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Dear l4r. Garcia: 

4824 AlBolt Ave.. suite 180 You ask whether a particular conference vaa 
El Pa&J. TX. 7waS the Open Meetings Act, article, 6252-17. V.T.C.S. 
01- are as follol?a: 

1220 Dan44 Ave, SUN4 2m 
Noua:on.Tx. 77002 
71- 

ass ema~ay. sun4 512 
Lubbok. TX. 7mol 
#M416231) 

On July 16. 1981, the dfstrict judge of the 49th Judicial 
District convanad a conference in his office. You state that the 
purpose of thla conference was to “present poaalble alternatives And 
suggaatlona to combat the economic crisis facing Webb County.” hw 
those in attendance were the county judge and tvo county comlaaion.era 
of Webb County. 

Uoo N. T.n(h. bllo a 
hlcAllm. TX. 78801 
51-7 

Section 3A of article 6252-17 requires public notlce of l.apendlng 
meetings of governmental bodies. Your latter is accqanied by copies 
of public notices of certain maetinge; there is. hovever. no 
Indication that public notice of the July 16 gathering vaa ever 
provided. 

200 MaIn Plaza. eulle 400 
San Anlonl~, TX. 7(uos 
s12t22b41e1 

The following provisions of the Open Meetings Act are relevant to 
your question: 

Section 1. As used in thia Act: 
All Eqpwl oppomnnyl 
Afflfln4liv4 ActIon EmploYu (a) ‘Uecting mana any dalibaration between 

a guonm of -bara of a govarnwntal body at 
which any public bualnaaa or public policy over 
vhich the governmental body hea auperviaion or 
control is discussed or considered. z at which 
any formal action la taken.... 

The Attorney Germ-al of Texas 
Novahor 13, 1981 

held in violation of 
The essential facts 
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(b) ‘Deliberation’ means A verbal exchange 
between A quorum of members of A governmental body 
attempting to arrive at A decision on any public 
business. 

(4 ‘Governmental body’ mema. . . wary 
Comiaaionera Court... . 

(d) ‘Quorum’ unless othervise defined by 
constitution. ch8rter. rule or law applicable to 
such governing body, means A majority of the 
governing body. 

Sec. 2. (A) Except as otherwise provided in this 
Act or specifically permitted in the Constitution. 
every regular, special, or called meeting or 
session of every governmental body shall be open 
to the public; and no closed or executive meeting 
or session... shall be held unless..., 

Sec. 3A. (a) Written notice of the date, hour, 
place, and subject of each meeting held by a 
governmental body shall be given before the 
meeting as prescribed by this section. and any 
action taken by a governmental body at a meeting 
on a subject which vaa not stated on the agenda in 
the notice posted for such meeting is voidable.... 

Sec. 4. (a) Any member of A governing body who 
wilfully calls or aids in calling or organizing a 
special or called meeting or session which is 
closed to the public, or who vilfully closes or 
aids in closing a regular meeting OT session to 
the public, or who vllfully participates la a 
regular, special, or called meeting or session 
which is closed to the public where a closed 
meeting is not permitted by the provisions of this 
Act. shall be guilty of a misdemeanor.... - 

(b) Any member or group of members of s governing 
body who conspire to circumvent the provisions of 
this Act by meeting in nutiers leas than a quorum 
for the purpose of secret deliberations in 
contravention of this Act shall be guilty of A 

misdemeanor.... (Emphasis added). 

You suggest that this conference was not held in violation of the 
Open Meetings Act because the members of the co~issloners court did 
not psrticipste in calling it. see section 4(a), (b), or engage in 
“dellberotlons” es that term is defined in section l(b). 
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We must first determine whether this gathering constituted a 
“maeting” As defined in section I(A). As noted. a quorum. &. 
majority, of the members of A governing body must be present for there 
to be A “meeting” vithin the meaning of this section. 

Article V. section 18 of the Texas Conaticution provides in 
pertinent part that: 

Tbe County hlssionera so chosen, with the 
County Judge as presiding officer, shall compose 
the Cwnty Commissioners Court.... 

