to waive certain requirements imposed upon applicants 
for a medical license. 

The 66th Legislature abolished the State Board of Examiners in the 
Basic Sciences, and repealed in its entirety the statute relating to the Board, 
article 459Oc, V.T.C.S. House Bill 1249, Acts, 66th Leg., ch. 556, SS 2, 4, at 
ll53. The legislature simultaneously enacted section 3 of article 4590-1, 
which provides: 

(a) Prior to the issuance of a license to practice 
any profession or occupation granted by the Boards of 
Medical Examiners or Chiropractic Examiners, such 
board shall require from a person otherwise qualified 
by law, evidence, verified by transcript of credits, 
certifying that such person has satisfactorily 
completed 60 or more semester hours of college 
credits at a college or university which issues credits 
acceptable by The University of Texas at Austin 
leading toward a Bachelor of Arts or a Bachelor of 
Science degree. Said credits shall include the 
satisfactory completion of courses in anatomy, 
physiology, chemistry, bacteriology, pathology, 
hygiene, and public health with an average of 75 
percent or better in each of such courses. The 
sequence of such courses shall be in the manner as 
from time to time is required by The University of 
Texas at Austin. 
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(b) The applicable board may charge a fee of not more than $50 
for verification of the satisfaction of the completion of the courses 
described in Subsection (a) of this section. 

(c) Any license to practice issued after the effective date of this 
Act by the boards identified in Subsection (a) of this section 
contrary to this Act shall be void. 

(d) Any person who knowingly obtains a license from the boards 
identified in Subsection (a) of this section, or assists another in so 
doing, without complying with this Act, or who presents any 
information called for in this Act obtained by dishonesty or fraud 
or by any forged or counterfeit means, or who knowingly acts, 
advises, or assists another in so doing, shall be subject to a Class A 
misdemeanor and upon conviction shall be punished in accordance 
with Section 12.21, Penal Code. 

(e) AU funds on hand in the basic science examination fund shall 
be allocated and transferred by the comptroller to the respective 
boards identified above, prorated on the basis of the number of 
certificates of proficiency issued by the Board of Science to 
licensees of such board during the fiscal year immediately 
preceding the effective date of this Act. Such funds may be used 
by the Boards of Medical Examiners and of Chiropractic Examiners 
to carry out the provisions of this Act. 

You explain that problems have arisen in regard to applicants who are unable fully to 
meet the requirements of section 3(a), specifically (1) applicants who have not completed 
the requisite courses with a grade of 75 or higher and (2) applicants who are unable to 
produce a verified transcript of credits. You ask whether the Board may waive the grade 
requirement by substituting any of the following alternatives: (1) by examining applicants 
to determine whether they have the requisite knowledge of the referenced basic science 
courses; (2) by considering credentials acquired subsequent to graduation from medical 
school and (3) by averaging grades in the basic science courses to obtain an overall score. 

Although the former Board of Examiners in the Basic Sciences may have adopted 
rules permitting the substitution of one or more of the aforementioned alternatives, 
section 3(a) grants to the Board of Medical Examiners no such discretion. The statute 
makes clear that an applicant for a license must attain a grade of 75 or better “in each of 
[the listed] courses.” (Emphasis added). It is well established that an administrative 
agency has only those powers which are expressly granted to it by statute or necessarily 
implied therefrom. Stauffer v. City of San Antonio, 344 S.W.2d 158, 160 (Tex. 1961). See 
Attorney General Ooinions H-1199 (1978); H-928 (1977); H-870 (1976): H-669 (197x 
Neither-section 3 of‘ article 4590-1, nor any other statute which has come to our 
attention, furnishes any basis for allowing the Board to waive the grade average 
requirement. We conclude that the Board is without authority to adopt a rule which would 
in certain instances permit such waiver. 

As to applicants who are unable to produce a “verified . . . transcript of credits,” it 
is equally evident that the Board may not merely waive this requirement. In the context 
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of higher education, both “transcript” and “credit” have well-recognized meanings. A 
“transcript” is “sn official copy of a student’s record at sn educational institution,” while a 
“credit” constitutes “recognition by a school or college typically measured in credit hours 
that a student has fulfilled a requirement leading to a degree.” Webster’s New 
International Dictionary (3d ed. 1961). Although the statute does not direct that the 
“transcript of credits” be submitted in any particular form, we believe that the Board 
must require from every applicant some sort of certified or official document containing 
the specific information described in the statute. Where the applicant claims credits from 
a foreign institution, both the form of the document and the method of certification may 
vary to a considerable degree, and, so long as it acts reasonably, the Board may, in our 
opinion, take such factors into account. Whether any particular transcript satisfies the 
statutory requirement involves the determination of facts which we cannot resolve in the 
opinion process. 

SUMMARY 

The Board of Medical Examiners is without authority under section 
3 of article 459Oe-1, V.T.C.S., to waive the statutory requirements 
that applicants for a medical license submit a verified transcript of 
credits demonstrating completion of specified courses with a grade 
of 75 or higher. 
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