
May 5, 1988 

Honorable Stanley D. Curbo 
County Attorney 
Young County 
P. 0. Box 298 
Graham, Texas 76046 LO-88-50 

Dear Mr. Curbo: 

Pursuant to the Texas Mental Health Code, article 
5547, V.T.C.S., as county attorney you sought court- 
ordered mental health services for an unnamed person. As 
required by article 5547-42, a hearing was held. As 
required by article 5547-47(b), you offered testimony from 
a psychiatrist. This psychiatrist was employed the 
Wichita State' Hospital. He testified under a subpoena 
whose issuance you requested. In addition, as authorized 
by article 5547-47(c), you offered testimony from a social 
worker (a **nonphysician mental health professional"). The 
social worker was also employed by Wichita State Hospital. 
He also testified under a subpoena whose issuance you 
requested. 

The psychiatrist has submitted a bill to the county 
for reimbursement for six hours away from his office at 
$65.00 an hour. The sotiial worker has submitted a bill to 
the county for reimbursement for six hours away from his 
office at $30.00 per hour. You ask whether the county is 
obligated to pay these bills. The answer is no. 

Texas Rule of Civil Procedure 179 provides as 
follows: 

Every witness summoned in any suit shall 
attend the court from day to day, and from 
term to term, until discharged by the court 
or party summoning such witness. If any 
witness, after being duly summoned, shall 
fail to attend, such witness may be fined by 
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the court as for contempt of court, and an 
attachment may issue against the body of 
such witness to compel the attendance of 
such witness: but no such fine shall be 
imposed, nor shall such attachment issue in 
a civil suit until it shall be shown to the 
court, by affidavit of the party, his agent 
or attorney, that all lawful fees have been 
paid or tendered to such witness. 

Section 22.001(a) of the Civil Practices and Remedies Code 
sets out the fee to which each witness is entitle: 

(a) A witness is entitled to: 

(1) one dollar for each day the witness 
attends court: and 

(2) six cents for each mile the witness 
travels in going to and returning from 
court. 

That is the only fee to which a witness is entitled. 

Article 5547-15 does require the court to order the 
payment of reasonable compensation to physicians for an 
examination when they are appointed by the court under the 
Texas Mental Health Code. Article 5547-15 further pro- 
vides that such compensation shall be taxed as costs in 
the case. Article 5547-14 provides that the county that 
initiates proceedings under the Texas Mental Health Code 
must pay these taxable costs. Unless a physician is 
appointed by the court, however, he is not entitled to 
compensation. In the case you present, the staff 
psychiatrist of the Wichita State Hospital was not 
appointed by the court. Thus, he is not entitled to a 
professional fee. 

Very truly yoyrs, 

Chairman / 
Opinion Committee 

RG/FSM/lcd 

Prepared by F. Scott McCoWn 
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