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Re: Whether article 4413 
(29aa). V.T.C.S., applies to 
elected city marshals 

Dear Mr. Toler: 

Attorney General opinion MW-262 (1980) concerned the 
applicability of article 4413(29aa) certification requirements to an 
individual appointed by the mayor to serve out the term of the elected 
city marshal. It concluded that an individual must have peace officer 
certification under article 4413(29aa) to legally serve as city 
marshal. You request a clarification of this opinion and ask whether 
these same requirements apply to an individual who holds the office of 
city marshal by popular election rather than by appointment. We 
conclude that they do. 

The city marshal is the ex-officio chief of police, whose duties 
consist of executing all writs and process issued from the corporation 
court, executing warrants, preserving the p&WX and arresting 
violators of the public peace. V.T.C.S. art. 999. In cities 
operating under the commission form of government, the couaaissioners 
are empowered to appoint a police force and "such other offices as 
they may deem necessary." V.T.C.S. art. 1161. However, unless its 
population numbers less than 5,000, general law cities must provide a 
city marshal, and the city marshal may be either appointed or elected 
under article 978, V.T.C.S., as provided by city ordinance. V.T.C.S. 
art. 977; Attorney General Opinion C-661 (1966). See also Miller v. 
City of Alamo Heights, 282 S.W.2d 264 (Tex. Civ. App. - San Antonio 
1955, writ ref'd n.r.e.). Under this statutory scheme, a popularly 
elected marshal has the identical duties and responsibilities as a 
marshal appointed by the city council. 

In 1965, the legislature, in an attempt to upgrade the 
responsible effectiveness of law enforcement personnel, passed article 
4413(29aa), V.T.C.S., creating the Commission on Law Enforcement 
Officer Standards and Education [hereinafter the commission]. The 
present form of this statute authorizes the commission to establish 
minimum standards for the certification of "peace officers," as 
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desienated bv article 2.12 of the Code of Criminal Procedure. and to 
issue licenses to those qualified under this act. V.T.C.S. 
(29aa), 981, Z(b), (c). It further provides that: 

Sec. 6. . ..(b) A person who has not 
satisfactorily completed preparatory training in 
law enforcement... is eligible to be appointed as 

peace 
&is.... 

officer... only on a probationary 

(c) No person who does not have a license 
issued by the Commission shall be appointed as a 
peace officer.... 

These provisions are qualified by the specific exemption 
section 6(f): 

Nothing herein shall be construed... to affect any 
sheriff, constable or other la" enforcement 
officer elected under the provisions of the 
Constitution of the State of Texas. (Emphasis 
added). 

In Attorney General Opini~on MW-111 (1979), this office . ,_. ._. 

art. 4413 

found in 

construed 
section b(t) as exempting tram certitication those persons occupying 
constitutional law enforcement offices. The opinion concluded that 
since the constitutional office itself was excepted from article 4413 
(29aa), it was immaterial that a person held the position by 
appointment rather than by popular election, despite the literal 
languge of the provision: 

[I]f the statute were construed otherwise, the 
requirements of the statute would constitute 
qualifications for the office. There would be one 
set of qualifications for the office if occupied 
by an appointee, and another set for it if 
occupied by a person popularly elected to it. 

Attorney General Opinion MW-111 (1979) at 353. Use of the word 
"elected" in section 6(f) "as construed broadly to include an 
"election" by the commissioners court, as well as an election by the 
voting public. 

Under this analysis, if elected city marshals fall within the 
scope of article 4413(29aa), section 6(f) would not exempt them from 
its requirements. City marshals are not "elected under the provisions 
of the Constitution of the State of Texas." V.T.C.S. art. 4413 
(294, §b(f). Whether filled by means of a popular election or an 
appointment,, the office of city marshal is s statutory, as opposed to 
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constitutional, 
;77;999;999b. 

law enforcement office. See V.T.C.S. arts. 
Compare Tex. Const. art. V, 5523 (office of sheriff), 

18 (office of constable). See also Attorney General Opinions MW-233 
(1980); H-1002 (1977); M-1267 (1972). 

City marshals are "peace officers" within the meaning of article 
4413(29aa) and thus are subject to the certification requirements 
established by the commission. Code of Crim. Proc. art. 2.12(3); 
V.T.C.S. art. 4413(29aa), §6(h); Attorney General Opinion NW-262 
(1980). Under article 2.12 of the Code of Criminal Procedure, 
classification of the city marshal as a peace officer does not depend 
on the manner in which that office was filled under article 999, 
V.T.C.S. In passing article 999, the legislature sought to give city 
councils of general law cities the ability to control by ordinance the 
method of selecting its city officers. Miller v. City of Alamo 
Heights, supra at 266. However, we do not believe that the 
legislature intended the application of article 4413(29aa), and its 
protection of the public welfare, to depend upon the mode of selection 
that such cities may choose to adopt. To hold otherwise would allow 
"one set of qualifications for the office if occupied by an appointee 
and another set for it if occupied by a person popularly elected to 
it ," Attorney General Opinion MW-111 (1979) at 353, and permit 
general law cities to circumvent by ordinance statutory requirements 
pertaining to qualifications of peace officers. Cf. State v. 
Provenzano, 169 A.Zd 135 (N.J. 1961). 

Statutory language will be construed to give effect to the 
legislative intent. National Surety Corp. v. Ladd, 115 S.W.2d 600 
(Tex. 1938). When necessary to fulfill the legislative intent and to 
effectuate the legislative purpose in passing the act, the meaning of 
words will be extended beyond or restricted within their natural 
import. Lunsford v. City of Bryan, 297 S.W.2d 115 (Tex. 1957); City 
of Mason v. West Texas Utilities Company, 237 S.W.2d 273, 278 (Tex. 
1951). The prohibitory provisions of section 6 of article 4413(29aa) 
forbid the appointment of an unlicensed individual as a peace officer. 
Courts have construed the word "appoint" to include any manner of 
selection, whether by election or otherwise, where necessary to 
fulfill the legislative intent. See, e.g., State v. Proveniano. 
supra; State v. Compson, 54 P. 349 (Ore. 1899); Pierce v. 
Guggenheim==, 44 A.D. 399, 60 N.Y.S. 703 (1899). In order to 
implement the legislative purpose of improving the quality of law 
enforcement personnel, we believe the courts would liberally construe 
the word "appointed" in article 4413(29aa) to reach city marshals 
elected by the voting public, as well as those elected by city 
councils. e Wagner v. City of San Angelo, 546 S.W.2d 378 (Tex. Civ. 
APP. - Austin 1977, no writ) (use of the word "appointment" in article 
1269m, V.T.C.S., which guarantees to terminated chief of police the 
right to be reinstated in position no lower than rank he held at "time 
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of appointment," broadly construed to encompass election as well as 
appointment). 

We therefore conclude that elected city marshals must meet the 
licensing requirements imposed by the commission under article 
4413(29aa), V.T.C.S. We note that neither the Texas nor United States 
Constitution prohibits the legislature from enacting reasonable and 
rational qualification requirements for those seeking election to a 
statutory office. See Burroughs v. Lyles, 181 S.W.2d 570 (Tex. 1944); 
Dickson v. Strickland, 265 S.W. 1012 (Tex. 1924); 21 Tex. Jur. 2d 
Elections 93. 

SUMMARY 

Article 4413(29aa) applies to elected city 
marshals. 

MARK WHITE 
Attorney General of Texas 
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