Article 2342, V.T.C.S.. provides that: 

The several commissioners, together with the 
county judge, Shall compoaa the ‘Co~iaaiorara 
Court.‘..., 

Article 2343. V.T.C.S.. states that: 

(A) Any three members of the court, including,the 
county judge, constitute A quorum for the 
tr8na8ction of any business except that of.... 

These provisions eateblish thAt the county judge la prrrt of the 
commissioners court. and that the presence of three or more mambers of 
said court, including the county judge, constitutes A “quorum” of the 
court. Inasmuch se the county judge and two comiasioners were 
present at the July 16 conference, A “quorum” of the cowAisa1oner.s 
court WAS clearly in attendance At that conference. 

With renard to the uortion of section l(a) vhich estsblishes the 
prerequisites of A “meeting,” Commiasionere.’ ‘Court of Rays County v. 
District Judge, 22nd Judicial District of DAya County. 506 S.W.Zd 630 
(Tex. Civ. ADD. - Austin 1974. writ ref’d n.r.e.1. is cited to us for 
the propositibn that the Open Meetings Act is not ViOlAfed where the 
commissioners court meets but does not tske any conclusive Action. It 
is true that this ceae stands for this proposition. When the 
particular meeting At issue in the COIIssiSSiOnerS’ Court CAse WAS held 
on August 4, 1972, however, the definition of “meeting” nom contained 
in the Gpen Meetings Act WAS not in ef feet. The present definition, 
vhich makes it clear that the Act la Violated If final Action is taken 
z if public business or policy ovet which the governmantA body in 
question h8s supervision or control is discussed or considered. becAme 
operAtive on JanuAry 1. 1974. See Acts 1973. 63rd Leg., ch. 31.At 45. 
The Coraissioners’ Court case istherefore. of no help hare. 

With respect to your argument that sections 4(a) And (b) were not 
ViOlAted because the commissioners Court did not PArtiCipAte in 
calling the July 16 conference, we note th.st pertlcipation in calling 
an illegal meeting is not necessarily determinative of whether those 
SeCtiOnS hew been violeted. SeCtiOn 4(a) also embrAce those who 
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vilfully participate in an illegally-held closed meeting, whether they 
join in calling it or not. 

To a-rise: (1) A quorum of the COpmiSSiOnarS COUrt WAS 
present 8t the July 16 conference, And therefore “A quorum of A 
governmantal body” WAS present vithin section l(a) of the act; (2) 
whether final action is t8kan is not detarmin8tive of whether cm 
article 6252-17 “meeting” has taken place; and (3) one need not 
participate in calling an illegal maeting in order to be within 
section 4(A) of the Act. 

These conclusions are essential to the resolution of your 
question. In order to determine whether the July 16 conference WAS 
held In violation of the Open Meetings Act, however, ‘Ye would have to 
make several findinga of fact , and the resolution of fact questions is 
outside the scope of the opinion process. Under section l(a), A 
“deliberstlon” is an essential element of a “meeting”. See sec. l(b). 
On the facts given WC cannot determine whether any “deliberations” 
took place. Section b(8) provides that s viol8tion occurs when A 
member %ilfully” participates in an illegally closed meeting. 
Whether any of the co~IaaIonera’ Court mambera vilfully participated 
in an illegally closed meeting in this instsnce is A fact question. 

SUMMARY 

The presence of the county judge and two 
members of the collnniaaionera court at sn assembly 
constitutes A “quorum” of the court for purposes 
of article 6252-17. V.T.C.S. Whether final action 
is taken la not determinative of whether A 
“meeting” has occurred within that atstute. One 
need not participate in calling an illegally 
closed meeting to be subject to the penalty 
provisions of section 4(a) of the statute. The 
question of vhether the particular conference 8t 
iSSUe here ViolAted the Statute iS A fACt qUeStiOn 
vhich la beyond the scope of the opinion process. 

MARK WHITE 
Attorney CenerAl of TeXAS 

JOHN W. FAINTER, JR. 
First Assistant Attorney GenecAl 

RICHARD E. GRAY III 
Executive Assistant Attorney General 
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