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The Attorney General of Texas 
November 25, 1980 

Mr. L. AIvis Viindygriff 
Commissioner 
Texas Savings and Loan 
P. 0. Box 1089 
Austin, Texas 78767 

Opinion No. WV-278 

Department He: Trust powers for stete- 
chartered savings and lcan 
associations 

Dear Mr. Vandygriff: 

You have asked several questions relating to the ability of a stete- 
chartered savings and loan association to offer trust services. You indicate 
that these questions have arisen as the result of e recent federal statute, the 
Depository Institutions Deregulation and Monetary Control Act of 1980, Pub. 
L. No. 96-221. This act authorizes the Federal Home Loan Bank Board to 
permit federally chartered savings and &an associations to act as trustee, 
executor, administrator, or guardian, or in any other fiduciary capacity in 
which state banks, trust companies, or other corporations which come into 
competition with the federal associations are permitted to act under the 
laws of the state in which the association is located. 

You first ask: 

1. Does section I, article l513a, V.T.C.S., authorize 
a state-chartered savings end loan association to 
emend its articles of incorporation to offer trust 
services? 

There is no express statutory authority similar to that contained in the 
recent federa law which authorizes state-chartered savings and loan 
associations to offer trust services. The two Texas statutes dealing with the 
subject are articles 1513a, V.T.C.S., and 852a, V.T.C.S., the Texas Savings 
and Loan Act. Section 1, article 1513a, V.T.C.S., provides: 

Except as provided by Section 6 of this Act, trust 
companies may be created, and eny corporation, 
however created, may emend its charter in 
compliance herewith for the following purpose: to 
act as trustee. . . and as sgent for the performance 
of any lawful act. . . . 
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The exception referred to in section 6 covers foreign corporations and registered bank 
hold@ companies, banks, or trust companies whose operations are principally 
conducted outside of Texas. Other than those companies, section 1 does not prevent 
any particular type of corporation from emend@ its charter to provide trust services. 
To the contrary, the language specifically allows ann corporation, however created, to 
emend its charter to offer trust services. 

A stete-chartered savings and loan association is e corporation. See Brezosport 
Seviws and Loan Association v. American Savings and Loan Association,342 SW. 2d 
747 (Tex. 1961); Prudential Building and Loan Association v. Shaw, 26 S.W. 2d 168 (Tex. 
1930); see also V.T.C.S. art. 852e, SS2.01-.12. 

We believe that the language of section 1, article 1513e, V.T.C.S., is sufficiently 
booed 90 as to include a savings and loan association as a corporation which may emend 
its charter to offer trust services. 

Although the Texas Savings and Loan Act, article 852e, V.T.C.S., does not 
specifically address whether e state-chartered savings and loan association may 
exercise general trust powers, section 4.01 thereof provides that an association shall 
have the rights enumerated in the act and the rights and powers “incidental to or 
reasonably necessary for the accomplishment of the objects and purposes of the 
association.” Accordirg to section 1.03(21, the primary purpose of an association is to 
promote thrift and home finencirg; the principal activity is the lend@ to its members 
of money accumulated in savings eccounts of its members on the security of first loans 
on homes and other improved reel estate. Other sections of the savings and loan act 
indicate that the statute was intended to permit state-chartered savings and loan 
associations to be able to compete effectively with federal associations. Cf. V.T.C.S. 
art. 852e, SS5.16, 6.20. 

- 

In order to fulfill its primary purpose, e state-chartered savings and loan 
association must be able to exercise powers which allow it to compete effectively with 
e federal association. We believe that the offering of trust services should be 
considered an incidental power which helps to minimize any competitive advantages 
that e federal association might have over state associations and thus eneblee the state 
associations to fulfill their primary purpose. Because the Texas Savings and Loan Act 
lacks an express prohibition egeinst offering trust services and includes a grant of 
rights and powers incidental to the accomplishment of the purposes of the association, 
we believe that stete-chartered savings and loan associations may utilize the 
pmvisions of article 1513e to emend their corporate charters to offer trust services. 

You next ask: 

2. May such association earmark all or e portion of its 
capital stock fund to meet the condition that a trust company 
have a fully paid-in capital of et least $500,000, es required in 
section 4 of article l513e, V.T.C.S.? 
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Section 4 of article l513a provides as follows: 

Any such company must have a fully paid-in capital of not less 
than $500,000. 

No provision of article 1513e explains or further describes the capital require- 
ment. We believe, however, that the term “paid-in capital” is the same as “paid-up 
capital” which is &fined ss “stated capital” in article 1302-1.02(2), V.T.C.S. The 
definition of “stated capital” is found in article L02A(ll), Texas Business Corporation 
Act, which provides: 

(ll) “Stated capital” means, et any particular time, the sum of: 

(a) the par value of all shares of the corporation having a 
per value that have been issued, 

fb) the oonsideretion fried by the corporation in the 
manner provided by law for all shsres of the corporation 
without par v&e that lmve been issued, except such 
part of the consideration actually received therefor 8s 
may hve been ellaeted to capital surplus in e manner 
permitted by law, and 

(c) such amounts not included in paragraphs (a) and (b) of 
this s&section as tWve been transferred to stated 
capital of the corporation, whether rpcn the issue of 
shares as e share dividend cr otherwise, minus all 
reductions from such sum as hsve been effected in a 
manner permitted by law. 

