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Dear Mr. Mankins:

You have asked three questions concerning a general contractor's
obligations to a subcontractor under the workers' compensation laws, article
8306, et seq, V.T.C.8. We will assume for purposes of this discussion that
the subeontractor you inquire about is a bona fide independent contractor,
who is not deemed an "employee” within section 1, article 8309, V.T.C.S.

Your first question is whether, pursuant to article 8307, section 6,
V.T.C.S., a general contractor is responsible for obtaining workers' com-
pensation insurance for a sucontractor who obtains coverage for his
employees but not for himself, Article 8307, section 6 provides in pertinent

part:
if any swbscriber to this law with the pur and
intention_of_evoldng_any T1abTIty_Tnposed by is
terms sublets the whole or any part o work to. . «
ahy sw-contractor, then in the event any employé€ of
such sub-contractor sustains an injury in the course of
his employment he shall be deemed %o be and taken

for all purposes of this law to be the employd of the
swbsecriber, . . . (Emphasis added)

Section 6 has not been amended since its enactment in 1917.

The underlined language clearly indicates that a subcontractor's
employees are deemed to be employees of a general contractor only when
the contractor utilizes a subcontractor "with the purpose and intention of
avoiding any liability" imposed by the workers' compensation laws. Absent
proof that the contractor has sublet work with such purpose and intention,
the subcontractor's employees will not, in the event they sustain injury in
the course of thelr employment, be deemed to be employees of the

contractor. United States Fidelity & Guaranty Company v, Hall, 224 S.W. 2d
268 (Tex. Civ. App. - Austin 1949, writ dis m!df; see also Texas Employers'
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Insurance Association v. Harper, 249 S.W. 2d 677 (Tex. Civ. App. - Dallas 1932, writ
rel'd nr.e.). IT the subcontractor's employees are not considered to be employees of
the general contractor, then the latter has no obligation to obtain workers’
compensation insurance for them.

Even if it is proven that a contractor utilized a subcontractor for the purpose of
svoiding liability, however, it does not follow that the contractor has any obligation
with respect to the subcontractor, as opposed to the subcontractor's employees.
Article 8307, section 8 may, for purposes of the workers' compensation laws, transform
a subcontractor's employees into employees of the general contractor, but it does not
perform the same function with respect to the subcontractor himself. As the court
observed in Houston Fire & Casualty Company v. Farm Air Service, Inc., 325 S.W. 2d
860 (Tex. Civ. App. - Austin 1959, writ rel'd n.r.e.)s

[Section 8] does not purport to make the subcontractor such
employee but only makes an injured employee of the subcon-
tractor an employee of the subseriber for all purposes of the
- compensation law. Here sppellant undertakes to extend the
provisions of the section % as to make the independent
contractors (subcontractors) employees of the subscriber. This
would be writing a provision into the section that the
Legislature did not see fit to include therein. ...

325 S.W, 2d at 865. Accordingly, because section 6 does not make a subcontractor an
"employee" of the general contractor, we conclude that the latter would not be

obligated to obtain workers' compensation insurance for a subcontractor who chooses
not to obtain such coverage for himself.

Your second question is whether a general contractor must obtain workers'
compensation insurance for a sibcontractor which is a partnership consisting of three
persons and no employees. As we stated above, article 8307, section 6 applies only to
a subcontractor's employees. Since your question assumes that the partnership has no
employees, the partnership could be deemed an "employee” of the general contractor
only if the partners themselves are employees. However, as the court stated in Powell
v. Vigilant Insurance Company, 577 S.W. 2d 364 (Tex. Civ. App. - Tyler 1979, no writk

A partner is usmlly held to be an employer and therefore he
cannot be said to be an employee as contemplated by the
Workers' Compensation Aet. .. unless the insurance contract

shall specifically include the partner by endorsement thereon.
Art, 8309, sec. la.

577 S.W. 2d at 366 (citations omitted). Since the subcontractor is a partnership with
no employees and the partners themselves are not "employees® within the workers'
compensation laws, we conclude that a general contractor has no obligation to obtain
workers' compensation coverage for the partnership.
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Your last question is whether, if a general contractor does obtain workers'
compensation insurance for a subcontractor and his employees, an insurance company
may base its premium on the gross payment to the subcontractor. Since subcontracts
usually state & firm contract price for the completed work, the gross peyment to the
subcontractor will likely include items such as overhead, equipment, material and
other such expenses in addition to salaries.

The statutes provide little guidance in this inquiry. Article 5.55, et seq., of the
Insurance Code, which vests control over premiums for workers' compensation
insurance in the State Board of Insurance, merely requires that rates be just and
reasonable. Article 5.60 provides that the board "shall determine hazards by classes

and fix such rates of premium applicable to the payroll in each of such classes,”
(Emphasis added),

The Texas Workmen's Compensation and Employers' Liability Insurance Manual,
which is published by the National Council on Compensation, tecognizes that premiums
based upon factors other than payroll would necessarily be inflated. It requires that
premiums on workers' compensation policies be calculated on the basis of services
rendered by employees. We are informed that the Manual is consistently relied wpon
by the State Board of Insurance and that it accurately reflects the board's
understanding of the legal requirements in this area. Courts will generally uphold
interpretations placed upon laws by an agency charged with the enforcement of those
laws. Tarry Moving & Storage Co. v. Railroad Commission, 359 S.W. 2d 62 (Tex. Civ.
App. - Austin Esz;, affid,, 367 S.W. 2d 322 (Tex. 1963% We therefore conclude that an
insurance carrier may not base its premiums on the gross payment to the
subcontractor.

SUMMARY

A general contractor is not obligated under article 83907,
section 6, V.T.C.S., to purchase workers' compensation
insurance for a subcontractor who chooses mot to obtain
coverage for himself, nor is a general contractor required to
obtain workers' compensation coverage for a subcontractor
which is a partnership consisting of three persons and no
employees. If a general contractor does obtain workers'
compensation insurance for a subcontractor and the subcon-
tractor's employees, an insurance company may not base its
premiums on the gross payment to the subcontractor.

Yery truly yours,

MARK WHITE
Attorney General of Texas

- L~ & 4



Honorable Jimmy Mankins - Page Four

JOHN W. FAINTER, JR.
First Assistant Attorney General
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