
The Attorney General of Texas 
August 5, 1981 

Honorable Mike Driscoll 
County Attorney 
Harris County Courthouse 
1001 Preston, Suite 634 
Houston, Texas 77002 

opinion No. ~~-358 

Re: Registration of cattle 
brands under article 6899j, 
V.T.C.S. 

Dear Judge Driscoll: 

You have asked three questions concerning article 68993, 
V.T.C.S., which provides in pertinent part: 

Section 1. (a)...In all...counties each 
owner of any livestock mentioned in Chapter 1 of 
Title 121 of the Revised Civil Statutes of 1925 
shall within six months after this Act takes 
effect have his mark and brand for such stock 
recorded in the office of the county clerk of the 
county. These owners shall record the marks and 
brands whether the brands and marks have been 
previously recorded or not. 

. . . . 

(d) Immediately upon the taking effect of 
this Act the county clerk of the county shall have 
this Act published in some newspaper of general 
circulation in the county for a period of thirty 
days. The publication shall be paid for by the 
county out of the general county fund. 

sec. 2. All clerks in re-registering brands . 
shall comply with Articles 6890 through 6899, 
inclusive, of the Revised Civil Statutes of Texas, 
1925, as amended, and with Section 1, Chapter 273, 
Acts of the 41st Legislature, 1929, as amended 
(Article 6899a...), and shall also be aware of and 
comply with Articles 1484, 1485, and 1486 of the 
Penal Code of Texas, 1925 [see now articles 6997a, 
689Oc, 6898al. 
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Sec. 3. All brands and marks registered 
under the provisions of this Act shall be 
re-registered every 10 years in the manner 
prescribed in Section 1 of this act. 

Article 6899j became effective on August 30, 1971. 

Your questions are as follows: 

1. Under article 68995, is a county clerk 
required to notify the owner of cattle brands 
of the expiration date at the end of the ten 
year period? 

2. Does section 3 of article 68993 require a 
county clerk to publish notice as required in 
section l(d), or did that provision only 
apply when the act initially took effect? 

3. Does a county clerk have any responsibility 
to note in the cattle brand book that such 
brand has expired and/or has been renewed? 

Article 6899j--in particular, the section 3 requirement that 
marks and brands registered under the article be reregistered every 
ten years-was the subject of Attorney General Opinion MW-289 (1980). 
In that opinion, we reconciled this requirement with the requirement 
set forth in article 6890, V.T.C.S., that new cwners of livestock 
record their marks and brands with the clerk of the county in which 
their livestock are located. We pointed out that to construe the 
section 3 requirement as applying only to owners who registered marks 
and brands within six months of August 30, 1971, would .lead to an 
anomalous result. Those owners would be obliged to reregister every 
ten years, while pursuant to article 6890, new owners who first record 
marks or brands after that time would not have to reregister them. We 
therefore concluded that the most sensible interpretation was that: 

Article 6899j, V.T.C.S., requires that all 
marks and brands registered prior to August 30. 
1981, must be reregistered within six months of 
that date, and that the reregistration process 
must be repeated at subsequent ten-year intervals 
for then-current owners. 

With respect to your first question, neither article 6899j nor 
the other statutes mentioned in section 2 thereof suggest that county 
clerks must notify owners of the expiration date of their 
registration. We therefore answer your first question in the 
negative. 

The answer to your second question depends upon the meaning of 
the underlined portion of section 3, which states that "All brands and 

p. 1198 



Mike Driscoll - Page 3 

marks... shall be reregistered every 10 years in the manner prescribed 
in Section 1 of this act." (Emphasis added.) On the one hand, it can 
reasonably be argued that the reference to section 1 does not apply to 
the publication requirement set forth in section l(d) but instead 
applies only to the method and consequences of reregistration itself. 
See §§l(a)-(c). This view gains some support from the fact that 
section l(d) provides that "Immediately upon the taking effect of this 
Act the county clerk... shall have this Act published..." (Emphasis 
added.) This provision suggests that the publication requirement 
existed only when article 68991 first took effect in August, 1971. 

In a brief submitted to this office, however, it is argued that 
the legislature must have intended the reference to section 1 to apply 
to the entire section, including section l(d), because the clear 
purpose of section 3 is to ensure maximum public participation in the 
reregistration process. The brief points out that a livestock owner 
would be as unlikely to be cognizant of the need to reregister ten 
years later as he was of the need to register within six months of 
August 30, 1971. Also, requiring notice of the reregistration 
requirement to be published every ten years is a relatively 
inexpensive way to ensure public awareness of it. 

The law is settled that statutes are to be construed with 
reference to their manifest object. If statutory language is 
susceptible of two constructions, one of which will carry out and the 
other defeat that object, it should receive the former construction. 
Citizens Bank of Bryan v. First State Bank of Hearne, 580 S.W.2d 344 
(Tex. 1979). We conclude that the views expressed in the brief 
referred to above are correct, and that the legislature intended the 
reference to section 1 to apply to the entire reregistration process, 
including the section l(d) publication requirement. In this context, 
it should be noted--to carry the argument set out above one step 
further--that new owners who first record their brands or marks after 
the six-month period following August 30, 1971, has expired would be 
even less likely to be aware of the reregistration requirement than 
those owners who registered during that period. We therefore conclude 
that county clerks are required to publish notice of the 
reregistration requirement every ten years as provided in section l(d) 
of article 6899j. 

With respect to your third question, article 68991 contains no 
such requirement. However, section 2 thereof provides that, when 
reregistering brands, clerks must comply with articles 6890 through 
6899. Article 6898 provides that: 

The clerks of the county courts in their 
respective counties shall keep a well bound book, 
in which they shall record the marks and brands of 
each individual who may apply to them for that 
purpose, noting in every instance the date on 
which the brand or mark is recorded. (Emphasis 
added.) 
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Acts 1971, 62nd Leg.. ch. 886. p. 2721, which relates to the 
microfilming of records by counties, see article 1941(a), V.T.C.S., 
provides in section 2 that all laws or parts of laws in conflict with 
it are repealed to the extent of conflict, including article 6898. 
However, we do not believe the repealer applies to the underlined 
portion of article 6898, because it does not conflict with the 
requirements of the microfilming act. We therefore conclude that 
county clerks are obliged to note the dates on which brands or marks 
are recorded. 

SUMMARY 

Article 6899j, V.T.C.S., does not require 
county clerks to notify owners of cattle brands of 
the expiration date of their registration at the 
end of each ten year period. Section 3 of article 
6899j requires county clerks to publish the notice 
required in section l(d) every ten years. County 
clerks are obliged to note the dates on which 
brands or marks are recorded. 
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