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ATTORNEY GENERAL May 16, 1988 

Honorable Bob McFarland 
Chairman 
Criminal Justice Committee 
Texas State Senate 
P. 0. Box 12068 
Austin, Texas 78711 Lo-88-56 

Dear Senator McFarland: 

you have told us 'that the City of Arlington is 
considering an ordinance that prohibits a person under the 
age of twenty-one from entering an establishment selling 
alcoholic beverages unless accompanied by a parent or 
guardian. At this point, Arlington has merely a general 
idea what it wishes to prohibit. No ordinance has been 
drafted. 

you ask whether Arlington has the authority to enact 
an ordinance along the lines under consideration. The 
city has been told by its city.attorney that it does not. 
Without the specific terms of a proposed ordinance to 
review, we cannot definitively advise you. We can say, 
however, that we share the city attorney's view that state 
law probably precludes drafting a valid ordinance. 

In our opinion, laudable as the goals of such an 
ordinance might be, serious concerns about its validity 
would be raised by section 1.96 of the Alcoholic Beverage 
Code, which provides: 

Unless otherwise specifically provided by 
the terms of this code, the manufacture, 
sale, distribution, transportation, and 
possession of alcoholic beverages.shall be 
~;rn~;eexclusively by the provisions of 

. --, 
This provision preempts every aspect of the regulation of 
alcohol. Indeed, in its last regular session, the legis- 
lature amended the code to make its intention unmistakable 
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by adding in section 109.57(b): "It. is the intent of the 
legislature that this code shall exclusively govern the 
regulation of alcoholicbeverages in this state . . . . " 

To give effect to this legislative intention, we 
broadly applied section 1.06. In JM-619, we held 
section 1.06 preempts an ordinance prohibiting . _ _ _ _ . _ 

have 
that . tne 

consumption of alconolic beverages by persons operating 
motor vehicles. In JM-112 we held that section 1.06 
preempts an ordinance banning open containers of alcoholic 
beverages in motor vehicles. In LC-88-47, we held that 
section 1.06 preempts an ordinance prohibiting persons 
from consuming alcohol on certain public sidewalks. 

We likewise believe that an ordinance establishing 
requirements to enter a :~premise selling alcoholic 
beverages might run afoul of section 1.06. The legisla- 
ture has already provided in section 109.53 of the code 
that a minor cannot ,be allowed on the premises of the 
holder of a package store permit unless appropriately 
accompanied. Presumably the legislature intends there be 
no further regulation of the presence of minors on 
premises selling alcoholic beverages. 

An ordinance regulating the presence of minors might 
also be prohibited by section 109.57, which provides in 
pertinent part (emphasis added): 

(a) Except as is expressly authorized by 
this code, a regulation, charter, or 
ordinance promulgated by a governmental 
entity of this state mav not imwose stricter 
standards on wremises or businesses reouired 
to have a license or wermit under this code 
than are imwosed on similar wremises or 
businesses that are not recuired to have 
such a license or wennit. 

(b) It is the intent of the legislature 
that this code shall exclusively govern the 
regulation of alcoholic beverages in this 
state, and that except as permitted by this 
code, a governmental entity of this state 
may not discriminate against a business 
holding a license or permit under this code. 

Thus, the legislature has expressly prohibited a city from 
treating businesses licensed or permitted under the 
Alcoholic Beverage Code different than similar businesses 
that are not. An ordinance that, for example, required a 
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parent to accompany a minor into a grocery store that sold 
alcohol, but not into a grocery store that did not, would 
violate section 109.57. 

In summary, by legislative mandate, as set out in 
section 1.06 and section 109.57, the rules regarding regu- 
lation of alcoholic beverages are set forth exclusively by 
the Alcoholic Beverage Code. They cannot be varied or 
supplemented by city ordinance. 

Very truly yours, 

/!izdjz 
Rick Gilpin :' 
Chairman 
Opinion Committee 
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