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Opinion No. MW-145 

Re: Whether a former district 
judge may purchase credit under 
the Judicial Retirement Act for 
prior military service even though 
he is not serving as a judge at the 
time of the purchase. 

Dear Mr. Atkins: 

You have requested our opinion as to whether a former district judge 
may purchase credit for prior military service even though he is not at that 
time serving as a district judge. 

Section 2A of article 6228b, V.T.C.S., provides: 

Any contributing member of the Judicial Retirement 
System who has completed eight (8) or more years of 
service creditable under the Judicial Retirement Act 
(article 6228b, Vernon’s Texas Civil Statutes) and who 
is not receiving nor eligible to receive a federal 
military retirement based upon twenty (20) or more 
years of federal military active duty service or the 
equivalent thereof may receive creditable service for 
not more than forty-eight (48) months of federal 
military active duty service performed during time of 
armed conflict by paying to the Judicial Retirement 
System for deposit in the General Revenue Fund an 
amount equal to 6 percent of his current monthly 
salary for each month of such military service 
established. 

Thus, in order to be permitted to obtain creditable service for prior military 
service, an individual must be a “contributing member of the Judicial 
Retirement System” at the time of the purchase of such creditable service. 
In Attorney General Opinion H-1149 (1978), this office said that 
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a judge is a ‘contributing member’ if, during a particular month, he 
makes any contribution to the Judicial Retirement System. 

A judge is requireti to make a contribution to the System for any period in which he 
receives a salary. V.T.C.S. article 6228b, section 5. By directing the Comptroller to 
deduct the appropriate amount, in this case 6 percent, from the judge’s salary, Attorney 
General Opinion H-667 (19’75), the statute implies that receipt of a salary is a prerequisite 
for making a contribution to the System, and that a judge who receives no salary during a 
particular month makes no contribution, and hence is not a “contributing member” during 
that month. We conclude that a judge is not permitted to obtain creditable service for 
prior military service during any month in which he receives no salary for services 
rendered as a judge. 

Article 6821, V.T.C.S., requires, however, that a person receive a salary for any 
service rendered as a special judge under section 5 of article 11 of the Texas Constitution 
or statutes such as V.T.C.S. articles 1885, et seq, From that salary, the Comptroller is 
directed to withhold the appropriate amount as a contribution to the Judicial Retirement 
System. V.T.C.S. article 6228b, section 5; Attorney General Opinion H-1149 (1978). Thus, 
during any month in which a person serving as a special judge is entitled to receive a 
salary under article 6821, V.T.C.S., he is a “contributing member” of the Judicial 
Retirement System, and, as such, is entitled to purchase credit for prior military service 
pursuant to section 2A of article 6228b, V.T.C.S. 

SUMMARY 

A former district judge may not purchase credit for military 
service unless he is at such time serving as a district judge or as a 
special judge. 
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