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Dear Commissioner Ashworth: 

Lo-88-55 

You ask what amount 6~' junior college is required to 
contribute monthlyin 1988 and 1989 for each employee or 
retiree toward group .insurance : premiums under Texas 
Insurance Code, article'.3..50-3 (Texas State College and 
~University Employees Uniform Insurance Benefits Act), in 
light of the gubernatorial veto of .the item appropriating 
amounts for such benefits in the I988-1989 appropriations 
act, Acts 1987, 70th Leg., 2nd C.S.;ch. 78, art. III, 5 1, 
p. 666. 

We note at the outset that 'article 3.50-3 of the 
Insurance Code has been substantially amended since con- 
sideration of the provisions of Insurance Code article 
3.50-3 in Attorney General opinions EN-215 (1980) and JW-115 
(1983). Section 2(b) of the act now declares that the act's 
purpose is to enable retention and attraction of competent 
employees by providing them with basic life, accident, and 
health insurance coverage Vomparable," rather than "at 
least egual,n to that provided in private industry or to 
state employees under the Texas Employees Uniform Group 
Insurance Benefits Act. Acts 1985, 69th Deg., ch. 141, § 1. 
Section 4(b)(4)(A) of the act now similarly provides that 
the administrative council shall determine basic coverage 
standards Vomparable to," rather than "at least equal to," 
those in .private industry and for state employees. Id., 
5 2.1 

1. The term memployeelB as used in article 3.50-3 
includes retirees. Td., sections 3(a)(2) and (4). 
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Section 11, prior to its amendment in 1985, provided 
that the employer contribution must fully cover the premium 
for basic coverage. That provision was deleted from section 
11 in 1985 (Ia., § 1) and language added providing a formula 
for calculating the respective contributions of the employer 
junior college and the employee toward the cost of basic 
coverage. The amended language also provides that "option- 
al" coverage must be made available at no Cost to the 
employee if the cost of O1basicn coverage exceeds the amount 
.the Legislature appropriated therefore.2 Section 11 now 
reads: 

No eligible~~ employee shall be denied 
enrollment in any, of the coverages provided 
by this Act; provided, however, that the 
employee may~waive in writing any or all such 
coverages. Each policy of insurance shall 
provide for automatic coverage on the date 
the employee becomes eligible for. insurance. 
From the first day of employment, each active 
,full-time employee who has not waived basic 
coverage or selected optional coverages shall 
be protected by a basic, plan of insurance 
coverage automatically. If the cost of an 
active employee's basic coverage exceeds the 
amount appropriated by the legislature for an 
employee, the institution must provide 
optional coverage at no cost to the employee. 
If the employee chooses the basic coverage 
rather than optional- coverage, the 
institution may deduct from or reduce the 

.monthly compensation of the. employee up to 
one-half of the amount that exceeds the 
state's contribution for an empl,oyee, and the 
institution shall pay the difference. Each 
employee who is automatically covered. under 
this section may subsequently retain or waive 

2. "Optional coverage" is not defined in the act. 
However, section 3(b) of the act empowers the administrative 
council "to define by rule any words and terms necessary in 
the administration of this Act." It wouid appear that 
section 11, as amended, now requires the institution to 
offer "optional coverage* (necessarily a lower level of 
coverage than "basic coverage"~) at no cost to the employee, 
when the premium for "basic coverage" would be such that an 
employee contribution would be required to cover its costs ) 
and that the standards of such "optional coverage" would be 
determined by the administrative council. 
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the basic plan and may make application for 
any other coverages provided under this Act 
within institutional and administrative 
council standards. 

It is clear from a reading of section 11, that where 
the employee chooses basic coverage, a deduction from his 
salary to cover the cost of the premium may not exceed one 
half the amount by which such premium exceeds the state's 
contribution for such employee. For example, if the state89 
contribution were zero, no more than one-half the cost of 
the monthly premium could be .deducted from the employee's 
monthly salary. The balance of the cost of the premium 
would have to be paid for by ~the institution from other 
funds available to it. 

