
August 1, 1988 

Mr. Kenneth H. Ashworth 
Commissioner 
Texas Higher Education 

Coordinating Board 
P. 0. Box 12788 
Austin, Texas 78711 

Dear Commissioner Ashworth: 

Lo-88-88 

You ask several questions about the Optional Retirement 
Program. See Title llob, Chapter 36, V.T.C.S. ,The Optional 
Retirement Program is for faculty members.- employed in 
state-supported institutions 'of higher education. Partici- 
pation in the Optional Retirement Program is an alternative 
to participat.ion in the Teacher Retirement System. Under 
the Optional Retirement Program a, governing board of an 
institution of higher education may provide for contribu- 
tions to certain .types of investments or. may arrange the 
purchase of annuity contracts from any insurance or annuity 
company qualified to do business in Texas. V.T.C.S. Title 
llOB, § 36.004. 

Section 36.105 of Title 1lOb provides for termination 
of participation in the Optional Retirement Program: 

(a) A person terminates participation in 
the optional retirement program, without 
losing any accrued benefits, by: 

(1) death: 

(2) retirement: or 

(3) termination of employment in all 
institutions of higher education. 

(b) A change of company providing optional 
retirement program benefits or a partici- 
pant's transfer between institutions of 
higher education is not a termination of 
employment. 
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(c) The benefits of an annuity purchased 
under the optional retirement program are 
available only if the participant obtains the 
age of 704 years or terminates participation 
in the program as provided by Subsection (a) 
of this section. 

Section 36.204 of Title 1lOb provides: 

Benefits in the optional retirement 
..program vest in a participant after one year 
of participation in one or more optional 
retirement plans operating in one or more 
institutions of higher education. 

It is not entirely clear what "vested** means in the context 
of the Optional.Retirement Program. We assume that it means 
that the ~investment or annuity to which contributions are 
made must provide that benefits are available to someone who 
has participated for a year or more. 

Your questions about the Optional Retirement Program 
are: 

An employee participates in the 10ptional 
ktirement Program (QRP) , vests (after one 
year), terminates employment in all 
institutions of higher education in Texas and 
withdraws his/her account. Upon returning to 
employment in an institution of higher 
education in Texas, would this individual be 
considered vested, since he/she had 
participated in ORP for more than a year, or 
would he/she be required to begin vesting 
anew?, 

2. An employee' participates in the ORP for 
less than a year, terminates employment in 
all insitutions and does not withdraw his/her 
account. Upon returning to employment in 
higher education in an eligible ORP position, 
would the vesting period begin anew or would 
the vesting period resume from the previous 
employment. 

3. An employee participates in the ORP for 
less than a year, terminates employment in 
all institutions and withdraws his/her 
account. Upon returning to employment in a 
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position eligible for ORP in an institution 
of higher education 'in Texas, would vesting 
begin anew or would the previous vesting 
period resume?. If the answer is that vesting 
resumes, is the employee entitled to the 
state contributions which were refunded to 
the state following his/her termination of 
employment, and if so, how are these funds to 
be re-deposited to the credit of the 
employee? 

The statutes governing the Optional Retirement Pro ram do 
snot require a particular response to your questions. 7 As a 
practical matter, the answers may depend on the nature of a 
particular institution's optional retirement program. See 
Title llOb, 5 36.004 (governing board may provide for 
contributions to certain types of~investments or annuities: 
institutions under jurisdiction of one governing board may 
have different programs). Therefore, we .-think that a 
governing board has authority. to determine how the questions 
you ask are jto be resolved in light of its particular 
program as long as a governing~. board's determination does 
-not conflict with applicable statutes or regulations. See. 
e.g., Title llOb, 0 36.103 (effect of transfers and changes 
in employment status): 5 36.101(b) (coordinating board may 
makes rules governing eligibility). 

Very truly yours, 

Sarah Woelk 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 

SW/be 
Ref.: RQ# 1327 

ID# 2712 

lIndeed, nothing in the relevant statutes provides that 
a participant may withdraw his contributions from his 
Optional Retirement Program account. Cf. Title 110 0 36.104 
(withdrawal of contributions to Teacher Retirement System). 
Your questions indicate, however, that it has been the 
practice to permit participants to withdraw their 
contributions. 


