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20-hour yearly course 
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Dallas, Texas 75202 

Gentlemen: 

You have requested our opinion regarding whether justices of the 
peace who have served two terms prior to the effective date of the 
1973 amendment to section l(b) of article 5972, V.T.C.S., are required 
to take the 20-hour annual course established by this amendment. 

Articles 5970-5990 describe the procedure for the removal of 
certain county officials by a district judge. Article 5972 prescribes 
the standard for removal for "incompetency." In 1971, article 5972 
was amended by House Bill No. 168 of the Sixty-second Legislature, 
Acts 1971, 62d Leg., ch. 241, at 1110. House Bill No. 168 reads as 
follows: 

Section 1. Article 5972, Revised Civil 
Statutes of Texas, 1925. is amended to read as 
follows: 

Art. 5972. 'Incompetency.' 

(a) By 'incompetency' as used herein is meant 
gross ignorance of official duties, or gross 
carelessness in the discharge of them: or an 
officer may be found to be incompetent when, by 
reason of some serious physical or mental defect, 
not existing at the time of his election, he has 
become unfit or unable to discharge promptly and 
properly the duties of his office. 
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(b) In the case of a justice of the peace who 
is not a licensed attorney, 'incompetency' also 
includes the failure to s"ccessf"lly complete 
within one year from the date he is first elected, 
or if he is in office on the effective date of 
this Act, one year from the effective date of this 
Act, a forty-hour course in the performance of his 
duties; said course to be completed in any 
accredited state-supported school of higher 
education. 

sec. 2. Persons having served two terms or 
more as a duly elected justice of the peace are 
exempted from provisions of subsection (b) of this 
Act. - (Emphasis added). 

sec. 3. [Emergency clause] 

Section 1 of House Bill No. 168 amended article 5972 in its 
entirety. Section 2 of House Bill No. 168, which provided an 
exemption from the 40-hour course for persons with two or more terms 
of service, was not part of the amended article 5972, V.T.C.S. It was 
published in the annotated ztatutes as a footnote to article 5972, 
V.T.C.S. 

In 1973, the legislature amended subsection (b) of article 5972, 
V.T.C.S., by enacting House Bill No. 81. Acts 1973, 63rd Leg., ch. 
640, st 1758. The 1973 legislation reads as follows: 

section 1. Subsection (b). Article 5972, 
Revised Civil Statutes of Texas 1925, as amended, 
is amended to read as follows: 

(b) In the case of a justice of the peace who 
is not a licensed attorney, 'incompetency' also 
includes the failure to s"ccessf"lly complete 
within one year from the date he is first elected, 
or if he is in office on the effective date of 
this Act, one year from the effective date of this 
Act a forty-hour course in the performance of his 
duties and a twenty-hour course each year 
hereafter; said course to be completed in any 
accredited state-supported school of higher 
education. 

sec. 2. [Emergency clause] 

House Bill No. 81 amended article 5972, V.T.C.S.. but did not enact an 
exemption for persons having served two terms. The exemption found in 
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section 2 of House Bill No. 168 was never part of article 5972, 
V.T.C.S., and cannot be read to apply to subsequent amendments of that 
statute. We note that section 2 of the 1971 enactment expressly 
refers to "subsection (b) of this Act," that is, of House Bill No. 168 
of the Sixty-second Legislature. (Emphasis added). By its express 
terms, section 2 exempts from the 40-hour course requirement persons 
who had served two terms or more as a duly elected justice of the 
peace as of the 1971 effective date of House Bill No. 168. It does 
not purport to exempt these persons from any other requirement. 

The bill analysis to the 1973 amendment supports our conclusion. 
It provides in part: 

1. BACKGROUND 

Under current law non-attorney justices of the 
peace are required to complete a 40 hour course 
their first year. In order to upgrade their 
profession an 

1 

office, the Justice of the Peace 
Association r commends a change in favor of 
'continuing le al education.' 

2. PURPOSE 

To require Justices of the Peace to take 20 
hours of higher level education each year in order 
to upgrade the office. 

Bill Analysis to House Bill No. 81, 62d Leg., filed in Bill File to 
H.B. No. 81, Legislative Reference Library. The bill analysis assumes 
that as of 1973 all non-attorney justices of the peace were required 
to complete the 40-hour course their first year and describes a 
continuing education requirement for all such justices. Implicit in 
the analysis is the understanding that the 1971 exemption no longer 
operates to exempt any justice of the peace from either course. The 
legislature could have reasonably assumed that all non-attorney 
justices could benefit from a yearly course presenting recent 
developments in the law. 

In conclusion, we believe that article 5972, V.T.C.S., requires 
all non-attorney justices of the peace to take a twenty-hour course 
each year after his first year in office. 

SUMMARY 

Article 5972, V.T.C.S., defines incompetency 
with respect to a justice of the peace who is not 
a licensed attorney as the failure to successfully 
complete a twenty-hour course each year after his 
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first year in office. There is no exemption from 
this provision for persons who had served two or 
more terms as a justice of the peace prior to its 
enactment. 
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