A line item appropriation for staff insurance benefits 
for state junior colleges was included in the 1987 
appropriations act for the 1988-1989 biennium. Acts 1987, 
70th Leg., 2nd C-S., ch. 78, art. III, f 1, p. 666. This 
item was vetoed by the governorin his veto message of 
August 6,~. 1987 pursuant to the governor's constitutional 
veto power. Tex. Const. art. IV, 5 14. Your question, 
then, is whether the governor's veto means that the state's 
contribution for purposes of section 11 of article 3.50-3 is 
zero. 

The governor in his veto message stated that his intent 
was "not to eliminate group insurance premiums for staff" 
and that these premiums :%hould be paid through funds 
allocated to each individual school." Although the 
governor's veto power is purely negative and his message is 
without legal effect, filmore vi Lane, 140 S.W. 405, 412 
(Tex. 1911), we think that another provision of the 
appropriations act does allow individual institutions to use 
appropriated funds to pay employee insurance premiums. 

But the appropriations act itself makes further 
provisions regarding staff insurance premiums in article 
III, section 25, at page 999. Section 25 reads: 

State institutions and agencies covered by 
this Article shall utilize funds other than 
those appropriated specifically for personal 
services to pay employee premiums on policies 
containing group life, health, accident, 
accidental death and dismemberment, 
disability income replacement and hospital, 
surgical and/or medical expense insurance. 
The dependents of an employee may be insured 
under that portion of the employee's group 
policy which provides for hospital, surgical 



Mr. Kenneth H. Ashworth 
May 16, 1988 
Page 4 

and/or medical expense insurance. m 
state19 contributionoer full-time individuaa 
emnlovee covered bv anv nolicv or nolicies 
'shall not be areater than $100 D r month for 
each month of the insurance contzact vear in 
fiscal 8 a mont 
of the insurance contracg vear inc fiscal, 
1989. The method used to calculate the total 
yearlv amount to be oaia bv the institutions 
and aaencies covered bv this Act shall be 
Sl.200 in fiscal 1988 and 51.380 in fiscal, 
f989 times the number of emvlovees actually 
covered under anv D liw or w' 11 1 . It is 
further provided thzt agencieg sga:y cooper- 
ate so that employees from. more than one 
institution or-agency may be combined under 
one group policy and that said policy may be 
held jointly by two or more institutions or 
agencies and paid from funds appropriated to 
the institutions or agencies for payment of 
employee insurance premiums as set out above. 
(Emphasis added.) i 

General Appropriations-Act, Acts 1987, 70th Leg., 2d C.S., 
ch. 78, art. III, f 25, at 739. 

In our opinion, the words in section 25 "the state 
contributionn have the'same meaning as they have in section 
11 of Insurance Code articla~-3.50-3'as set out previously -- 
i.e. the state's contribution is the amount appropriated by 
the legislature for staff insurance premiums.3 That the 
"state contribution" does not refer to the total amount’ to 
be contributed by the university toward premiums is 
evidenced by the distinction made in section 11 between the 
"state's contribution" and the "difference" to be paid by 
the institution. 

It is further our opinion that the language in section 
25 of the appropriations act, Vzhe method used to 
calculate,n refers to the method of calculating the total 
amounts to be paid by the employer institution toward the 
cost of premiums, including the amount appropriated by the 
legislature therefore and the "difference" to be paid by the 
institution- under section 11. Therefore, pursuant to 

3. Attorney General Opinion MW-215 (1980) reached the 
same conclusion as to the meaning of "the state's 
constribution" in a similar rider, section 25 of article IV 
of the 1980-1981 appropriations act. 
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article III, section 25, the figures of $100 per month per 
full-time employee (or $1200 per year) in 1988, and $115 per 
month (or $1380 per year) in 1989 are to be deemed the 
amounts appropriated by the legislature -- or "the statets 
contributioV -- for purposes of section 11 of Insurance 
Code article 3.50-3. 

