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Austin, Texas 78711 

Dear Dr. Miller: 

Ice: Licensing of audiologists 
under article 4566, V.T.C.S. 

You have requested our opinion on the following two questions 
concerning article 4566, V.T.C.S.: 

1. Does article 4566 require that an 
audiologist with a master's or doctorate degree be 
licensed by the Texas Board of Examiners in the 
Fitting and Dispensing of Hearing Aids? 

2. If an individual with a master's or 
doctorate degree in audiology is not licensed by 
the Board of Examiners in the Fitting and 
Dispensing of Hearing Aids, may he/she make 
impressions for earmolds to be used as a part of 
the hearing aid? 

To answer your questions, we must analyze several provisions of 
article 4566. Paragraph (a) of article 4566-1.06, V.T.C.S., states: 

Every person desiring to engage in fitting and 
dispensing hearing aids in the State of Texas 
shall be required to pass an examination given by 
the Texas Board of Examiners in the Fitting and 
Dispensing of Hearing Aids. (Emphasis added). 

Paragraph (e) of the same statute provides in part: 

Every applicant successfully passing the examina- 
tion and meeting all the requirements of this Act 
shall be registered by the Board as possessing the 
qualifications required by this Act and shall 
receive from the Board a license to fit and 
dispense hearing aids in this state. (Emphasis 
added). 
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Article 4566-1.01(f) defines "[flitting and [dlispensing hearing aids" 
a*: 

the measurement of human hearing by the use of an 
audiometer or by any means for the purpose of 
making selections, adaptations and/or sales of 
hearing aids. The term also includes the sale of 
hearing aids, and the making of impressions for 
earmolds to be used as a part of the hearing aid. 

Article 4566-1.19 provides: 

Nothing in this Act shall be construed to apply to 
the following: 

. . . , 

(3) An individual with a master's or doctorate 
degree in audiology from an accredited college or 
university may engage in the measurement of human 
hearing by the use of an audiometer or by any 
means for the purpose of making selections and 
adaptations of or recommendations for a hearing 
aid, provided such persons do not sell hearing 
aids. 

When the foregoing provisions are read together, the following 
becomes apparent: (1) as a general rule, anyone who desires to engage 
in "fitting and dispensing hearing aids" in this state must pass an 
examination given by the Board of Examiners as a prerequisite to 
becoming licensed by the board to do so; (2) the term "fitting and 
dispensing hearing aids" includes those specific functions enumerated 
in article 4566-1.01(f); (3) the examination and licensing 
requirements of article 4566 do not apply to individuals with a 
master's or doctorate degree in audiology who perform those functions 
enumerated in article 4566-1.19(3); and (4) the functions enumerated 
in article 4566-1.19(3) do not include all those functions enumerated 
in article 4566-1.01(f). 

In Cameron v. Terre11 & Garrett, Inc., 618 S.W.2d 535, 540 (Tex. 
1981), the Texas Supreme Court stated: 

It is a rule of statutory construction that every 
word of a statute must be presumed to have been 
used for a purpose... Likewise, we believe that 
every word excluded from a statute must also be 
presumed to have been excluded for a purpose. 
Only when it is necessary to give effect to the 
clear legislative intent can we insert additional 
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words or requirements to a statutory provision.... 
(Emphasis added). 

This rule makes it clear that we cannot ignore the significant 
difference in the wording of articles 4566-1.01(f) and 4566-1.19(3). 
The former article includes functions which are simply not included in 
the latter. Specifically, the former defines "fitting and dispensing 
hearing aids" to include, inter alia, "the making of impressions for 
earmolds to be used as a part of the hearing aid," whereas the latter 
does not include this phrase. We can only conclude that the 
legislature omitted this phrase from article 4566-1.19(3) because it 
did not want to authorize individuals with a master's or doctorate 
degree in audiology to make such impressions without a license. 

It has been suggested that the proviso in article 4566-1.19(3) 
indicates that the legislature really intended to permit individuals 
with a master's or doctorate degree in audiology to perform = of the 
functions included in the definition of "fitting and dispensing 
hearing aids" without a license, as long as they do not sell hearing 
aids. In other words, it has been suggested that the list of 
functions which precedes the proviso in article 4566-1.19(3) is not 
exhaustive, that the proviso is actually the key phrase in the 
statute, and, therefore, that individuals with a master's or doctorate 
degree must obtain a license only if they sell hearing aids. 

We cannot accept this argument. In our opinion, the argument 
places too much emphasis upon a proviso and not enough upon the fact 
that article 4566-1.19(3) specifically omits one of the functions 
included in the definition of "fitting and dispensing hearing aids" 
set forth in article 4566-1.01(f). While it is of course possible 
that the proviso was put in article 4566-1.19(3) to indicate that 
selling hearing aids is the & function which individuals with a 
master's or doctorate degree may not perform without a license, it is 
also possible that it was added to the statute to clarify the fact 
that persons with those degrees may "engage in the measurement of 
human hearing by the use of an audiometer or by any means for the 
purpose of making selections and adaptations of or recommendations for 
a hearing aid" & if they do not sell hearing aids. In short, we 
believe that the fact that article 4566-1.19(3) omits any reference to 
making impressions for earmolds to be used as a part of the hearing 
aid is far more significant than the fact that the proviso therein 
refers only to selling hearing aids. 

We therefore conclude, in answer to both of your questions, that 
individuals with a master's or doctorate degree in audiology from an 
accredited college or university are not exempt from the provisions of 
article 4566 if they sell hearing aids or make impressions for 
ear-molds to be used as a part of the hearing aid. 
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SUMMARY 

Individuals with a master's or doctorate degree 
in audiology from an accredited college or 
university are not exempt from the provisions of 
article 4566, V.T.C.S., if they sell hearing aids 
or make impressions for earmolds to be used as a 
part of the hearing aid. 

Very truly yours, 

Attorney General of Texas 

JOHN W. FAINTER, JR. 
First Assistant Attorney General 

RICHARD E. GRAY III 
Executive Assistant Attorney General 

Prepared by Jon Bible and 
Stan Reid 
Assistant Attorneys General 

APPROVED: 
OPINION COMMITTEE 

Susan L. Garrison, Chairman 
Jon Bible 
Jim Moellinger 
Stan Reid 
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