
June 2, 1988 

.Honorable John Vance 
District Attorney 
Civil Section 
Services Building 
Dallas, Texas 75202 

Dear Mr. Vance: 

m-88-64 

You ,ask several questions about former article 
V.T.C:'S~., which is now'codified as 

3926ai 
section 118.131 of the 

~Local Government, Code, Section 118.131 authorizes. county 
commi;sioners:courtsto set fees to be charged for: pervices 
of sheriffs.and co'nstables. Attorney General Opinion JM-880 
(1988) determined that'section 118.131 was unconstitutional~ 
as appl~ied to fees for services rendered in connection with 
criminal proceedings. .-Your questions relate to fees charged 
in connection with civil proceedings. 

In 1987 the legislature repealed article 3926a and 
reenacted it as section 118.131 of the Local Government 
Code. Acts 1987, 70th Leg., ch. 149, §'49(1), at 1307. 
Section 118.131, as .it appears.in the legislation -enacting 
the Local Government Code, provides: 

(a) The commissioners court of a county 
may set reasonable fees to be charged for 
services by the offices of the sheriff and 
constables. 

(b) The commissioners court may not set 
fees higher than is necessary to pay the 
expenses of providing the services. 

(c) If the commissioners court does not 
set fees under this section, the fees for 
services by the offices of the sheriff and 
constables are those fees provided by law in 
effect on August 31, 1981. 
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In the same~ session in which the legislature adopted the 
Local Government Code it amended article 3926a, V.T.C.S., to 
add the following provisions: 

(c) A commissioners court may not set fees 
pursuant to' this article more than once 
during~any one-year period. 

(d) The commissioners court must.set the 
fees. .pursuant, 'to this article .' before 

:October. 1 of each year to be effective 
January 1 of the~following year. 

(e) A notice setting out the fees shall be 
.posted in the- same manner in which-~ notices 
are posted under Article 2347, : Revised 
~Statutes; and shall be posted in the. offices 
of the county officials who are authorized to 
charge the.fees. 

(f) The commissioners court shall provide 
writteh notice of..the amounts of the fees set 
pursuant' to this article not later than 
October 15 of each year to: 

.(l) the commissioners court of each county 
in this state: 

(2) any statewide association of counties 
or of officers of counties that requests in 
writing before September 30 to be informed; 
and 

(3) the State Bar of Texas. 

(g) Each commissioners court that receives 
a notice under Subdivision (1) of Subsection 
(f) of this article shall furnish,the notice 
to its district clerk, county clerk, justices 
of the peace, sheriff, and constables. 

Acts 1987, 70th beg., ch. 143, § 1, at 313. 

The repeal of a statute by a code does not affect an 
amendment of the statute by the same legislature which 
enacted the code. Goy't Code 0 311.031(c). The amendment 
is preserved and given effect as part of the code provision. 
Id. Therefore, the substance of the 1987 amendment to 
article 3926a is also part of section 118.131 of the Local 
Government Code. 



Honorable John Vance 
June 2, 1988 
Page 3 

You first ask what are "reasonable" fees for purposes 
of section 118.131. The determination of what fees are 
reasonable requires fact findings, and we are unable to make 
fact findings in the opinion process. Section 118.131 does, 
however, set 'a ceiling on what can constitute reasonable 
fees. It provides that fees may not be "higher than- is 
necessary to pay-the expenses of providing the services." 

You also.ask whether the commissioners court's -author- 
,ity-to :set :fees applies to fees for services in an 
individual case or to the fees forall such'services for a 
fiscal year. By providing that the commissioners court may 
set fees only once a year and that it must adopt fee 
schedules several months before they go into effect, the 
1987 amendment to article 3926a makes clearthat the commis- 
sioners courtis authorized to'set a fee schedule, not to 
set:fees for indivi~dual cases. Your -specific question is 
whether the ;provision- that limits fees to the amounts 
"necessaryto pay the expenses of providing theservicesw is 
a limition the..fees that may be charged '~in'an. individual 
case. --Because then provisions clearly authorize the 
commissioners'court to adopt a fee schedule, not to set fees 
for individual cases, the cap on fees applies to fees in the 
aggregate: In other words, the commissioners court should 
set fees in an.amount so that the total fees collected 
during the year do not exceed the total cost of providing 
.the services during the year. 

Very truly yours, 

w= 
Sarah Woelk 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 
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