
Honorable Ray Farabee 
Office of General Counsel 
University of Texas System 
201 West 7th Street 
Austin, Texas 78701 LO-88-121 

Dear Mr. Farabee: 

you ask whether a violation of the nepotism statue, 
article 5996a-5996f, V.T.C.S., occurs, in a situation in 
which the board of regents of a state institution employs 
the brother-in-law of a regent's wife. 

The long-standing rule in cases like the one you 
describe is that, if &WQ marriages intervene between the two 
individuals who are the subject of the inquiry, the nepotism 
law is not implicated. See. e.a., Attorney General Opinions 
O-119 (1939): O-7424 (1946). In the situation at issue, the 
regent is related to his wife*s sister by affinity. The 
wife of the regent is related to her sister's husband by 
affinity. But the regent is in no way related to his wife's 
sister's husband, since two marriages intervene. Our 
conclusion is therefore that the' nepotism laws of Texas do 
not prohibit a board of regents from employing the 
brother-in-law of a regent's wife. 

Rick Gilpin, Chairman 
opinion Committee 

Sarah Woelk, Chief 
Letter Opinion Section 
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