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Dear Mr. Raffaelli: 

You have asked two questions concerning the Alcoholic Beverage 
Code. You first ask for the meaning of the term “adequate building” found 
in those pmvisions which require that the applicant for a private club permit 
have an adequate building. 

The Alcoholic Beverage Code provides that the Alcoholic Beverage 
Commission may refuse to issue a permit if “the place or manner in which 
the applicant may conduct his business warrants the refusal of a permit 
based on the general welfare, health, peace, morals and safety of the people 
and on the public sense of decency,” and “the applicant &es not have an 
adequate buildirg available at the address for which the permit is sought.” 
Sec. ll.46(8), (12). The code does not define the term “adequate building.” 
Whether a particular building is adequate for a proposed use is a fact 
question. We believe the commission may answer this question on a case-by- 
case basis, in light of the policies underlying the code. See Alco. Bev. Code 
S1.03. See generally Lowe v. Texas Liquor Control Bosx255 S.W. 2d 252 
(Tex. Civ. App. - Amarillo 1952, no writ). 

You next ask whether an “adequate building” must be in existence 
before the granting of a private club permit. Section 32.03 of the code 
provides that a private club registration permit may only be issued to a club 
which meets a number of requirements which include the following: 

(f) The club must own, lease, or rent a building, or 
space’ in a building of such extent and character as in 
the judgment of the commission is suitable and 
adequate for the club’s members and their guests. 

Section 32.04 provides that a private club that meets the requirements set 
forth in section 32.03 may apply for a private club registration permit. You 
state that on some occasions a permit has been granted to a club with a 
deficient building with the requirement that the building be upgraded before 
it is allowed to open. 
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We believe the commission may grant a permit on these terms. It may exercise 
all powers conferred by the code, and “all powers incidental, necessary, or convenient 
to the administration of [the] code.” Alco. Bev. Code $5.31. Section 11.43 gives the 
commission broad authority to issue or deny permits. Although sections 32.03 and 
32.04 may appear to require that all enumerated conditions exist prior to issuance of 
the license, that clearly is not the case. Some conditions listed in section 32.03 cannot 
be fulfilled until the permit has been issued. A private club registration permit may 
only be issued to a club which meets the following requirements: 

(h) The club’s total annual membership fees, dues, or other 
income, excluding proceeds from the disposition of alcoholic 
beverages but including service charges, must be sufficient to 
defray the annual rental of its leased or rented premises or, if 
the premises are owned by the club, sufficient to meet the 
taxes, insurance, and repairs and the interest on any mortgage 
on the premises. 

. . . . 

(i) No member or any officer, agent, or employee of the 
club may be paid or receive any money as salary or other 
compensation, directly IX indirectly, from the disposition of 
alcoholic beverages to members of the club and thei guests, 
other than charges for the service of the beverage. 

Sec. 32.03. A private club does not ordinarily meet either of these conditions before it 
begins selling alcoholic beverages. The legislature apparently did not intend that a 
private club meet every condition listed in section 32.03 prior to the issuance of a 
permit. We believe the broad powers conferred upon the commission by section 5.31 of 
the Alcoholic Beverage Code include the authority to issue a private club permit with 
the condition that the building it covers conform to the statutory standard before the 
club is allowed to open. 

SUMMARY 

The Alcoholic Beverage Commission has authority to deter- 
mine on a case-by-case basis whether an applicant for a private 
club has en adequate building. It may grant a permit to a club 
with a deficient building and require that the building be 
repaired before the club is allowed to open. 

Very truly yours, 

&A?iziie 
MARK WHITE 
Attorney General of Texas 
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