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Dear Ms. Bizzell: 

You inquire as to the standards applied to the recertification of a 
psychologist whose license has been revoked. You wish to know whether he 
is shject to (1) the standards used to judge his original application, (2) the 
standards used to judge applicants at the time of revocation of that 
particular individual’s license, (3) the current standards applied to all 
applicants at the time of reapplication, or (4) any other standards 
promulgated by the Texas Board of Examiners of Psycholcgists on an 
individual case by case basis not inconsistent with the act. 

Section 23 of article 4512c, V.T.C.S., authorizes the Texas State Board 
of Examiners of Psychologists to cancel, revoke, suspend, or refuse to renew 
the license of any psychologist upon proof of a number of specific offenses. 
In addition, the board may take such action “for any cause for which . . . 
[it] shall be authorized to refuse to admit persons to its examination.” The 
individual may apply for relicensing under the following provision: 

Upon application, the Board may recertify the 
applicant or reissue a license to a person whose 
license has been cancelled or suspended, but such 
application, in the case of cancellation or revocation, 
shall not be made prior to one (1) year after the 
cancellation or revocation and shall be made in such 
manner and form, as the Board may require. 

V.T.C.S. art. 4512c, 523. 

Section 11 describes the qualifications required of applicants for 
examination. These qualifications have become more exacting since the 
Psychologists’ Certification and Licensing Act was first enacted in 1969. See - 
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Acts 1969, 6lst Leg., ch. 713, S 11, at 2061. The grandfather clause authorized licensing 
until December 31, 1970, of persons who had not taken the examination required by the 
act, and who did not meet the educational requirements for licensing. Sec. 15. Finally, 
there is a reciprocity provision which allows the board to certify as a psychologist any 
person licensed by another state, territory, or possession of the United States with 
licensing requirements the substantial equivalent of the Texas requirements. 

Section 23 authorizes the board to take away a license for a number of specific 
causes, some of which also bar initial licensing, and for any other cause for which the 
board may refuse to license someone. Many of these causes cannot be remedied through 
passage of time or through the individual’s efforts to change. These include conviction of 
a felony, a past habit of intemperance or drug addiction, and having aided or abetted 
someone to impersonate a psychologist. Yet the statute makes no distinction with respect 
to relicensing on the basis of reason for license revocation. We believe, therefore, that 
the Board has discretion to relicense a person whom it could have initially refused to 
license. Thus, in relicensing cases, the beard is not bound by the standards set out in 
section 11 for new applicants. Nor does the statute require the board to apply the 
standards used when the applicant made his original application or the standards in effect 
when his license was revoked. 

Section 23 states that “[ulpcn application, the Board s recertify the applicant” 
(Emphasis added). In our opinion, the word “may” is used in the usual permissive sense. 
See Mitchell v. Hancock, 196 S.W. 694, 700 (Tex. Civ. App. - Fort Worth 1917, no writ). 
The board is not required to relicense any individual but instead may make case by case 
determinations according to general standards promulgated under its rule making 
authority. See S 8(a). We do not believe that Bloom v. Texas State Board of Examiners of 
Psychologists,492 S.W.2d 460 (Tex. 1973) requires a different result. In that case, the 
Supreme Court interpreted the grandfather clause of the Psychologists’ Licensing Act, 
which stated that a person who meets various requirements “may, upon application and 
payment of the certification fee, be certified without examination by the Board as a 
psychologists (Emphasis added). The court determined that the board could not refuse to 
license a psychologist who met all of the qualifications on the ground that the statute used 
the word “may.” The court stated as follows: 

The correct meaning of the word, “may;’ is that the Board has 
discretion in its administration of the statute’s stated standards, 
but the word &es not empower the Board to make standards that 
are different from or inconsistent with the statute. . . . 

492 S.W.Zd at 462. In the present case, there are no explicit statutory standards for 
relicensing. The beard is empowered to promulgate its own standards, consistent with the 
statute, and to exercise its discretion in administering them evenhandedly. It may adopt 
some or all of the statutory standards for initial licensing as well as other reasonable 
standards which it develops. See Bloom v. Texas State Board of Examiners of 
Psychol@sts, 475 S.W.2d 374 
S.W.2d 460 (Tex. 1973). 

(Texxiv. App. - Austin 19721, rev’d on other grounds, 492 
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SUMMARY 

The State Board of Examiners of Psychologists should evaluate 
applications for relicensing by parsons whose licenses have been 
revoked applying standards it has promulgated itself. 

MARK WHITE 
Attorney General of Texas 

JOHN W. FAINTER, JR. 
First Assistant Attorney General 

Prepared by Susan Garrison 
Assistant Attorney General 

APPROVED: 
OPINION COMMH’TEE 

C. Robert Heath, Chairman 
Susan Garrison 
Rick Gilpin 
Eva Loutzenhiser 
Bruce Youngblood 

P- 723 


