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Dear Mr. Morales: 

You have asked whether a teacher from the Laredo Independent 
School District is disqualified from serving on the Coordinating Board 
of the Texas College and University System by section 61.022 of the 
Texas Education Code, whether section 11.22 of the code disqualifies a 
teacher employed by Laredo Junior College from serving on the State 
Board of Education, and, in the event the answers to the above 
questions are yes, whether either section 11.22 or 61.022 violates the 
civil rights of a teacher or is a deprivation of equal protection. 

Section 61.022 of the Texas Education Code is very specific on 
the issue of educators serving on the Coordinating Board of the Texas 
College and University System. It states, in relevant part: 

No member may be employed professionally for 
remuneration in the field of education during his 
term of office. 
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Section 11.22 of the Texas Education Code provides the 
qualifications for membership on the State Board of Education. 
Section 11.22(b) states: 

No person shall be eligible for election to or 
serve on the board if he holds an office with the 
State of Texas or any political subdivision 
thereof, or holds employment with or receives any 
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compensation for services from the state or any 
political subdivision thereof (except retirement 
benefits paid by the State of Texas or the federal 
government), or engages in organized public 
educational activity. (Emphasis added). 

Laredo Junior College is a public junior college. Educ . Code 
§61.003(2). A teacher at Laredo Junior College receives compensation 
from a political subdivision of the state and takes part in an 
“organized public educational activity.” The language of the statute 
is clear and capable of no other interpretation; any person who fits 
into one of the listed categories is barred from service on the State 
Board of Education. See Attorney General Opinion M-1290 (1972). - 

It has been argued that the 1972 amendment to article XVI. 
section 40 of the Texas Constitution liberalized the application of 
incompatibility provisions in the constitution, the statutes, and the 
common law. However, the amendment makes only the following 
exception: 

State employees or other Individuals who receive 
all or part of their compensation either directly 
or indirectly from funds of the State of Texas and 
who are not State officers, shall not be barred 
from serving es members of the governing bodies of 
school districts, cities, towns, or other local 
governmental districts; provided, however, that 
such State emploree or other individuals shall 
receive no salary for serving as members of such 
governing bodies. (Emphasis added). 

Members of both the State Board of Education and the Coordinating 
Board of the Texas College and University System are state officers. 
See Educ. Code 0911.24, 61.021, 61.022; Freeman v. Dies, 307 F. Supp. 
1028 (N.D. Tex. 1969). The exception to dual office holding is 
limited to state employees serving in specified local offices. 
Attorney General Opinion MW-149 (1980). See also Attorney General 
Opinion H-739 (1975); WW-165 (1957). 

Since our answer to your question is that service on the two 
state boards is prohibited, we must determine if this prohibition 
violates the civil rights of, or deprives equal protection to, a 
teacher so barred. 

The federal civil rights act has never been held to apply to the 
“right to candidacy.” 
(1972). 

See, e.g., Bullock v. Carter, 405 U.S. 134 
See 42 U.S.C. 51981, Notes of Decisions. - 

We turn to the equal protection issue. We note initially that 
section 11.22(b) of the Texas Education, Code prohibits a described 
class of persons from seeking a particular elective office. Section 
61.022. on the other hand, merely limits the group from which the 
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governor may appoint a coordinating board member to persons who will 
not be “employed professionally for remuneration in the field of 
education” during the term of office. We will discuss section 
11.22(b) first. 

The Supreme Court has upheld election laws which classified 
candidates for purposes of access to the ballot on the ground that the 
classification served an “important state interest.” Jenness v. 
Fortson, 403 U.S. 431 (1971) (petition procedure for independent 
candidates who had not won party primary). Compare Bullock V. Carter, 
supra (statute denying ballot access on basis of candidate’s ability 
to pay large filing fees must be “closely scrutinized”). The 
existence of barriers to candidate access to the ballot will compel 
close scrutiny where such barriers have a substantial impact on 
voters, and where this impact Is related to the economic resources of 
the candidate and electorate. Bullock v. Carter, supra. at 144. 

