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Honorable Chet Brooks, Chairman 
Committee on Human Resources 
Texas State Senate 
Room 412, Archives Building 
Austin, Texas 78711 

Dear Senator Brooks: 

Opinion No. MN-573 

Re: Validity of Board of 
Medical Examiners rule on 
licensure qualifications 

On November 11, 1981, section 163.1, rule 386.19.00.001 of the 
rules and regulations of the Texas State Board of Medical Examiners 
became effective. This rule provides in part: 

(4 The board at its discretion may grant a 
license to any reputable physician who meets the 
following criteria: 

(1) 

(2) 

(3) 

(4) 

(5) 

(6) 

is at least 21 years of age; 

is of good professional character; 

has completed 60 semester hours of 
college courses other than medical 
school, such courses to be acceptable to 
the University of Texas Health Science 
Centers for admission to medical school; 

has graduated from an approved medical 
school...; 

has successfully passed a medical 
examination and Texas medical 
jurisprudence examination required by the 
board...; and 

has successfully completed a one-year 
program of graduate medical training 
approved by the board.... 

Tex. State Bd. of Medical Examiners, Rule 386.19.00.001, 6 Tex. Reg. 
3971 (1981) (to be codified as 22 T.A.C. §163.1) 
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You have,asked whether parts of this rule,conflict with sections 
3.04 or 3.05 of the Medical Practice Act, article 4495b. V.T.C.S. 
Section 3.04 provides in part: 

exa~;~at;~n,applicant, to be eligible for t:E 
must present satisfactory proof 

the board that the applicant: 

(1) is at least 21 years of age; 

(2) is of good professional character; 

(3) has completed 60 semester hours of college 
courses other than in medical school, 
which courses would be acceptable, at the 
time of completion, to The University of 
Texas for credit on a bachelor of arts 
degree or a bachelor of science degree; 
and 

(4) is a graduate of a medical school or 
college that was approved by the board at 
the time the degree was conferred. 

Section 3.05 provides in relevant part: 

(a) All examinations for license to practice 
medicine shall be conducted in writing in the 
English language and in a manner as to be entirely 
fair and impartial to all individuals and to every 
school or system of medicine. All applicants 
shall be known to the examiners only by numbers, 
without names or other method of identification on 
examination papers by which members of the board 
may be able to identify the applicants or 
examinees, until after the general averages of the 
examinees' numbers in the class have been 
determined and license granted or refused. 
Examinations shall be conducted on and cover those 
subjects generally taught by medical schools, a 
knowledge of which is commonly and generally 
required of candidates for the degree of doctor of 
medicine or doctor of osteopathy conferred by 
schools or colleges of medicine approved by the 
board, and the examinations shall also be 
conducted on and cover the subject of medical 
jurisprudence. On satisfactory examination 
conducted as required by this Act under rules of 
the board, applicants shall be granted licenses to 
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practice medicine. All questions and answers, 
with the grades attached, shall be preserved for 
one year in the executive office of the board or 
such other repository as the board by rule may 
direct. All applicants examined at the same time 
shall be given identical questions. All 
certificates shall be attested by the seal of the 
board. The board in its discretion may give the 
examination for license in two parts. 

(b) In addition to the requirements prescribed 
by this Act, the board may require applicants to 
comply with other requirements that the board 
considers appropriate and establish reasonable 
fees for examination. (Emphasis added). 

It is not clear from the terms of the rule whether its 
requirements are to be met before or after taking the exam. However, 
section 3.04 states requirements that an applicant for licensing must 
meet in order to be eligible for examination. Section 3.05(a), quoted 
above, mandated the issuance of a license "[oln satisfactory 
examination" unless, of course, the applicant is disqualified for one 
of the reasons set out in section 3.08. Thus, the rule necessarily is 
an attempt to add to the requirements that must be met to be eligible 
to take the examination. 

Your questions are as follows: 

1. Is the language 'at its discretion may 
grant a license' in board rule 163.1 consistent 
with the apparently mandatory language 'shall be 
granted licenses to practice medicine' in section 
3.05(a) of the act? 

2. Is the requirement in the board rule that 
courses must be 'acceptable to the University of 
Texas Health Science Centers for admission to 
medical school' inconsistent with the prescribing 
language of section 3.04(a) that courses be 
'acceptable, at the time of completion, to The 
University of Texas for credit on a bachelor of 
arts or a bachelor of science degree'? 

