
December 9, 1986 

Mr. Bryan M. Perot 
Executive Officer 
Polygraph Examiners Board 
Austin, Texas 78773-0001 

Dear Mr. Perot: 

Because of the tremendous increase in the volume of 
requests for opinions and open records decisions, we are 
responding to your request with the enclosed Letter Opinion 
or Open Records Ruling. A Letter Opinion or Open Records 
Ruling has the same force and effect as a formal Attorney 
General Opinion or Open Records Decision, and represents the 
opinion of the Attorney General unless and until it is 
modified or overruled by a subsequent Letter Opinion or Open 
Records Ruling, a formal Attorney General Opinion or Open 
Records Decision, or a decision of a court.of record. 

Very truly yours, 

JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 

JAM/er 
Enclosure 



December 9, 1988 

Mr. Bryan M. Perot 
Executive Officer 
Polygraph Examiners Board 
P. 0. Box 4087 
Austin, Texas 78773-0001 LO-88-131 

Dear Mr. Perot: 

By letter of November 22, 1988, supplemented by your 
letter of November 23, 1988, you asked two questions about 
the effect of the federal Rmployee Polygraph Protection Act 
on the duties of the Texas Polygraph Examiners Board under 
the Texas Polygraph Examiners Act. On November 7, 1988, 
this office issued Attorney General Opinion JR-976 (RQ-1485) 
to answer other questions you asked about the interaction of 
these two statutes. 

You state that the Polygraph Examiners Board routinely 
inspects Texas licensees for compliance with the Texas 
Polygraph Act and the Board's rules and regulations by 
physically inspecting the,licensee's work place and work 
product, such as polygraph charts, question sheets, written 
reports, data sheets, films, audio and video tapes, and 
opinions. The federal act and the interim final rules on 
the application of the Employee Polygraph Protection Act of 
1988 published by the United States Department of Labor 
restrict the disclosure of test information by polygraph 
examiners. You ask whether these restrictions prohibit the 
Board's inspection of records of examinations given in 
accordance with section 7(d), (e), and (f) of the federal 
law. 

The interpretation of the Bmployee Polygraph Examiners 
Act of 1988 is a matter for federal authorities. Although 
we will give you our reading of the statute, we suggest that 
you also direct your questions to the federal Department of 
Labor. The Department of Labor issued interim final rules 
on October 21, 1988, to comply with the statutory require- 
ment that regulations be issued well in advance of the 
effective date of the Act. 53 Fed. Reg. 41,496. The Depart- 
ment lacked sufficient time to issue an in-depth proposal 
for comments, review the comments, and promulgate a final 
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rule in the time provided by the act. It has invited 
interested persons to submit comments on its regulation by 
February 27, 1989. 53 Fed. Reg. 41,494, 41,496. Following 
evaluation of the comments, a proposed rule or a final 
regulation, modified as necessary, will be published. YOU 
might consider whether any of your concerns about the 
federal act and the interim regulation could be addressed by 
additions to the regulation and, if so, submit your comments 
on the interim regulation by February 27, 1989. 

We turn to your question about the effect of the 
federal law and rules on the board's authority to inspect 
information obtained during a polygraph test administered 
in accordance with section 7(d), (e), or (f) of the Employee 
Polygraph Protection Act. 29 U.S.C. § 2006(d), (e) , (f) - 
Section 9 of the federal act provides in part: 

(a) In General.--A person, other than the 
examinee, may not disclose information 
obtained during a polygraph test, except as 
provided in this section. 

(b) Permitted Disclosures.--A polygraph 
examiner may disclose information acquired 
from a polygraph test only to-- 

(1) the examinee or any other person 
specifically designated in writing by the 
examinee; 

(2) the employer that requested the 
test: or 

(3) any court, governmental agency, 
arbitrator, or mediator, in accordance 
with due process of law, pursuant to an 
order from a court of competent jurisdic- 
tion. 

29 U.S.C. 5 2008. 

The Department of Labor has issued the following rule 
on disclosure of test information: 

Section 9 of the Act prohibits the un- 
authorized disclosure of any information 
obtained during a polygraph test by any 
person, other than the examinee, directly or 
indirectly, except as follows: 
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(a) A PoWgraPh examiner or an 
employer . . . may disclose information 
acquired from a polygraph test only to: 

(1) The examinee or individual 
specifically designated in wz?ting by the 
examinee . . . ; 

(2) The employer that requested the 
polygraph test . . . ; 

(3) Any court, governmental agency, arbi- 
trator, or mediator that obtains an order 
from a court of competent jurisdiction 
requiring the production of such information: 

(4) The Secretary of Labor, or the 
Secretary's representative, when specifically 
designated in writing by the examinee to 
receive such information. 

. . . . 

(c) A polygraph examiner may disclose 
test charts, without identifying information 
(but not other examination materials and 
records) to another examiner(s) for examina- 
tion and analysis, provided that such dis- 
closure is for the sole purpose.of consulta- 
tion and review of the initial examiner's 
opinion concerning the indications of 
truthfulness or deception. . . . (Emphasis 
in original.) 

53 Fed. Reg. 41506-07 (to be codified at 29 C.F.R. 
5 801.35). 

The statute and rule strictly limit the examiner's 
disclosure of information obtained during a polygraph test. 
There is no provision specifically addressing disclosure of 
such information to a state licensing board. Therefore, 
members or employees of the Polygraph Examiners Board may 
inspect such information only if the examiner discloses it 
according to a specific authorization in the federal law or 
valid regulation adopted thereunder, i.e., if the member or 
employee of the board is specifically designated in writing 
by the examinee pursuant to section 9(b)(l) or if the 
examiner is ordered to disclose this information to a board 
representative by "an order from a court of competent 
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jurisdiction" under section 9(b) of the federal statute. 29 
U.S.C. 5 2008(b)(l), (3). The examiner may not disclose 
information obtained during a polygraph test to the board 
without the required authorization. 

You next ask about the meaning of "a court of competent 
jurisdiction." A court of competent jurisdiction is one 
having jurisdiction to do the particular act or answer 
the particular question. Texa Emil vers' Ins. Ass'n v. 
Nunamakel;, 267 S.W. 749, 751 (tax. CiZ. APP. - Waco 1924, 
writ ref'd). A "court of competent jurisdictionw refers to 
an entity in the judicial branch of government and does not 
include a state administrative agency. DeDaIFtment of State 
v. Soar& 274 A.2d 563, 566 (Pa. Commw. Ct. 1971). 

We hope this information will be helpful. 

Very truly yours, 

Susan L. Garrison 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 

APPROVED: Sarah Woelk, Chief _ 
Letter Opinion Section 
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