For example, applying the provisions of section 11 to 
the year 1988 by inserting the dollar amounts provided in 
article III, section 25 of the appropriations act, for that 
year, section 11 would read in relevant part: 

If the cost of an active employee's basic 
coverage exceeds the amount appropriated by 
the legislature for an employee [of $100 per 
month), the institution must provide optional 
coverage at no cost to the employee. If the 
employee chooses the basic coverage rather 
than optional coverage, the institution may 
deduct from,or reduce the monthly compensa- 
tion of the employee up to one-half of the 
amount that exceeds the state's contribution 
for an employee [of $100 per month], and the 
institution shall pay the difference. 

Further, since section 25 provides that the "state's 
contribution," that is, the appropriation by the legisla- 
ture, may not exceed $100 per employee per month in 1988 and 
$115 per month in 1989,. no more than those amounts may be 
expended from appropriated funds to cover the cost of 
premiums. Additional amounts, necessary to satisfy the 
requirement of section 11 that the institution pay the 
"difference," must be taken from non-appropriated funds.4 

For example, if the cost of basic coverage for 1988 
were in fact 5200 per month per full-time employee, the 
institution might reduce an employee's salary by up to 
one-half the amount that the premium cost exceeds the state 
appropriation of $100, i.e., up to $50, and the institution 
would have to pay the "difference," i.e. at least $50. The 
"difference," moreover, in light of article III, section 25, 
of the appropriations act, would have to be paid from 
non-appropriated funds. 

4. Note also that institutions making any expenditures 
for insurance premiums "shall utilize funds other than those 
specifically appropriated for personal services . . . I' 
pursuant to the first sentence of article III, section 25 of 
the appropriations act. 
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A reading of section 12 of article 3.50-3, to which you 
refer in your request, does not alter the conclusions 
reached above. Section 12 requires that each institution 
contribute to the cost of premiums no less than the amount 
appropriated therefor in the appropriations act. Section 
12, in effect, requires only that the total monthly 
contribution by the institution for insurance coverage be 
not less than $100 in.;1988 and $115 in. 1989 per employee, 
such dollar amounts being supplied under the direction of 
article 3, section 25 of the appropriations act. 

To sum up, article III, section 25 of the appropria- 
tions act provides the dollar amounts to be deemed the state 
contribution, or appropriation by .the legislature, for staff 
insurance premiums for purposes of sections 11 and 12 of 
Insurance Code Article 3.50-3. Section 25 .further provides 
that no more than those dollar amounts may be taken from 
appropriated funds to cover the cost of premiums. 

Section 12 provides that the total contribution by the 
institution, including .money from appropriated and 
non-appropriated funds, must be at least equal to the state 
contribution, the dollar amounts of which are supplied by 
section 25 of the appropriations act. 

No funds are reouired by these provisions to be 
expended from appropriated funds, but section 25 permits up 
to the amounts there listed to be taken from appropriated 
funds. 

In any case, the institution must contribute from 
appropriated or non-appropriated funds the amounts of the 
%tate8s contributionm as derived from section 25, plus any 
"difference" required to make up the total that the 
institution must contribute under section 11. 

You also ask what amounts state senior colleges would 
be required to contribute toward the cost of staff insurance 
premiums. There was no line item appropriation in the 
appropriations act for staff insurance premiums for senior 
colleges. Thus, senior colleges are in the same position as 
junior colleges for which there was no line item 
appropriation, in effect, in light of the governor's veto. 
consequently, the extent of the obligation of senior 
colleges to contribute to staff insurance premiums is the 
same as that for junior colleges. Article III, section 25 
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of the appropriations act and section 11 of Insurance Code 
article 3.50-3 govern their contribution obligation in the 
same manner as 
colleges. 

discussed above with respect to junior 
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Opinion Committee 

Prepared by William Walker 
APPROVED: OPINION COMMITTEE 

RG/bc 

Ref: RQ-1233 
ID# 1897-tJC& 


