
Honorable Hugh Parmer 
Chairman 
Committee on Intergovernmental 

Relations 
Texas State Senate 
P. 0. Box 12066 
Austin, Texas 78711 LO-88-100 

Dear Senator Parmer: 

Attorney General better Opinion Lo-88-66 (1988) 
concluded that the provision in section 6B(e), article 
1118x, V.T.C.S., for four year terms for board members of 
metropolitan rapid transit authorities created under that 
article violated the two-year term limitation in article 
XVI, section 30, of the Texas Constitution. 

You ask: 

Is the additional prohibition in Sec. 
6B(e), which limits members to no more than 
'two consecutive four-year terms', still 
applicable? 

Section 6B(e) provides: 

The terms of office of anv members of the 
board aDDOinted after the confirmation and 
tax election and after the effective date of 
this Act are four years, except than in order 
to provide staggered terms, the terms of 
office of one-half of the first members 
appointed by an appointing agency after the 
effective date of this Act, if an even number 
is to be appointed by an agency, and a bare 
majority of the first members appointed by 
the agency, if an odd number greater than one 
is to be appointed by an agency, are two 
years. In addition, the appointing agency 
may shorten the initial terms to make the 
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expiration dates coincide with those of the 
previously existing positions. To be 
eligible for appointment to the board, a 
person must be qualified voter residing 
within the boundaries of the authority. 
Except as provided by Subsection (c) of this 
section, a nerson mav not serve more than two 
consecutive four-vear terms as a member of 
the board. (Emphasis added.) 

It is a primary rule of statutory construction that 
statutory language should be construed so as to give effect 
to the legislative intent even if such construction requires 
a departure from the literal words of the statute. See 
Sweenv Hosnital District v. Carr, 378 S.W.2d 40 (Tex. 1964): 
53 Tex. Jur. 2d Statutes, 5 125. 

We think the intent of the legislature in enacting the 
last sentence of section 6B(e) was to limit board members to 
consecutive terms totaling eight years. 

The legislature worded the limitation as being to "two 
consecutive four year terms@* consistently with the provision 
in section 6B(e) that board members serve four year terms. 
Our conclusion in Attorney General better Opinion Lo-88-66 
that the four-year term provision was unconstitutional does 
not require us to conclude that the limitation to "two 
consecutive four-year terms" is also unconstitutional. 
Every reasonable presumption of the constitutionality of a 
statute is to be made in its construction. See County of 
Cameron v. Wilson, 326 S.W.2d 162 (Tex. 1959); 12 Tex. Jur. 
3d Constitutional Law 5 40. We find no constitutional 
inhibition to construing the limitation as, in effect, one 
to consecutive terms totaling eight years. 

Also, we think such construction is clearly more in 
accord with the legislative intent than one which reads "two 
consecutive four-year terms" as "two consecutive m-year 
terms," thus halving the allowable time of continuous 
service. 

Therefore, in answer to your first question, it is our 
opinion that the limitation in section 6B(e) to "two 
consecutive four year terms" for transit authority board 
members should be construed as limiting board members to 
consecutive terms totaling eight years. 
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You also ask; 

Would service on the transit authority's 
interim board be applied to any consecutive 
term limitation that might exist? 

BY "interim board" we presume you mean the board 
appointed pursuant to section 4 of article 1118x, which 
serves until board members are appointed under section 6B 
after the confirmation and tax election. 

We answer your question in the negative. The vlcon- 
secutive term limitation" of section 6B(e) clearly applied, 
as written, only to the board, members appointed under 
section 6B(e), since it referred to four-year terms. 
Section 4, in subsection (a)(l), expressly limits interim 
board members' terms to two years. The section 6B(e) 
limitation could not, as written, have applied to the 
two-year terms under section 4. Although as discussed 
above, the conclusion of Attorney General Opinion LO-88-66 
necessitates our reading the section 6B(e) limitation as 
being to consecutive terms totaling eight years, we believe 
that the legislature's clearly expressed intent that the 
limitation apply only to terms of appointments under section 
6B and not to interim appointments under section 4 need not 
and should not be thwarted by our construction of those 
provisions. 

Very truly yours, 

Sarah Woelk, Chief 

APPROVED: OPINION COMMITTEE 

RG/SW/WW/bc 

4294 


