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MARK WHITE 
Attorney General 

Dr. Lauro F. Cavazcs, President 
Texas Tech University 
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Sciences Center 
P. 0. Box 4349 
Lubbock, Texas 79409 

Opinion No. MW- 2 3 1 

Re: Whether a state medical 
school is required to obtain a 
certificate of need or an exemption 
certificate from the Texas Health 
Facilities Commission 

Dear President Cavazca: 

You have requested our opinion regarding whether a state medical 
school is required to obtain a certificate of need or an exemption certificate 
from the Texas Health Facilities Commission. Section 3.01(a) of article 
4418h, V.T.C.S., provides: 

Each person must obtain from the commission a 
certificate of need or an exemption certificate in 
accordance with this Act for a.propcsed project to: 

(1) expand or substantially expand a service 
currently offered or provide a service not 
currently offered by the facility; 

(2) construct a new facility or change the bed 
capacity of an existing facility; 

(3) modify an existing facility; 

(4) convert a structure into a health-care facility; 

or 

(5) organize an HMO. 

“Person” is &fined by the statute as: 

an individual, sole proprietorship, charity, trust, 
estate, institution, group, association, firm, joint 
venture, partnership, joint stock company, coopera- 
tive, corporation, the state or a political subdivision 
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or instrumentality of the state, the federal government or a 
political subdivision or instrumentality of the federal govern- 
ment, any receiver, trustee, assignee, or other similar 
representative or any other legal entity. 

Section 1.03(14). As to the scope of “facility” for purposes of section 3.01(a), the 
statute states: 

(9) ‘Health-care facility,’ referred to as ‘facility,’ includes, 
regardless of ownership, but is not limited to, a public or 
private hospital, institution, extended care facility, skilled 
nursing facility, intermediate care facility, home health agency, 
outpatient care facility, outpatient surgical and single 
procedure facility, ambulatory healthcare facility, health 
center, family planning clinic, ki&ey disease treatment 
facility, radiation therapy facility, alcoholism and drug treat- 
ment facility, health maintenance organization, and other 
specialized facilities where inpatient or outpatient health-care 
services for observation, diagnosis, active treatment, or over- 
night care for patients with obstetrical, medical, mental or 
psychiatric, surgical, tubercular, alcoholic, chronic, or rehabili- 
tative conditions are provided requiring daily direct supervision 
by a physician or a practitioner of the healing arts, but does not 
include the office of those physicians or practitioners singly or 
in groups in the conduct of their profession. 

Section 1.03(g). 

On its face, article 4418h clearly embraces a state medical school within its 
definition of “person,” as an “instrumentality of the state.” In the definition of “health 
care facility,” no exception is provided for a state medical school, although the offices 
of physicians and practitioners are specifically excluded. Although you contend that 
the application of article 4418h to a state medical school would subject such an 
institution to regulation by the Health Facilities Commission, in addition to regulation 
by its board of regents and by the Coordinating Board of the Texas College and 
University System, we do not believe that such a result is either unreasonable or 
without precedent. In Attorney General Opinion H-464 (1974), for example, this office 
held that the University of Texas might hold a mixed beverage permit from the Texas 
Alcoholic Beverage Commission. 

Inclusion of a state medical school within the ambit of article 4418h, however, 
does not mean that all, or even most, of its activities are subject to regulation by the 
Health Facilities Commission. A certificate of need or an exemption certificate is 
required only when an entity proposes a project within the meaning of s&divisions l-5 
of s&section (a) of section 3.01(d). Furthermore, a state medical school is not a 
“facility” per se. Only where such an institution proposes the construction, expansion 
or modification of a “facility” within the terms of section 1.03(9) does the requirement 
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arise. The “facility” which is the subject of the proposal must, in accordance with the 
statute, provide: 

inpatient or outpatient health-care services for observation, 
diagnosis, active treatment, or overnight care for patients with 
obstetrical, medical, mental or psychiatric, surgical, tubercular, 
alcoholic, chronic, or rehabilitative conditions. . . requiring 
daily direct supervision by a physician or a practitioner of the 
healing arts. 

Within these limits, we believe that any entity, including a state medical school, 
must obtain a certificate of need or an exemption certificate from the Health Facilities 
Commission for any proposed project covered by s&divisions (l)-(5) of subsection (a) of 
section 3.01. Of course, whether any particular project is included within the scope of the 
Commission’s regulatory power is a fact question to be determined in the first instance by 
the Commission itself. 

SUMMARY 

A state medical school is required to obtain a certificate of 
need or an exemption certificate from the Health Facilities 
Commission before commencing any project included within 
subdivisions (l)-(5) of subsection (a), section 3.01, article 4418h, 
V.T.C.S. Whether any particular project is included within 
those provisions is a fact question to be determined in the first 
instance by the Health Facilities Commission. 
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MARK WHITE 
Attorney General of Texas 

JOHN W. FAINTER, JR. 
First Assistant Attorney General 

Prepared by Rick Gilpin 
Assistant Attorney General 
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