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faculty

Dear Mr. Ashworth:

You ask whether full-time teaching faculty of Odessa College are to
be considered classified, administrative, or professional staff members for
purposes of article 6252-8a, V.T.C.8.

Article 6252-8e, V.T.C.S., provides that upon the death of a state
employee, the state shall pay his estate for all the employee's accumulated
vacation leave and for one-half his accumulated sick leave. "Employee" is
defined to exclude

Sec. 1. ... any person who is covered by the Teacher
Retirement System of Texas, except ... classified,
administrative, and professional staff members
employed by a State institution of higher education
who have accumulated vacation or sick leave, or
both, during such employment.

(Emphasis added). Thus, the "classified, administrative, and professional”
language is operative only to.save persons otherwise eligible for article
6252-8a, V.T.C.S., benefits as state employees from being excluded because
of their membership in the Teacher Retirement System of Texas. It does
not make eligible all classified, administrative and professional staff people
employed in those capacities by institutions of higher education.

No person employed by Odessa College, a public Junior College, comes
within article 6252—8a, V.T.C.S., because that statute applies only to "any
appointed officer or employee in a department of the State" not otherwise
excluded. Such persons are employed by the junior college distriet, not the
state. Edue. Code §§ 130.001, et seq; Shepherd v. San Jacinto Junior College
Dist., 363 S.W.2d 742 (Tex. 1963); Atforney General Opinion M—'?_(i_‘O'? 97%5.

ee Goss v. San Jacinto Junior College, 588 F.2d 96 (5th Cir. 1979); Hander

v. San Jacinto Junior College, 519 F.2d 273, aff'd curiam on rehear
522 F.2d 204 (5th Cir. 1975). Cf. Hart v. University oi Texas at Houston, 414
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F. Supp. 465 (S. D. Tex. 1979); Henry v. Texas Tech University, 466 F. Supp. 141 (N.D. Tex.
1979).  Thus, whatever distinction the statute might make between "classified,
administrative, and professional” staff members and others is of no consequence here, It
is unnecessary, therefore, that we determine in this opinion whether that grouping would
Enclude faculty members employed by the college. Cf, Attorney General Opinion H-829
1976)

SUMMARY

Article 6252—8a, V.T.C.S., does not apply to persons employed by
Odessa College.
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