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Opinion No. MIJ-574 

Re: Procedure for tasting 
microfilms of records filed 
with county clerks, and 
related matters 

You have asked several questions about the construction to be 
given article 1941(a), V.T.C.S., following its amendment in 1979. 
First, you ask if a county clerk can make microfilm records under 
section 6, subsections (a). (b) and (c) of the statute without 
necessarily reproducing from the microfilm (and maintaining for public 
use) a set of paper records. 

Before 1979, the law imposed a special duty upon county clerks 
who microfilmed original records that were not to be retained in the 
clerk's files. Clerks were under a duty to test the accuracy and 
clarity of the microfilm image by reproducing from the microfilm a 
paper copy of the record filmed. After the reproduced microfilmed 
version of an original document had been inspected and checked in that 
manner and found satisfactory, the law made it the duty of the clerk 
to return the original to the party who filed it. The statute then 
(as now) specified that records transferred to the state librarian 
pursuant to state law "need not be reproduced." See Acts 1977. 65th 
Leg., ch. 463, 99, at 1201. 

In 1979, pertinent parts of the statute were amended so that it 
now reads: 

Sec. 6. (a) Each county clerk and county 
recorder and clerk of county courts, whenever the 
original paper record is not retained in the files 
of the county clerk, shall inspect and check each 
filmed image on each roll of microfilm, or each 
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each roll of microfilm, or each filmed image of 
the discrete group of filmed images, for the 
purpose of inspecting and checking each filmed 
image for accuracy and clarity. Should a 
microfilm image be defective in any respect, the 
original instrument of writing, legal document, 
paper or record, from which said defective filmed 
image was made, shall be remicrofilmed on a 
subsequent roll of microfilm, or on a subsequent 
discrete image or images of a subsequent discrete 
group of individual Images, to obtain acceptable 
images on microfilm. A record need not be 
reproduced if it is transferred to the custody of 
the state librarian pursuant to state law. 

(b) Notwithstanding anything to the contrary 
provided by any other statute or statutes, when an 
instrument of writing, legal document, paper, or 
record has been microfilmed and said microfilm has 
been proven satisfactory by inspecting and 
checking as provided herein, said clerk is hereby 
authorized to, and shall, return each such 
instrument of writing, legal document, paper or 
record, excepting those involved in or relating to 
court matters and proceedings, to the party or 
parties who filed it. (Emphasis added). 

The new statutory language makes the intent clear, we think, that 
county clerks who microfilm records no longer need reproduce (or keep) 
a set of paper records from the microfilm in order to test the 
accuracy and clarity of the filmed image. The legislative history of 
Senate Bill No. 316, which effected the changes, confirms that 
conclusion. See Acts 1979, 66th Leg., ch. 254, at 538; Bill Analysis 
to S.B. NT 316, prepared for the Senate Committee on 
Intergovernmental Relations, filed in Bill File to S.B. No. 316. 
Legislative Reference Library. 

The sentence retained in subsection (a) that makes reproduction 
of a record unnecessary if it is transferred to the custody of the 
state librarian does not compel a different view. In its present 
context, we believe it is intended as a guide to those county clerks 
who choose to reproduce microfilmed images onto paper records; it does 
not mean that microfilmed records must be reproduced on paper if they 
are not transferred to the state archives. The intention of the 
legislature is the dominant consideration in construing a statute. 
Calvert v. British-American Oil Producing Company, 397 S.W.2d 839 
(Tex. 1965). In our opinion, the legislature clearly intended in 
subsections (a) and (b) to make optional with each county clerk the 
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reproduction of records onto paper from microfilm for purposes of 
testing the microfilm image. 

Subsection (c) of section 6 deals with records relating to court 
matters and proceedings. It reads: 

(c) Original instruments of writing, original 
legal documents, original papers and original 
records, which have been filed relating to court 
matters and proceedings and which have been 
recorded on microfilm records, shall be retained 
in the files of the docket to which they relate 
until a written order of the court closes such 
docket, after which all of the records in such 
docket shall be microfilmed in time sequence to 
provide all of such records of a docket in an 
unbroken continuous sequence on one roll of 
microfilm, or in an unbroken continuous sequence 
of discrete images in a group of discrete images. 

This subsection contemplates that original documents relating to court 
matters and proceedings will be retained by the clerk until the court 
closes the docket to which they relate, even though they have been 
microfilmed. After the docket is closed, it requires that they be 
microfilmed (again) in a manner to provide -- on microfilm -- a 
continuous sequence of the records pertaining to the closed docket. 
It does not require the clerk to employ the microfilm-to-paper testing 
procedure mandated by the statute previous to its amendment. 

You also ask whether any paper records that are reproduced by 
clerks from microfilm can be destroyed before the expiration of five 
years. 

There is no requirement in the present statute that clerks retain 
we= records that they may have reproduced from microfilm for 
purposes of inspection and checking the microfilmed image. Subsection 
(d) of section 6 does specify that the commissioners court of a county 
may order the disposal of the originaln paper records from which the 
microfilm records were made only after microfilm film prints" from an 
"original negative microfilm" meeting certain standards are certified 
as having been satisfactorily used by the public for five years or 
more. But, in our opinion, the term "microfilm film prints" includes 
copies of microfilm produced on film as well as on paper. See 
National Center for State Courts, Microfilm and the Courts: Guide for 
Court Managers 13, 14, 52 (1976). Moreover, the requirement does not 
mean that the clerk must have reproduced paper records from the 
microfilm and retained them for public use. It means only that prints 
of the records, when requested by the public, must have been 
satisfactorily reproduced from the original microfilm negative. 
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Inasmuch as subsection (b) of section 6 plainly contemplates the 
return of original documents (except those involved in or relating to 
court matters and proceedings) to the person who filed them as soon as 
the inspection and checking required by subsection (a) have been 
satisfactorily completed, the only "filed" records to which subsection 
(d) can have application are instruments of writing, legal documents, 
papers or records relating to court matters or proceedings [k, 
those addressed by subsection (c)l. One of your questions has to do 
with when a county clerk may dispose of such original court records. 
We answer that the clerk may dispose of them only after the 
commissioners court has entered an order directing their disposition, 
such order being conditioned, among other things, upon certification 
by the clerk that microfilm film prints of the original records have 
been satisfactorily used by the public for at least five years. 

Your remaining question concerns the term 
"microfilm film prints," 

the meaning of 
a matter we have already discussed. S.Sl? 

generally H.G. Jones, Local Government Records 64 et seq. (1980). 

SUMMARY 

County clerks are not required to reproduce a 
set of paper records from microfilms of original 
records in order to inspect and check the accuracy 
and clarity of the microfilm image, but may do so. 
If such paper prints are made, there is no 
requirement that they be kept. Original court 
records filed with the clerk cannot be disposed of 
except on certification, inter alla, that 
microfilm prints of the original records have been 
satisfactorily used by the public for at least 
five years. 

Azs 

MARK WHITE 
Attorney General of Texas 

JOHN W. FAINTER, JR. 
First Assistant Attorney General 

RICHARD E. GRAY III 
Executive Assistant Attorney General 

Prepared by Bruce Youngblood 
Assistant Attorney General 
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