
- . 

The Attorney General of Texas 

December 31, 1982 

MARK WHITE 
Attorney General 

Supreme Court Building 
P. 0. BOX 12546 
Austin, TX. 76711. 2548 
512,475.2501 
Telex 910/674-1367 
Telecopier 5121475.0266 

1607 Main St., Suite 1400 
Dallas, TX. 75201-4709 
2141742.6944 

4624 Alberta Ave., Suite 160 
El Paso, TX. 799052793 
91W533.3464 

1220 Dallas Ave., Suite 202 
Houston. TX. 77002-6966 
7131650-0666 

606 Broadway, Suite 312 
Lubbock. TX. 79401-3479 
8061747-5236 

4309 N. Tenth. Suite B 
McAllen, TX. 76501.1665 
5121662-4547 

200 Main Plaza. Suite 400 
San Antonio, TX. 76205.2797 
5121225-4191 

An Equal Opportunity/ 
Affirmative Action Employer 

Honorable Gibson D. (Gib) Lewis 
Chairman 
Committee on Intergovernmental 

Affairs 
House of Representatives 
Room 114, John H. Reagan Bldg. 
Austin, Texas 78711 

Opinion No.FlW-557 

I&: Constr"ction of article 
5154c-1, V.T.C.S. 

Dear Representative Lewis: 

You have requested our opinion whether as a part of its duty of 
fair representation, a police association recognized under article 
5154c-1, V.T.C.S., is required to extend to non-association members of 
a bargaining unit the opportunity to vote on contract ratification. 

Policemen and firemen employed by cities that have adopted the 
provision of article 5154c-1, V.T.C.S., have the right to organize and 
bargain collectively. If after election it is shown that a majority 
of policemen working for a department desire to organize, the public 
employer must recognize the organization as "the sole and exclusive 
bargaining agent" for all the policemen in that department. V.T.C.S. 
art. 5154c-1(6)(b). 

A careful reading of the statute reveals no language requiring an 
association to permit non-members of the bargaining "nit to vote on 
contract ratification. Nor, for that matter, does the statute require 
the association to extend this right to its members. Section 8 
provides in part: 

Whenever a public employer and an association 
reach an agreement on compensation and/or other 
terms and conditions of employment.... [tlhe 
agreement shall be enforceable and shall be 
binding upon the public employer, the association, 
and the firefighters or policemen covered therein. 

While the right to vote on contract ratification could be 
extended to members and/or non-members through an organization's 
constitution or by-laws, the statute does not mandate this result. It 
is clear from the language found in section 8 that an agreement need 
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only be reached between the association, i.e., its bargaining agent, 
and the employer to legally bind all members of the unit. 

In your request you cite the duty of fair representation and ask 
whether or not this duty, article 5154c-1 notwithstanding, requires 
public employee associations to seek contract ratification from 
non-members. 

The duty of fair representation had its origins and has been 
chiefly defined through a series of federal court decisions 
interpreting the National Labor Relations Act, 29 U.S.C. section 151 
et seq. See, e.g., Steele v. Louisville and Nashville RR Company, 324 
U.S. 192 (1944); Ford Motor Company v. Huffman, 345 U.S. 330 (1952). 

Simply stated, the duty of fair representation imposes upon a 
labor organization granted exclusive bargaining status under federal 
statutes an obligation to serve the interests of all members of the 
bargaining unit "without hostility or discrimination... to exercise 
its discretion with complete good faith and honesty, and to avoid 
arbitrary conduct." Vaca v. Sipes, 386 U.S. 171, 177 (1967). The 
duty extends to members and non-members alike, Steele v. Louisville 
and Nashville RR Company, supra, and encompasses both the collective 
bargaining process and the enforcement of the collective bargaining 
agreement. Vaca v. Sipes, supra. Although this doctrine has not been 
invoked in a reported case in Texas, those jurisdictions having public 
employee bargaining statutes similar to our own uniformly have held 
that the duty of fair representation does not require a public 
emnlovee association to submit contracts for the approval of . _ 
non-members. Pennsylvania Labor Relations Board v. Eastern-Lancaster 
County Education Association, 427 A.2d 305 (Pa. 1981); Daigle v. 
Jefferson Parish School Board, 345 So.2d 583 (La. 1977); Wald V. 
Nassau Chapter Civil Service Employees Association, Inc., 340 N.Y.S.2d 
45 (N.Y. SUP. 1973). This result stems from the very nature and 
purpbse of cbllectiie bargaining statutes, which is to prbvide for the 
orderly resolution of labor disputes by vesting exclusive authority to 
negotiate contracts in the representative organization chosen by a 
majority vote of the members of a bargaining unit. 

We concur with the holdings of other jurisdictions and find that 
the duty of fair representation would not require that a public 
employee association recognized under article 5154c-1 extend to 
non-association members the opportunity to vote on contract 
ratification. 

SUMMARY 

Article 5154c-1 does not require that a public 
employee association extend to non-association 
members of a bargaining unit the opportunity to 
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vote on contract ratification. The duty of fair 
representation does not require that a public 
employee association extend to non-association 
members of a bargaining unit the opportunity to 
vote on contract ratification. 
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