
March 17, 1988 

Mr.. Marlin W. 'Johnston 
Commissioner 
Texas Department of Human Services 
P. 0. Box 2960 
Austin, Texas 78769 LO-88-31 

Dear Mr. Johnston: 

Ey letter of October 23, 1987, you requested an 
Attorney General Opinion on the authority of the Texas 
Department of Human Services to make a rule exempting from 
licensure as a child care facility under chapter 42, Human 
Resources Code, a court-appointed managing conservator who 
resides with and personally provides daily care and super- 
vision to one child'or a sibling group. 
thisquestion, 

After researching 
we have decided to answer it by letter 

rather than Attorney General Opinion. 

The discussion of this question in your letter 
indicates that you interpret the Child Care Licensing Act 
of 1975, Human Resources Code, ch. 42, as not applying to 
a court-appointed managing conservator. Thus, the rule 
you wish to promulgate would merely state your interpreta- 
tion of the statute and would not attempt to except from 
chapter 42 of the Human Resources Code an entity which 
is actually subject to its requirements. See Attorney 
General Opinion H-890 (1976) (administrative agency may 
not create new exemption from law by rule). 

Chapter 42 of the Human Resources Code provides for 
the regulation of child-care facilities. The statute 
provides the following definition: 

(3) 'Child.-care facility* means a fadility 
that provides care, training, education, 
custody, treatment;.or supervision for a child 
who is not related by blood, marriage, or 
adoption to the owner or operator of the 
facilitv. for all or Dart of the 24-hour dav. 
whether-or not the f'ac 
profit or charges for t: 

Human Resources Code §42.002( 

ility is operated ~-' for 
he services it offers. 

3). 
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Section 14.01 of the Family Code authorizes the court 
to appoint a managing conservator in any suit affecting 
the parent-child relationship. This statute provides that 
"[a] managing conservator must be a suitable, competent 
adult, or a parent, or an authorized agency." An 
"authorized agency" 

means a public social agency authorized to 
care for children or to place children for 
adoption, or a vrivate association. cornora- 
tion. or oer n annroved for that nuroose bv 
the Texas Enartment of Human Services 
fhrouah a licen . *&&&ion. or other 
-. (Emphas?: adzEd.)- 

Family Code §11.01(7). An authorized agency is defined to 
include associations, corporations, and persons licensed 
or certified to care for children by the Texas Department 
of Human Services. Thus, the legislature expressly 
indicated its intent that "authorized agencies" include 
child care facilities, licensed or otherwise, regulated by 
the Department of Human Services. No such legislative 
intent was expressed as to "a suitable, competent adult," 
indicating that the legislature did not intend such 
persons to be licensed by the Department of Human 
Services. 

Moreover, chapter 14 of the Family Code includes 
provisions designed to provide for the health, safety, and 
well-being of children entrusted to non-parent managing 
conservators. The court makes the determination that an 
individual is 'Ia suitable, competent adult" and orders 
"reasonable terms and conditions" for implementing the 
managing conservatorship. Family Code 514.01(a); .s;z a:;: 
514.02(b). The "best i;&er;;k of the child" 
primary consideration court in determining 
questions of managing conservatorship. Family Code 
514.07. A non-parent managing conservator is required to 
file a yearly report with the court of facts concerning 
the child's welfare, including his whereabouts and 
physical condition. Family Code §14.01(d)I The appoint- 
ment of a non-parent managing conservator under chapter 14 
of the Family Code thus involves the court's consideration 
of the adult's competence and suitability, the individual 
child's interests and some supervision of the ongoing 
conservatorship. This is a different and more indivi- 
dualized system for providing for the healthy and welfare 
of children than the system adopted as the Child Care 
Licensing Act of 1975 which provides for regulation of 
facilities rather than supervision of individual children. 
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Attorney General Opinion H-1166 (1978) determined that the 
Child Care Licensing Act did not authorize the Department 
of Human Resources to license county detention facilities 
certified by juvenile courts under section 51.12 of the 
Family Code. Section 51.12 provided for an independent 
certification scheme for the facilities it covered. 
Attorney General Opinion H-1166 (1978). Similarly, 
chapter 14 of the Family Code provides for an independent 
method of protecting children cared for by non-parent 
managing conservators, who are not subject to licensing 
under chapter 42 of the Human Resources Code. 

Finally, you state that it has been the department's 
policy since 1975 not to require the home of a managing 
conservator to be licensed as a child care facility, even 
though the managing conservator is not always related by 
blood, marriage or adoption. If the meaning of a statute 
is ambiguous, the construction placed upon it by the 
agency charged with its administration is entitled to 
weight. Ex narte Rol ff 510 S.W.Zd 913 (Tex. 1974), see 
&IQ Gov't Code 1311~02;(b) (court may consider adminis- 
trative construction of a statute even though it is not 
ambiguous). 

Based on the reasoning and authorities set out in 
this letter, we conclude that non-parent managing 
conservators appointed by a court are not subject to 
regulation under chapter 42 of the Human Resources Code. 
Accordingly, your agency may adopt a rule stating that a 
court-appointed managing conservator who resides with and 
personally provides daily care to one child or a sibling 
group is not subject to licensure as a child care facility 
under chapter 42 of the Human Resources Code. 

Yours very truly, 

Susan L. Garrison 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 

SLG/er 