We do not find any inconsistency between this provision and provisions of the savings 
and lcen act, and therefore we believe that it swplements the savings and loen act. 
See Bus. Corp. Act art. 9.14A. - 

Section 2.02 of article 852e, V.T.C.S., prescribes the only form or type of stock 
that e state-chartered ssvirgs and loan association may issue, which is referred to as 
“permanent Feserve ftmd stock” and is also tiwn as “capital stock.” See Attorney 
General Opinion H-215 (19’74). To the extent that e savings and loan asso~tion has e 
“stated capital” represented by its “permanent reserve fund stock” of et least 
$500,000, we believe this meets the requirement of section 4 of article 1513e, V.T.C.S. 
As this pmvision &es not require slrh ftmds to be designated or earmarked for this 
purpose, we do not believe that a savings and loan association would be required to do 
so. 

You next ask: 

3. Does a savings and loan association that has authority to 
accept demand and time deposits purslrant to the Texas Savings 
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and Lcen Act, article 852e, V.T.C.S, forfeit its authority to 
accept such deposits atce it begins to offer trust services as e 
result of section 5 of article 1513e, V.T.C.S.? 

Section 5 of article 1513e provides as follows: 

Any such company shall not accept demand cr time deposits, 
except as hereinabove provided. 

The exception referred to by this section is contained in section 1, pertinent parts of 
which are a5 follows: 

. . .any corporation, however created, may emend its charter. . . 
to act as trustee. . , and as agent for the performance of sny 
lawful act, including the ri@ to receive depcsits made by 
sgencies of the United States of America for the authorized 
account of any individtel. . . . 

We believe the purpose of section 5 is to prevent a corporation that &es not 
Independently possess the powers to accept demand or time deposits from asserting 
such power by virtue of the ecquisition of trust powers by complyhg with article l513e, 
V.T.C.S. We believe that the acquisition of trust powers by e state-chartered savings 
and loan association would mereIy be incidental to its operations, and thereby fall 
within the ambit of section 4.01 of article 852e, V.T.C.S. The savings and lcan act 
authorizes state-chartered associations to accept savings accounts. V.T.C.S. art. 852a, 
SS6.01-.20. We do not believe that a statechartered savings and loan association that 
emends its charter to acquire trust powers would surrender its authority to accept such 
accounts or deposits therein 

In your final question, you ask: 

4. Does section 2(b) of article l513e, V.T.C.S., permit the 
banking commissioner to authorize the savings and loan depart- 
ment to conduct examination of trust departments of stete- 
chartered savings and loan associetions? 

The pertinent part of section 2(b), article l513e, provides as follows: 

The Benkirg Commissioner of Texas shall have authority to 
examine op cause to be examined each swh corporation 
annually or more often if he &ems it necessary. 

The savings and loan act also requires periodic examination of savings and loan 
associations, and section 8.10 of article 852e provides that the savings and loan 
commissioner shall examine or cause sn examination to be made into the affairs of 
every association sdject to the act. 
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Therefore, if a state-chartered savings and lcen association elects to offer trust 
services, then it is subject to examination by the bank@ commissioner as well as the 
savings and loen commissioner et least of its trust operations. While each statute 
authorizes the respective commissioner to ceuse Bn examination to be made, we 
believe the language of the statutes would authorize e delegation of authority from 
one commissioner to another. Although we believe that the banki& commissioner 
could dalegete his authority to examine the trust departments et e savings and loan 
association, there is no requirement that he do 9~. Section 2(e) of article 1513e 
stijects trust companies to supervision by the banking commissioner; clearly, the 
ultimate Fesponsibility for regulating trust companies rests with the banking 
commissioner. 

SUMMARY 

A state-chartered savings and loan association may emend 
its charter to offer trust services, es provided in article 1513e, 
V.T.C.S. If the association’s permanent reserve stock fund is et 
least $500,000, it will meet the $500,000 paid-in capital 
requirement. The offering of trust services would merely be 
incidental to an associetion’s authority to accept savings 
eccounts, and therefore, the association would not lose its 
ebility to accept such deposits. The state banking commissioner 
would retain primary authority for examining trust departments 
et such associetions. 

MARK WHITE 
Attorney General of Texas 

JOHN W. FAINTER, JR. 
First Assistant Attorney General 

RICHARD E. GRAY III 
Executive Assistant Attorney General 

Prepared by Thomas M. Pollen 
Assistant Attorney General 

APPROVED: 
OPINION COMMITTEE 

Susan L. Garrison, Acting Chairman 
Jon Bible 
Rick Gilpin 
Thomas M. Pollan 
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