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Dear Col. Adams: -

You have requested our opinion regarding the constitutionality of
section (2), article 4413(8), V.T.C.S., and you ask whether certain activities
are prohibited by the statute. The statute provides in pertinent part:

. . . No person in the Department shall contribute any
money or other thing of value for political purposes,.
nor shall any person in the Department engage in
political activities or campaign for or against any
candidate for any public office in this state. Any
person violating any provision of this subsection shall
forfeit his position with the Department.

You first ask whether such a limitation on political activity is
constitutional.

The Supreme Court has held that political activity of public employees
may be restrained. United Public Workers of America v. Mitchell, 330 U.S8.
75 (1947). A statute regulating political activity of public employees does
not fail for vagueness even though it does not specify every type of activity
prohibited. United States Civil Service Commission v. National Association
of Letter Carriers, 413 U.S. 548 (1913); Broadrick v. Oklahoma, 413 U.S. 801
(I373). The Court found that the state statute challenged in Broadrick was

not unconstitutional, despite the fact that it

... may be susceptible of some other improper
applications ... [Wle do not believe that [the
statute] must be discarded in toto because some
persons' argusbly protected conduct may or may not
be caught or chilled by the statute.
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413 U.S. at 618. We conclude that section (2), article 4413(8), ‘V.T.C.S., is constitutional. It
must, however, be construed so as not to infringe upon areas of protected conduct.

Prohibitions against political activity by public employees are common. See, e.g.
The Hatch Act, 5 U.S.C. §§ 1501 et. seq.; V.T.C.S. arts. 695(c) § 31; 1269(m) § 22; 52071(:){
The obvious purpose of such statutes is to isolate political interests of employees from the
public interest in an efficient public service. United Public Workers v. Mitche% 330 U.S,
75, 99 (1947), quoted in United States Civil Service Commission v. Nati iation of

Letter Carriers, 413 U.S, 548, 555 (973); Attorney General Opinion M-1099 {(1972). To this
end, Attorney General Opinion M-1099 (1972) construed a prohibition egainst
"participat[ion] in any political activity" (V.T.C.S. art. 685¢, § 31, applicable to the State
Department of Public Welfare) as prohibiting only partisan political activity. Section (2),
article 4413(9), V.T.C.S,, sxmﬂarly forbids employees of the Department of Public Safety
from engaging only in partisan political activities.

You next ask what effect, if any, the Texas Constitution, article XVI, sections 33
and 40 may have insofar as this statute is concerned.

Section 33 prohibits compensation to persons holding more than cone civil office,
while section 40 prohibits holding more than one such office, subject to the following
exception: .

.+ » State employees . « » shall not be barred from serving as
members of the governing bodies of school districts, cities,
towns, or other local governmental distriets; provided,
however, that such State employees or other individuals
shall receive no salary for serving as members of such
governing bodies. . . .

Article XVI, section 40 of the Texas Constitution protects state employees from dismissal
on the grounds that they are candidates for one of the specified local offices or hold such
an office. Attorney General Opinion H~659 (1975). The activity is protected and thus not
prohibited by section (2), article 4413(9), V.T.C.S.

You next ask:

Can an employee of the Texas Department of Public Safety under
this statute be a member of an organization which:

a) endorses a pohtmal candidate;

b)  actively supports a political candidate by either working in
the candidate's campaign or contributing funds to the
candidate; or

¢)  contributes to and supports another organization which
actively endorses and supports a political candidate?

Would the answer to the whole question be any different 1f the

employee took no part in the activities of either the parent
organization or the organization supporting the candidate?

p. 478
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Article 4413(9), V.T.C.S., does not address membership in organizations. It merely
prohibits individuals from engaging in political activity. We believe that the statute does
not necessarily prohibit membership or activity in an organization which endorses
candidates. The prohibition against engaging in political activity would, however,
preclude a Department of Public Safety employee from actively participating in the
organization's activities which are designed to further a partisan candidate's campaign.
K v. Pontikes, 414 U.S. 51, 56-57 (1973); Pickering v. Board of Education of Townshi
Hglgl_m1 g?ﬁool: 391 U.S. 563 (1968); NAACP v. Button, %I U.S. 415 (1983); Buckley v. V'El"e'él
4 4 side (1978)- )

The purpose of article 4413(9), V.T.C.S., to isolate the partisan political interests of
employees from the public interest in an efficient public service, does not prohibit
membership alone in a political organization or a group which supports such an
organization.

You ngxt ask:

Can an employee work in a political candidate's campaign (by
giving speeches, making contributions, making telephone -calls,
transporting voters to the polls, and other related activities)?

We believe that the language of article 4413(9), section (2), V.T;C.S., as stated below,
prohibits such activity in partisan political campaigns:

... No person .., shall ... campaign for or egainst any candidate
for any publie office in this state.

You next ask whether an employee can run for a paid political office. -

An employee of the Department may not accept compensation for holding any
politiecal office, but may run for and hold those offices specified in article XVI, section 40
of the Texas Constitution. An employee, however, is prohibited by article 4413(9), section
2, V.T.C.S., from running for a partisan political office unless the office is one covered by
article XVI, section 40. See Broaderick v. Oklahoma, 413 U.S. 601, 617; Willis v. City of
Fort Worth, 380 S.W.2d 814 (Tex. Clv. App. — Fort Worth 1964, writ ref'd n.r.e.); Ramirez
v. Flores, 505 S.W.2d 406 (Tex. Civ. App. — San Antonijo 1973, writ ref'd n.r.e.); Attorney
General Opinion H-659 (1975). .

You next ask:

. . . officers must take the constitutional oath of office (Art. XVI,
Sec. 1). Is there anything in this oath of office that either permits
or forbids political activity?

~ Section 1, article XVI of the Texas Constitution is

designed to promote the selection of appointees on the basis of
merit only, and to assure that no officer has purchased his position

p. 479
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by promises of direct or indirect reward to those responsible for his
selection.

Attorney General Opinion H-I027 (1977) at 2. An appointee may not engage in political
activity as direct or indirect payment for his selection.

You next ask:

We would also like to know whether the Hateh Act (5 U.S.C.A.
Sec. 1501, et. seq.) would have any effect on your answers or any of
the situations set out above?

Employees of the Department of Public Safety are subject to 5 U.S.C. section 1502 since
federal funds are used by the Department. elhardt v. United States Civil Service
Commission, 197 F. Supp. 806 (Ala. 19681), aff'd, 2 t on
prohibits certain political activities by st’ate employees, but is not mtended to preempt or
supersede any state law regulating political activities, 1974 U.S. Congress &
Administration News 5587, 5689.

SUMMARY

Section (2), article 4413(9), V.T.C.S., which limits political activity
by Department of Public Safety personnel is constitutional.

Very truly yours,

MARK WHITE
Attorney General of Texas

JOHN W. FAINTER, JR.
First Assistant Attorney General

TED L. HARTLEY
Executive Assistant Attorney General

Prepared by Bob Gammage
Assistant Attorney General
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