3. Is the board requirement for a 'one-year 
program of graduate medical training' inconsistent 
with the enumerated list of qualifications 
prescribed by section 3.04(a)? 
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4. If the language of section 3.05(b) is read 
to permit the board to add qualifications other 
than matters over which applicants are to be 
examined, does this conflict with article XVI, 
section 31 of the Texas Constitution, which gives 
the legislature the authority to prescribe 
qualifications? 

If not, is there any limitation on the board 
which would prevent it from adding two, three, or 
more years of training beyond the medical school 
graduation required by the act? 

We conclude that parts (a)(3) and (a)(6) of the board rule are 
invalid. For the following reasons, we believe the Board of Medical 
Examiners lacked statutory authority to promulgate these particular 
requirements. 

The Texas State Board of Medical Examiners is an administrative 
agency. V.T.C.S. art. 4495b, 52.01. A cogent summary of the 
principles governing the rulemaking authority of administrative 
agencies is contained in section 11, 2 Tex. Jur. III Administrative 
Law. which cites State v. Jackson, 376 S.W.2d 341 (Tex. 1964), 
Railroad Commission v. Fort Worth and D.C. Railway Company, 161 S.W.2d 
560 (Tex. Civ. App. - Austin 1942, writ ref'd w.o.m.), and other cases 
for these propositions: 

Generally the powers of an administrative 
agency are derived entirely from legislative 
enactment. The agency has only such powers as are 
expressly conferred on it by statute together with 
those necessarily implied from powers and duties 
expressly given or imposed. 

The rulemaking power of administrative agencies 
does not permit the enactment of regulations which 
are inconsistent with the expression of the 
lawmakers' intent in statutes other than those 
under which the regulations are issued. 
Consequently, when the legislature acts with 
respect to a particular matter, the administrative 
agency may not so act with respect to the matter 
as to nullify the legislature's action, even 
though the matter is within the agency's general 
regulatory field. 

Although a statute conferring administrative 
authority will generally be liberally construed, 
the agency must not go beyond the clear intent of 
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the legislature. It may not enlarge its powers by 
its own orders.... (Footnotes omitted). 

We have found only two statutory provisions that could 
conceivably authorize these board rules. Section 2.09(a) of article 
4495b provides: 

The board shall have, in addition to other powers 
and duties contained in this Act, the powers and 
duties prescribed by this section. The board may 
make rules, regulations, and bylaws not 
inconsistent with this Act as may be necessary for 
the governing of its own proceedings, the 
performance of its duties, the regulation of the 
practice of medicine in this state, and the 
enforcement of this Act.... (Emphasis added). 

Section 3.05(b), which is set out above with section 3.05(a), 
provides: 

In addition to the requirements prescribed by this 
Act, the board may require applicants to comply 
with other requirements that the board considers 
appropriate and establish reasonable fees for 
examination. (Emphasis added). 

We first consider section 3.05(b). Arguably, this provision 
could be read as authorizing the Board of Medical Examiners to require 
applicants for the medical examination to comply with any other 
requirements that it considers appropriate, including additional 
requirements to become eligible to take the examination. In our 
opinion, however, it is actually a limited grant of authority that 
simply permits the board to promulgate additional rules relating to 
the medical examination itself, i.e., its scope, the manner in which 
it will be administered, etc. 

It is significant, in our opinion, that this provision appears in 
the middle of a section that deals solely with the medical 
examination. The provision is limited by its context. We believe 
that if the legislature had meant for this provision to supply the 
broad authority suggested above, it would not have buried it in 
section 3.05; on the contrary, it would have either made it a separate 
section or located it so as to make it clear that it was indeed 
intended as authority for the board to supplement the eligibility 
requirements set forth in section 3.04. For example, it could have 
included it in section 3.04 itself, or it could have added it to 
section 2.09, which enumerates the board's rulemaking powers. Its 
location. coupled with its wording -- particularly its reference to 
"fees for examination" -- convince us that the provision refers only 
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to the medical examination per se and does not 
promulgate parts (a)(3) and (a)(6) of the board 

authorize the board to 
rule in question. 

We next consider section 2.09(a). In 
Examiners in Optometry v. Carp, 412 S.W.2d 307 
Supreme court dealt with a professional 
promulgated by the board of examiners under -. . _. ~. 

