
. 

The Attorney General of Texas 
April 16, 1980 

MARK WHITE 
Attorney General 

Ms. Mable Staton 
Executive Secretary 
Texas Board of Licensure For 

Nursing Home Administrators 
P. 0. Box 9706 
Austin, Texas 78766 

Opinion No. NW-17 3 

Re: Whether members of the 
Board of Licensure For Nursing 
Home Administrators may 
participate in certain trade 
association activities. 

Dear Ms. Staton: 

You inquire whether ex-officio members of your board can be paid the 
per diem and actual expenses provided for in section 4(3) of article 4442d, 
V.T.C.S. Section 3 of article 4442d, V.T.C.S., requires that the 
Commissioner of Human Resources, or his designee, and the Commissioner 
of Health, or his designee, be ex-officio members of the board. Section 4(3) 
of article 4442d, V.T.C.S., provides in part that “Board members shall 
receive a per diem of $25.00 while engaged in Board business together with 
actual and necessary expenses.” 

Article 4442d, V.T.C.S., makes no distinction between ex-officio and 
regular board members with respect to payment of expenses. We believe ex- 
officio members are to receive expenses and per diem unless the 
Constitution prevents them from doing so. Article XVI, section 40 of the 
Texas Constitution, which prohibits one person from holding two civil offices 
of emolument, does not bar a state employee from holding a civil office of 
emolument. See Letter Advisory No. 30 (1973). Article XVI, section 40 of 
the Texas Constitution, permits a nonelective state officer to hold other 
nonelective offices under the state, if the other office is required by state 
law. He may receive compensation for the second office, if the provisions 
of article 625%9a, V.T.C.S., are complied with. See also Attorney General 
Opinion H-5 (1973). If the legislature &sires to prohibit receipt of per diem 
by these officials, it may enact a statute to that effect. 

You also request our opinion about whether a board member violates 
article 4442d, section 3A(l), V.T.C.S., if he receives compensation from a 
trade association for teaching a continuing education seminar or other 
course for nursing home administrators. Article 4442d, section 3A(l), 
V.T.C.S., provides in part that “A member of the board . . . may not: (a) be 
an officer, employee, or paid consultant of a trade association in the nursing 
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home industry.” This article is based on the same policy considerations forbidding any 
state employee from accepting other employment which might impair his independence of 
judgment in the performance of his official duties. See V.T.C.S. art. 6252-9b. It appears 
as though the legislature has determined that sang as an employee of a trade 
association in the nursing home industry might impair a board member’s independence of 
judgment. A board member who receives compensation from a trade association might 
not be as independent as the legislature requires; therefore, board members may not 
accept any employment from trade associations, including teaching positions. 

The legislature has not spoken specifically to whether board members can serve as 
unpaid advisors or directors of trade associations. We believe section 3A(l) of article 
44424 V.T.C.S., prohibits a board member from serving as a director of a trade 
association in the nursing home industry even if he receives no compensation for that 
service. Section 8(b) of article 6252-9b, V.T.C.S., prohibits a state officer or employee 
from accepting other employment which might impair his independence of judgment in the 
performance of his official duties. Whether this provision bars a particular activity, such 
as that of an advisor, is a fact question to be decided by the Texas Board of Licensure for 
Nursing Home Administrators. See Attorney General Opinion H-1223 (1978). - 

Finally, you request our opinion about whether the National Association of Boards of 
Examiners For Nursing Home Administrators is a trade association. This Association is 
generally composed of members of agencies that examine, license or register Nursing 
Homes and their administrators. “In general use the words ‘trade associations’ convey the 
meaning of an association of employers in the same trade.” People ex rel. Padula et al v. 
Hughes, 16 N.E.2d 922, 924 (Ill. App. Ct. 1938). In the context of this statute it &es not 
appear that this national association of regulators is a trade association. The board must 
still consider as a question of fact’ whether association with or employment by this 
association would impair a board member’s judgment in his official duties under article 
6252-9b, V.T.C.S. 

SUMMARY 

The ex-officio members of the board may receive per diem and 
actual expenses. A member of the Board should not accept any 
sort of payment for services rendered from a trade association in 
the nursing home industry. Board members may not serve as a 
director or other officer of these associations, but they are not 
absolutely barred from acting as unpaid advisors as long as their 
independence is not jeopardized. Whether article 6252-9b, 
V.T.C.S., prohibits unpaid service as an advisor must be determined 
by the board on a case by case basis. The National Association of 
Boards of Examiners For Nursing Home Administrators is not a 
trade association under article 4442d. V.T.C.S. 

MARK WHITE 
Attorney General of Texas 
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JOHN W. FAINTER, JR. 
First Assistant Attorney General 

TED L. HARTLEY 
Executive Assistant Attorney General 
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and Susan Garrison 
Assistant Attorneys General 
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