
January 26, 1988 

Nr. Fred Toler 
Executive Director 
Texas Commission on Law,,Enforcement 

Standards and Education 
1606 Headway Circle, Suite 100 
Austin, Texas 78754 

Dear Mr. Toler: 

The questions you ask relate to the conuuission*s role 
in requiring peace officers to demonstrate firearms 
proficiency. You inquire whether.Senate Bill No. 619 
authorizes the commission to suspend or revoke a peace 
officers license for failure to qualify. Senate Bill No. 
619, Acts 1987, 70th Deg., ch. 1062, at 7222, eff. Sept.~ 
1, 1987, amends article 4413~ (29aa) V.T.C.S. to read as 
follows: 

(d) An entity that employs three ;;rerz 
peace officers shall designate a 
proficiency control officer and require each 
peace officer that it employs to demonstrate 
to the firearms proficiency control officer 
weapons proficiency at lease once each year. 
The record of this proficiency shall be 
maintained by the entity that employs peace 
officers. 

(e) The commission may adopt rules that 
define weapons proficiency for the purpose 
of this section. 

Senate Bill 619 mandates that the entity employing 
the peace officers require that its peace officers demon- 
strate weapons proficiency at least once each year. The 
only authority given the commission under Senate Bill 619 
is to adopt rules which define weapons proficiency. 

Section 415.052 of the Government Code, expressly 
grants the commission authority to require that a person 
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demonstrate weapons proficiency before initial licensing. 
Section 415.052 provides, as follows: 

(a) me commission shall grant an 
appropriate license to a person who, as 
required by this chapter, has: 

(1) submitted a proper application: 

(2) completed the required training: 

(3 passes the required examination: 

(4) been declared to be in 
satisfactory psychological and emotional 
health and free from drug dependency or 
illegal drug use: and 

(5) i3FaBaa ted weaoons oroficiencv. 

(b) The commission may issue a permanent 
license to be an officer and may issue a 
temporary or permanent license to be a 
county jailer. 

(c) The commission shall adovt rules 
relatina to recruirements for reacwation of 
a veace officer's licen after a break ill 
mlevment. (Emphasis izded.) 

Subsection (c) authorizes the commission to adopt 
rules relating to reactivation of an 0fficePs license. 
It would be a reasonable exercise of the commission8s 
authority to promulgate a rule requiring a demonstration 
of weapons proficiency for reactivating a peace officer's 
-license after a break in employment. 

The more difficult question you ask is whether the 
commission may require an annual demonstration of weapons 
proficiency as a condition of a peace officer's license 
retention. 

Section 415.010 of the Government Code provides the 
commission may: 

(10) establish minimum standards relating 
to competence and reliability, including 
educational, training, physical,' mental, and 
moral standards, for licensing as an officer 
or county jailer.. 
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In State Board f Insurance v. Deffebach, 631 S.W.Zd 
794 (Austin Ct. of AEp . - 1982, ref. n-r-e.) in determin- 
ing whether an agency had exceeded its,rulemaking power, 
the court stated the rule as follows. 

Section 415.060 of the Government Code provides: 

(a) The commission may establish 
procedures for the revocation of any license 
that it grants under this chapter, except a 
license of an officer elected under the 
Texas Constitution. 

In determining whether an agenky has 
exceeded its rulemaking authority, the 
critical factor to be considered is whether 
the rule harmonizes with the general object- 
ives of the state. Gerst v. Oak Cl= 
Savinas & Loan Association, 432 S.W.2d 702 
(Tex. 1968): Jefco. Inc. v. Lewis, 520 
S.Wi2d 915 (Tex. Civ. App. 1975. writ ref'd 
n.r.e.). 

Subsection 10 oft section 415.010 authorizes the _ _ 
commission to establish standards for licensing relating 
to competence and reliability including educational, 
training, physical, mental and moral standards. There can 
be-no question but what the commission has authority .to 
establish standards for granting a-license,~ revoking a 
license and reactivating an officer#s license after a 
break in employment. There is not, however, an express 
grant of authority by the Legislature to the commission to 
establish standards which must be demonstrated annually 
for an officer to retain his license. 

The question then arises whether the commission's 
authority to promulgate a rule requiring peace officers to 
demonstrate weapons proficiency at least once a year is 
necessarily implied from the authority granted. 

In Attorney General Opinion JM-93 (1983) the question 
of whether an agency was granted implied statutory 
authority was discussed as follows: 

Administrative agencies have "only such 
powers as are expressly granted to [them] by 
statute together with those necessarily 
implied from the authority conferred or 
duties imposed." Stauffer v. Citv of San 
Antonio, 344 S.W.2d 158, 160 (Tex. 1961). 
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Because the authority to adopt the proposed 
policies has not been expressly conferred 
upon the AISAC, we may conclude that this 
authority exists only if it is among the 
'powers . . . necessarily implied from the 
authority conferred or duties imposed' upon 
this agency. && 

The AISAC is authorized to 'employ 
persons necessary for it .to perform its 
functions' V.T.C.S. art. 4413(32h), 58. .In 
our opinion, a necessary concomitant of the 
authority to employ persons needed by an 
agency to perform its duties is the power to 
adopt reasonable employment policies calcu- 
lated to insure the achievement of this 
objective. 

Senate Bill 619 is the only legislative. expression 
relative to the requirement that an officer must demon- 
strate firearms proficiency annually. It clearly provides 
that the officer must demonstrate suchproficiency to the 
firearms proficiency officer designated by the entity 
which employed the officer. The act further provides that 
the employing entity maintain the record. An annual 
requirement of a demonstration of firearms proficiency for 
an officer to retain his license is not a necessary 
concomitant of the authority vested in the commission to 
establish standards for licensing, revoking or reinstating 
a license. 

yours very truly, 

Rick Gilpin - 
Chairman 
Opinion Committee 
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