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Opinion No. NJ-592 

Texas College and University System Re: Whether a public institu- 
P. 0. Box 12788, Capitol Station tion of higher education may, 
Austin, Texas 78711 consistent with article 3.50-3 

of the Texas Insurance Code, 
self-insure its employees 
without purchasing a group 
insurance policy 

Dear Mr. Ashworth: 

You inquire as to the ability of a public senior college or 
university to establish a self-insurance fund to provide life, 
accident, and health coverage to its employees. 

In 1977, the Texas State College and University Employees Uniform 
Insurance Benefits Act was enacted to provide, inter alia, uniformity 
in the basic group life, accident, and health insurance coverages for 
all employees of Texas state colleges and universities. Tex. Ins. 
Code art. 3.50-3. A public senior college or university is an 
institution required by the act to provide basic insurance benefits 
for its employees. Tex. Ins. Code art. 3.50-3, 83(a)(B). Only 
"qualified carriers" are eligible to bid on the insurance coverage to 
be provided according to the act. Tex. Ins. Code art. 3.50-3, 
§4(b)(4) CD) (0. Pursuant to section 3(a)(ll) of the act, a "qualified 
carrier" is: 

(A) any insurance company authorized to do 
business in this state by the State Board of 
Insurance to provide any of the types of insurance 
coverages. benefits, or services provided for in 
this Act under any of the insurance laws of the 
State of Texas, which has an adequate surplus, a 
successful operating history, and which has had 
successful experience in providing and servicing 
any of the types of group coverage provided for in 
this Act as determined by the State Board of 
Insurance; 
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(B) any corporation operating under Chapter 20 
of the Texas Insurance Code which provides any of 
the types of coverage, benefits, or services 
provided for in this Act, which has a successful 
operating history, and which has had successful 
experience in providing and servicing any of the 
types of group coverage provided for in this Act 
as determined by the State Board of Insurance; or 

(C) any combination of carriers as herein 
defined, upon such terms and conditions as may be 
prescribed by the administrative council. 

The act further provides that an institution may select and contract 
for services performed by health maintenance organizations that have 
authorization to offer health care services to eligible employees in a 
specific area of Texas. Tex. Ins. Code art. 3.50-3, §4(b)(4)(D)(iv). 
A self-insured state college or university is not a qualified carrier 
under the act nor a licensed H.M.O. Therefore, a self-insurance 
arrangement as described in your request would be impermissible. 

Conditioned upon a negative response to your first inquiry, you 
ask whether a public senior college or university may establish a 
self-insurance fund in conjunction with the purchase of a stop-loss 
insurance policy from an insurance company to provide its employees 
and their dependents with the basic health, life, and accident 
coverages. We interpret you as asking whether the stop-loss (or 
excess) policy with a qualified carrier would, in combination with a 
self-insurance program, assure employees and dependents of the 
provision of required coverages. In light of the act's clear 
requirement that -the basic coverage be provided by a 
carrier," our opinion is that a self-insurance program may 
to provide any or all of the minimum required coverage. 

SUMMARY 

A self-insurance fund may not be used by -_ 

"qualified 
not be used 

a 
state senior college or university to provide any 
or all of the uniform life and accident and health 
benefits required by article 3.50-3 of the Texas 
Insurance Code. 
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