Texas State Board of 
(Tex. 1967). the Texas 
responsibility rule 

a virtually identical 
statutory provision. 'The court upheld tne rule, but it did so only 
after it examined each provision separately to "determine whether it 
is related to and consistent with the grounds for cancellation or 
refusal [of a license] that the Legislature listed" in article 4563, 
V.T.C.S. Id. at 310. After undertaking this examination, the court 
concludedthat "the rule's provisions are in harmony with the general 
objectives of the act and referable to and consistent with one or more 
of its specific proscriptions." Id. at 313. The dissent agreed that - 
the test was whether the rule created new and independent grounds or 
merely "fill[ed] in the details" of or implemented an existing 
statutory provision, but it disagreed with the majority's conclusion 
that the rule did the latter. Id. at 314-15 (Smith. J., dissentins). 
See also Kee v. Baber, 303 S.W.2d 376 (Tex. 1957). 

In Kelly v. Industrial Accident Board, 358 S.W.2d 874 (Tex. Civ. 
ADD. - Austin 1962, writ ref'd), the court held that the Industrial 
Accident Board had no authority to promulgate a rule requiring 
workmen's compensation claimants to file with the board, on or before 
the date of the hearing, a written report by their examining 
physician. The court stated: 

the Legislature may delegate to State officers, 
agencies, or administrative bodies the power to 
enact or promulgate rules and regulations in aid 
of the statutory authority conferred upon such 
administrative body.... But the rules and 
regulations so enacted by the administrative body 
may not impose additional burdens, conditions or 
restrictions in excess of or inconsistent with the 
statutory provisions. 

358 S.W.2d at 876-77 (citation omitted) (emphasis added). The court 
concluded that the board rule imposed an additional burden or 
restriction upon claimants, and that in enacting it the board had 
exceeded its statutory authority. 

We think the same is true here. Section 3.04 of article 4495b 
lists the requirements that the legislature thought were necessary for 
an applicant to satisfy in order to be eligible to take the medical 
examination. Other provisions in subchapter C of article 4495b impose 
requirements upon applicants for the examination and for a license to 
practice medicine. Section 3.08, for example, lists 21 grounds that 
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the board may rely upon to deny an application for either the 
examination or a license. 

When one considers subchapter C of article 4495b in its entirety, 
one cannot help but be convinced that the eligibility requirements set 
forth in section 3.04 are the only ones that the legislature wanted 
applicants for the examination to have to satisfy. The board rules at 
issue here, which require 60 semester hours of non-medical courses 
that are acceptable to the University of Texas Health Science Centers 
for admission to medical school and a one-year program of graduate 
medical training, are quite onerous. In our opinion, they go far 
beyond what the legislature intended, and can only be viewed as 
"additional burdens, conditions or restrictions in excess of or 
inconsistent with the statutory provisions," Kelly v. Industrial 
Accident Board, supra, at 876-77, which are not "in harmony with the 
general objectives of the act and referable to and consistent with one 
or more of its specific proscriptions," Texas State Board of Examiners 
in Optometry v, Carp, w, at 313. Rules (a)(3) and (a)(6) are 
therefore not authorized under section 2.09(a) of article 4495b. 

Accordingly, in answer to your second and third questions, we 
conclude that parts (a)(3) and (a)(6) of the board rule in question 
are invalid because they lack a statutory basis. We need not address 
your fourth question. In answer to your first question, the board's 
use of the phrase "in its discretion" is not necessarily inconsistent 
with section 3.05(a) of article 4495b. That section must be read in 
light of section 3.08, which lists reasons for refusing an application 
to take the examination or to obtain a license. In other words, even 
if an applicant passes the examination the board could "in its 
discretion," deny a license to one who violates section 3.08. 

SUMMARY 

Parts (a)(3) and (a)(6) of section 163.1 of the 
rules and regulations of the Texas State Board of 
Medical Examiners are invalid. 

MARK WHITE 
Attorney General of Texas 

JOHN W. FAINTER, JR. 
First Assistant Attorney General 

RICHARD E. GRAY III 
Executive Assistant Attorney General 
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Prepared by Jon Bible 
Assistant Attorney General 

APPROVED: 
OPINION COMMITTEE 

Susan L. Garrison, Chairman 
Jon Bible 
Bill Campbell 
Rick Gilpin 
Patricia Hinojosa 
Jim Moellinger 
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