
September 15, 1988 

Mr. Bob E. Bradley 
Executive Director 
Texas State Board of Public Accountancy 
1033 La Posada, Suite 340 
Austin, Texas 78752-3892 Lo-88-103 

Dear Mr. Bradley: 

You ask for our opinion about the status of a member of 
the Board of Public Accountancy in light of Letter Opinion 
Lo-88-68. In that ruling we determined that section 41a-1 
§ 4(c), V.T.C.S., made that member.of the Board ineligible 
for service because her sister was an officer in a trade 
association in the profession of public accountancy. 

You first ask whether the member was ineligible to 
participate in the activities of the Board from the time of 
her initial appointment, assuming ~that her sister was an 
officer of the trade association at that time and has 
remained in office at least through the date of Lo-88-68. 

The member was ineligible for appointment to the Board 
and has remained ineligible to serve throughout the term of 
her appointment under the facts you have provided to us. 

You next ask about the effect of the participation of 
the ineligible member in the activities of the Board. 

Although the Board member was ineligible for 
appointment and has remained ineligible for service, her 
participation in the activities of the Board as a de facto 
member is not a nullity. In other words, a de facto 
officer, otherwise ineligible for an office, nevertheless is 
cloaked with the full authority of the position. Forwood v. 
Citv of Tavlor, 208 S.W.2d 670, reh'a denied, 209 S.W.Zd 434 
(Tex. Civ. App. - Austin), affirmed, 214 S.W.2d 282 (Tex. 
1948). This rule is founded upon sound considerations of 
necessity and policy and protects the public and individuals 
whose interests are affected because they rely on the 
validity of the appointment. Jones v. State Bd. of Trustees 
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of the EmDlOVSSS Eietirement Svstem of Texas, 505 S.W.2d 361 
(Tex. Civ. App. - Dallas 1974 no writ). .See also French v. 
State, 572 S.W.2d 934 (Tex. Crim. App. 1977). 

The service of the individual as a de facto member of 
the Board is subject to the strictures of the conflict of 
interest law, article 6252-9b, V.T.C.S. That provision of 
the law requires a member of the Board to refrain from 
voting if the member has 'Ia personal or private interest in 
any measure, proposal or decision pending before the 
board . . . .'I as defined in article III, section 22 of the 
Texas Constitution. V.T.C.S., art...6252-9b, 5 6(a), (b) - 
In normal circumstances, the affected board member must make 
the initial decision about whether participation in a 
particular matter is appropriate. The Board's only remedy 
is to seek the removal of the Board member according to the 
mechanism specified in the statute. See Attorney General 
Opinion H-1319 (1978). We note that the statute bars 
action for removal brought more than two years 

any 
after an 

alleged violation is said tom have occurred. &56(d). In 
this instance, the Board should make a case-by-case evalua- 
tion of any suspect actions not subject to the bar of the 
limitations provision. 

Additionally, a consideration touching upon the 
possibility for a conflict of interest -- or the appearance 
of a conflict -- in matters directly affecting the de facto 
board member's sister or the organization in which the 
sister is an officer makes it imperative for the Board to 
review all of the matters in which the ineligible member has 
cast a vote. Public policy in Texas requires that that an 
official refrain from casting a mq vote in a matter 
concerning an issue in which the official has a direct, 
personal interest. See aenerallv Haaer v. State ex rel. 
TeVault, 446 S.W.2d 43 (Tex. Civ. App. - Beaumont 1969, writ 
ref*d n.r.e.); Attorney General Opinion JM-824 (1987). In 
our opinion, if such an examination reveals that the 
ineligible member cast a deciding vote in a matter, then the 
Board's action in that instance, at the least, is voidable. 

You also ask whether the de board member was 
entitled to receive per diem and travel expenses for service 
on the Board. The answer is yes. Harris Countv v. Hunt, 
388 S.W.2;ee45;;sz65 
writ). 

(Tex. Civ. App. - Bouston 1965, no 
60 Tex. Jur.3d Public Officers and 

Emnlovees § 257 and Glenn, 256 S.W. 631 
(Tex. Civ. App. - Texarkana 1923, no writ). 
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You next ask what action the Board should take to 
assure compliance with the anti-nepotism provision of the 
Public Accountancy Act. 

A member of the Board of Public Accountancy may be 
removed from office either by resignation or by proceeding 
Quo warranto. See Civ. Prac. 8 Rem. Code, ch. 66. 
Such an action may be initiated at the instance of the Board 
or any person by the Attorney General, or the county or 
district attorney of a proper county. Id 5 66.002. 

Finally, you ask whether the affected board member may 
participate in the activities of the Board from the date of 
Letter Opinion m-88-68 until she is no longer in office or 
until her sister leaves office in a trade association in the 
profession of public accountancy, thus removing the bar to 
continued future service by the board member. 

A member of the Board of Public Accountancy -- even if 
only a de facto holder of the position -- remains a member 
of the Board until resignation, removal, and replacement. 
The board member remains subject to all of the provisions 
concerning conflict-of-interest discussed above. She is 
under an obligation to disclose conflicts-of-interest 
subject to the prohibitions in article 6252-9b and to 
observe the general statutory prqhibitions against the 
disclosure of confidential information. See. e-a., V.T.C.S. 
arts. 6252-17 and 6252-17a. The member may not be excluded 
from participation in the activities of the Board, absent 
appropriate legal action. Nor may the majority of the Board 
prevent the member from viewing information available to the 
entire Board and necessary for the member to discharge her 
duties'. m Attorney General Opinion H-1319 (1978). See 
8&g Attorney General Opinion JM-119 (1983). 

Sincerely, I 

kLtf& 
Rick Gilpin,,&airman 
Opinion Committee 
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