State laws which restricted political candidacies of public 
employees, without discriminating on the basis of economic resources 
or other such imnermlssible considerations. have been sublect to the 
“traditional” or - II rational basis” standard of review. Morial v. 
Judiciary Commission of Louisiana, 565 F.2d 295 (5th Cir. 1977). cert. 
denied, 435 U.S. 1013 (1978); Wilson v. Moore, 346 F. Supp. 635 (N.D. 
W.Va. 1972). Such restrictions on public employees do not violate the 
equal protection clause unless they are unreasonably and obviously 
arbitrarv and unless no conceivable factual situation would iustifv 
the apparently unequal treatment. Wilson v. Moore, supra, it 639: 
See also Horial v. Judiciary Commission of Louisiana, supra. at 
304-06; Annot., 59 L.Ed.2d 852 (1979); Annot., 44 A.L.R. Fed. 306 
(1979). 

In our opinion, section 11.22 of the Education Code is subject to 
rational basis scrutiny, and a rational basis for its restrictions can 
be shown. Section 11.22(b) prohibits service on the State Board of 
Education by any person who holds office with the state or a political 
subdivision, or who receives compensation from any such governmental 
body. Letter Advisory No. 56 (1973) noted that under this provision a 
State Board of Education member represents a particular district in 
addition to serving as a state official whose decisions have statewide 
effect. His duties are therefore twofold, allowing less time for 
other public activities and offering more opportunities for conflict 
of interest to arise. Moreover, the extensive activities of a member 
of the State Board of Education could create conflicts of interest if 
he served the state or a political subdivision as an officer or 
employee, or received any compensation therefrom. See also Educ. Code 
P8135.03. 135.04 (State Board of Education approves junior college 
vocational education programs); Attorney General Opinion H-580 (1975): 
These interests provide a rational basis for section 11.22(b) of the 
Education Code. 

Section 61.022 of the Texas Education Code prevents the 
appointment to the Coordinating Board of any person “employed 
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professionally for remuneration In the field of education during his 
term of office." This provision, which concerns an appointive office, 
does not restrict anyone's candidacy to elective office or have an 
impact on the electorate's choice of a candidate. Since the voters’ 
and candidate's interests form the basis of equal protection attacks 
on ballot access requirements, the Supreme Court cases on this subject 
are not necessarily applicable. Section 61.022 need only meet the 
usual rational basis test. If any state of facts will sustain the 
statute, it will be presumed the legislature had those facts in mind 
when it enacted the statute. McDonald v. Board of Election 
Commissioners of Chicago, 394 U.S. 802 (1969); Ex parte Tigner, 132 
S.W.2d 885 (Tex. Crim. App. 1939). 

The Coordinating Board has considerable direct control over state 
institutions of higher education, including junior colleges. Educ. 
Code 0161.051-.0631. It is also required to encourage cooperation 
between public and private institutions, and to consider the availa- 
bility of degree and certificate programs in private institutions of 
higher education in determining programs for public institutions. 
Educ. Code 561.064. Thus, even an educator employed by a private 
institution of higher education could find that his responsibilities 
as a member of the Coordinating Board conflict with his interests in 
his employment. The Coordinating Board also is empowered to order the 
initiation, consolidation, or elimination of teacher certification 
programs at institutions of higher education. Educ. Code 961i051(e). 
See also Educ. Code 113.039(a). This power would have some impact on 
the supply of teachers for public elementary and secondary 'schools and 
the private institutions that compete with them. Consequently; we 
believe there is a rational basis for the prohibition in section 
61.022, and that it does not violate the equal protection clause. 

SUMMARY 

Section 61.022 of the Texas Education Code 
prohibits teachers employed by school districts 
from serving on the Coordinating Board of the 
Texas College and University System; section 11.22 
of the code bars teachers employed in a public 
junior college from serving on the State Board of 
Education. The classifications created by the 
legislature do not violate the civil rights of, or 
deprive equal protection to, a teacher so barred.. 

s+/ 

MARK WHITE 
Attorney General of Texas 

JOEN W. FAINTER, JR. 
First Assistant Attorney General 
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RICHARD E. GRAY III 
Executive Assistant Attorney General 

Prepared by Susan L. Garrison 6 
Patrlcla Hinojosa 
Assistant Attorneys General 
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